Județul Bihor - Consiliul Județean
logo

Calendar evenimente

Meteo

Programul autobuzelor

Programul autobuzelor

Curs valutar

BNR 22.01.2018
eur

1 EUR

usd

1 USD

gbp

1 GBP

huf

100 HUF

= 4.6656 RON

= 3.8059 RON

= 5.2916 RON

= 1.5078 RON

Hărți

harta Bihor Harta digitala Consiliu Judetean Bihor
CULTURA DINCOLO DE GRANITE 09-01-2018

            În cursul zilei de luni, a avut loc ultima întrevedere pentru definitivarea documentației aferente proiectului strategic pe culturală, din cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. Consiliul Județean Bihor urmează să fie partener al liderului de proiect, anume municipiul Debrețin.

https://agentianewsbihor.ro/2018/01/08/cultura-dincolo-de-granite/


[citeste mai mult]
HOTARAREA TRIBUNALULUI BIHOR PRIVIND CLADIREA RIMANOCZY 05-01-2018

         Tribunalul Bihor a admis acțiunea formulată de Consiliul Județean Bihor în contradictoriu cu pârâții UniCredit Bank și SC Remaxa Imobiliare SRL, constatând nulitatea parțială a contractului de vânzare-cumpărare încheiat între bancă și societatea comercială referitoare la corpul B din imobilul monument istoric, fost Hotel și Băi Rimanóczy și fosta cafenea Royal, situat în municipiul Oradea, strada Pictor Nicolae Grigorescu nr. 1. 

https://agentianewsbihor.ro/2018/01/05/hotararea-tribunalului-bihor-privind-cladirea-rimanoczy/

[citeste mai mult]
AEROPORTUL ORADEA ASTEAPTA OFERTE PENTRU LICITATIE 04-01-2018

            R.A. „Aeroportul Oradea” a anunțat, la finalul lunii noiembrie, organizarea unei licitații publice pentru închirierea de spații în exteriorul terminalului existent cu destinație puncte amplasare echipamente specializate pentru ambalarea de securizare și protecție a bagajelor. 

            Cum nici o ofertă nu a fost depusă până în 6 decembrie, licitația se repetă în fiecare zi de miercuri până la adjudecare. Perioada de vizitare a spațiului, de la apariția anunțului până la adjudecare, se poate face în zilele lucrătoare, între orele 08.00 și 14.00.


[citeste mai mult]
BILANT, IN CIFRE, LA AEROPORTUL ORADEA 02-01-2018

          În 2017, traficul de pasageri pe Aeroportul Internațional Oradea s-a apropiat de 163.000 persoane, ceea ce indică o creștere de 289% față de 2016

          Tot în anul care s-a încheiat, au fost adăugate destinații noi, curse regulate (București-Iași, Milano-Bergamo, Londra-Stansted, Memmingen, Düsseldorf-Weeze), dar și curse charter sezoniere (Antalya, Constanța). Numărul mișcărilor aeronavelor a crescut de la 1.823, în 2016, la 2.857, anul trecut. În data de 30 decembrie, pe Aeroportul Oradea traficul a fost de 1.320 pasageri, un record pentru 2017. Anul nou a adus un nou record. „În data de 2 ianuarie s-a înregistrat trafic de 1.411 pasageri. Pentru anul 2018, în sezonul estival avem în vedere zboruri charter (sezoniere) către Antalya (Blue Air) în zilele de sâmbătă, Constanța – cu o frecvență de de două ori pe săptămână, în zilele de luni și joi, Creta, în zilele de miercuri, și zboruri operate de compania aeriană Atlas Global către Antalya, în zilele de vineri”, se arată în comunicatul Regiei Autonome Aeroport Oradea.

[citeste mai mult]
VIA FERRATA, IMPRACTICABILA DE SARBATORI 01-01-2018

         Serviciul Județean Salvamont avertizează turiștii că peste 35 de metri cablu de oțel au fost furați de pe traseele via ferrata Peretele Zânelor și Casa Zmeului, din regiunea Vadu Crișului. 

        În cazul în care abordează traseele, turiștii sunf sfătuiți să se echipeze corespunzător.

[citeste mai mult]
Colindatori la Consiliul Judetean 15-12-2017

        Ședința ordinară programată, marți dimineața, a fost deschisă de trei grupuri de colindători care au venit să le ureze aleșilor sănătate și spor la toate.

        Niciodată nu a fost, parcă, mai destinsă atmosfera în rândul consilierilor județeni la un debut de ședință. Copiii de la Școala Gimnazială nr. 1 din Bulz au sosit primii în Sala Mare a Consiliului Județean, îmbrăcați în port tradițional, și au încântat aleșii cu colinde specifice sărbătorii de Crăciun. Elevii școlii Szacsvay Imre au prezentat, apoi, programul cu cântece în limba maghiară, acompaniați de acorduri de chitară. Ultimii care au adus spiritul de sărbătoare în rândul consilierilor județeni au fost tinerii de la Biserica Tabor, cu un moment artistic vocal – instrumental. Colindătorii s-au retras cu daruri oferite de conducerea județeană, dar și cu promisiunea că vor reveni anul viitor.

[citeste mai mult]
Sedinta ordinara de CJ pe decembrie 15-12-2017

       Cei 34 de consilieri județeni prezenți, marți, la ședința ordinară au votat 15 proiecte de pe ordinea de zi și au respins alte 10, dintre care și validarea mandatului lui Adrian Szatmari.

       Primul punct de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a fost validarea mandatului de consilier județean a lui Adrian Szatmari, următorul de pe listă în urma retragerii susținerii politice a Anei Maria Tiron. Consilierii liberali l-au respins fără ezitare pe Szatmari, motiv pentru care vicepreședintele Ioan Mang le-a cerut explicații. ,,Au spus că dacă Tiron pierde procesul, îl vor vota pe Szatmari în următoarea ședință. A pierdut procesul, dar domnii de la PNL votează împotriva validării. Vreau să știu de ce”. Explicația a venit rapid din partea opoziției, care și-a motivat alegerea prin faptul că ,,nu sunt întrunite condițiile de eligibilitate”. Vicepreședintele a punctat, atunci, că un consilier are nevoie de susținere politică, iar Ana Tiron și-a pierdut-o. Următorul pe listă este Adrian Szatmari care, a spus vicepreședintele, îndeplinește toate condițiile de eligibilitate. ,,PNL face un abuz. Vreți să trageți de timp și să sabotați activitatea Consiliului Județean. Vă doresc cât mai puțin succes!”, a punctat Mang.

      Tensiunea a persistat între putere și opoziție și înainte să fie rugați să voteze proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului județului Bihor și a instituțiilor subordonate pe anul 2017 – rectificat. ,,Acest proiect are un caracter ceva mai special și trebuie să se țină cont că există restanțe salariale”, a spus Gheorghe Țara. Cu patru abțineri și 30 de voturi pentru, proiectul a trecut. În unanimitate, aleșii județeni au votat pentru aprobarea contului de încheiere a exercițiului bugetar la 5 decembrie, aprobarea garantării unei linii de finanțare revolving în valoare de 6.700.00 lei pentru obiectivul de investiții ,,Construire, extindere și modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea” și pentru semnarea contractului liniei de credit pentru acesta.

     Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al S.C. Pază și Protecție Bihor S.R.L. pe anul 2017 – rectificat a rămas, din nou, în aer. Chiar dacă Horia Miara, în calitate de director, a încercat să le explice și consilierilor PNL – iști situația ingrată a angajaților, aceștia nu s-au lăsat deloc înduioșați. De altfel, modificarea Organigramei și a Statului de funcții ale Teatrului ,,Szigligeti” sau modificarea Statului de funcții ale Filarmonicii de Stat s-au dovedit, de asemenea, a nu fi pe placul opoziției. Și Monitorul Oficial al județului este în pericol, având în vedere că liberalii nu doresc să se ocupe funcția de șef serviciu, cu caracter temporar, dar nici să fie organizat un concurs pentru ocuparea acestui post vacant. ,,Nu vreți nici ca postul să fie ocupat temporar, nici să demarăm procedura de concurs. Atunci cum vreți?”, a întrebat, fără să primească răspuns, președintele Pásztor.

    Au zis ,,da” transportului public

   Toți consilierii prezenți au votat pentru eliberarea unei licențe de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate pe traseul Săcueni – Marghita, pentru Tăuteu – Oradea, Săcueni – Oradea și altul pentru Oradea – Dobrești. Proiectul de hotărâre privind majorarea capitalului social la Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. a fost, în schimb, aprobat în unanimitate, la fel ca proiectul privind identificarea unui imobil pentru mutarea și funcționarea Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Cighid.

[citeste mai mult]
DRUMURI JUDETENE INCHISE IN SEZONUL RECE 28-11-2017

             Mai multe sectoare de drum județean vor fi închise circulației rutiere în sezonul rece, în perioada 20 noiembrie 2017 – 30 aprilie 2018.

            În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 289/2170 din 17.06.2013, care aprobă normativul privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice, conducerea județeană a decis că drumul DJ 763 – Boga – Cabana Padiș va fi deschis temporar, în perioada 20 decembrie 2017 – 08 ianuarie 2018, pentru a se veni în sprijinul turiștilor.

           Drumul Barajul Leșu – Stâna de Vale, sectorul Coada Lacului – Stâna de Vale, în proprietatea CJ, va fi închis, iar tronsonul Barajul Leșu – Coada Lacului, aflat în proprietatea comunei Bulz, poate fi deschis prin hotărârea administratorului drumului. DJ 763A DN 76 – Șuștiu – limită județ Arad( DJ 72) – porțiunea Ursești – limită județ Arad va fi, de asemenea, închis în sezonul rece, iar DJ 767 – Dobrești – Vârciorog se alătură segmentelor de drum inaccesibile șoferilor în această iarnă.

          ,,Toate aceste porțiuni de drum prezintă trasee sinuoase, sectoare pietruite și vizibilitate redusă, acestea fiind motivele principale pentru decizia ca ele să fie închise pe perioada iernii”.

[citeste mai mult]
Bihorenii sunt in siguranta pe munte 27-11-2017

          Conferința de finalizare a proiectului desfășurat pe o perioadă de 32 de luni, ,,Înființarea Centrului de pregătire pentru salvatori montani în județul Bihor, beneficiind de experiența elvețiană din St. Gallen”, a avut loc la Hotel Hilton luni, de la ora 10, în prezența președintelui Consiliului Județean Bihor.

         După primirea participanților și cuvântul de deschidere al Luciei Pantea, în calitate de manager de proiect, președintele Consiliului Județean Bihor, Pástor Sándor, a prezentat audienței implicarea instituției pe care o conduce, și care a fost lider de proiect, pentru ca județul Bihor să poată oferi servicii mai bune de salvare montană pentru comunitate și pentru turiști, prin cunoștințele și experiența elvețiană. ,,Mă bucur că am ajuns și la întâlnirea de închidere a acestuit proiect, marcată printr-un eveniment. Deși mai sunt detalii care trebuie puse la punct, țelul principal a fost atins și acum avem o bază de la care putem să ne dezvoltăm”, a declarat  Pástor.

        Proiectul în cauză a fost finanțat, după cum au precizat organizatorii, prin Programul de Cooperare Elvețiano – Român, și a avut ca parteneri Cancelaria Statală din St. Gallen Elveția, Spitalul din Grabbs Elveția și Salvamont Bihor. Nevoile pe care aceștia le-au identificat sunt legate de creșterea numărului de turiști care vizitează zona Bihor, incidența ridicată a accidentelor montane și activitățile de salvare montană, resposabilitate care, conform legislației naționale, aparține Consiliului Județean Bihor.

         Activități în cadrul proiectului

         Printre activitățile realizate prin proiect se numără două schimburi de experiență în Elveția și unul în Bihor, care au contribuit la consolidarea calității parteneriatului între instituțiile elvețiene și românești.  Realizarea Centrului de Salvare Montană Bihor este însă, poate, cea mai importantă activitate marcată, centrul fiind creat și dotat prin proiect cu echipamente tehnice, medicale și didactive specifice. ,, În 2005 aveam patru locații de unde porneau intervențiile noastre, însă doar la sfârșit de săptămână. Acolo eram toți voluntari, nu angajați și, evident, erau niște goluri imense, cu un timp de reacție foarte îndelungat. Singura posibilitate de a reduce acest timp este să fim în munte”, a spus Pintér Koroknai István, președintele de la Salvamont Bihor.  De asemenea, a fost elaborarat și tipărit Codului de conduită pentru aspiranții la profesia de salvatori montani, care oferă suport teoretic ilustrat pentru voluntari.

         Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor se găsește printre cei șase furnizori de formare acreditați în prima fază, dintr-un număr de 39 de Servicii Salvamont, care în urma derulării proiectului româno – elvețian privind ,,Înființarea Centrului de pregătire pentru salvatori montani” devine primul Serviciu Salvamont din România care dispune de un Centru de pregătire dotat cu echipament specific, destinat instruirii salvatorilor montani aspiranți.

[citeste mai mult]
CONTRACTELE DE FURNIZARE SI DISTRIBUTIE AU FOST SEMNATE 27-11-2017

           Pentru Oradea, contractul de furnizare și distribuție produse de panificație a fost câștigat de SC Dorbob Prod SRL, iar pentru produse lactate de firma Derpan SRL. Oferta prezentată a avut cele mai mici prețuri, 0.25 lei/corn, respectiv 0.68 lei/lapte.

           Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Județean Bihor, la licitația pentru furnizarea și distribuția produselor lactate s-au prezentat cinci ofertanți: Lactate Bicos SRL, Derpan SRL, Zarand Lactate SRL, Logistic Media Pop SRL, Agropan SRL. „Au fost declarate câștigătoare Lactate Bicos, Derpan și Zarand, societăți care vor asigura laptele din 20.11.2017, data semnării contractului până la sfârșitul anului școlar 2017-2018, în cele 10 loturi corespunzătoare zonelor geografice în care a fost împărțit județului”, a spus Simon Adrian. Prețurile de atribuire sunt cuprinse între 0.66-0.70 lei/produs/zi fără TVA.

          Pentru cealaltă componentă a programului național, furnizarea și distribuția produselor de panificație a fost adjudecată de trei firme: Ar Linia Tea SRL, Dorbob Prod SRL, Logistic Media Pop Art SRL. Prețul de achiziție pentru un produs de panificație/zi este cuprins între 0.25-0.34 lei fără TVA. ,,Pentru programul național de încurajare a consumului de fructe în școli așteptăm să se emită ordinal cu documentația standard. Ulterior se va face referat de necessitate și vom demara procedura”, a spus Simon Adrian.


[citeste mai mult]
Proiecte blocate in plen 17-11-2017

           31 de proiecte de hotărâre au fost supuse votului în ședința ordinară programată astăzi la Consiliului Județean Bihor. Mai bine de jumătate dintre acestea nu au fost avizate favorabil de consilierii liberali.

           Primul proiect care a căzut la vot a fost cel privind validarea mandatului unui consilier județean. ,,Domnul Sztamári întrunește toate condițiile, dânsul a înaintat și un proces. Pentru fiecare zi de întârziere, solicitarea dumnealui este de 1000 lei. Probabil că au bani suficienți domnii de la PNL, așa că tot amână acest lucru. Tot va trebui să se întâmple, nu este niciun motiv să nu fie validat”, spune Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

          Patru ore și 31 de puncte pe ordinea de zi

          Ședința ordinară de astăzi a cuprins 31 de proiecte de hotărâre. Dintre acestea mai mult de jumătate au căzut la vot, consilierii județeni avizându-le nefavorabil. Printre acestea, proiectul de hotărâre privind numirea unui membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Oradea, pentru care a fost deja organizat un concurs. Proiectele privind însușirea inventarului din domeniul public, dar și privat al județului, nu au întrunit, nici acum, voturile necesare. Consilierii au cazut de acord însă pentru proiectele de investiții și anume studiul de fezabilitate, respectiv cofinanțarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumului Sâmbăta-Dobrești-Luncasprie.

[citeste mai mult]
Scoala profesionala in sistem dual 17-11-2017

          Primele clase de învățământ profesional în sistem dual, pe model Kronstadt, vor porni din toamna anului 2018 la Cadea și la Beiuș.

          Este vorba despre două clase a câte 20 de elevi pentru specializarea sudură, ce vor funcționa la Liceul Tehnologic nr. 1. din Cadea, și o clasă de 20 de elevi, specializarea mecanic auto, ce va funcționa în cadrul Colegiului Tehnic ,,Ioan Ciordaș” din Beiuș. ,,Așa cum am promis, după ce am centralizat cererile agenților economici, ne-am implicat în construirea acestui model de educație în sistem dual în județul Bihor și, din toamna anului viitor, primii elevi vor intra pe porțile școlilor”, a declarat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor,.

[citeste mai mult]
Societatea Parcuri Industriale Bihor a devenit societate pe actiuni 17-11-2017

           Societatea Parcuri Industriale Bihor s-a transformat, în această săptămână, în societate pe acțiuni.Conform conducerii județene, această decizie a fost luată pentru a respecta prevederile ordonanței 109 din 2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

           Conducerea Consiliului Județean Bihor a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. are un nou acționar, și anume Orașul Săcueni. ,,Procentele deținute de fiecare acționar în parte sunt următoarele: Consiliul Județean Bihor: 61,93%, Comuna Tileagd: 29,23%, Orașul Săcueni: 8,83%”, a precizat Adrian Simon, purtător de cuvânt al CJ Bihor.

[citeste mai mult]
Candidat unic pentru postul de director la Francisc Hubic 10-11-2017

             Singurul candidat la concursul de proiecte de management pentru postul de director general la Școala de Arte ,,Francisc Hubic” Oradea este băimăreanca Otilia Altfater Leopold, care va susține examenul final în 17 noiembrie.

             În urma vacantării postului deținut pănă anul acesta de către Marian Boboia, interimatul a fost asigurat de actualul director, Liviu Buţiu. Prima încercare de a numi un nou manager în funcție a eșuat, având în vedere că au existat mai mult de 2 puncte diferenţă între notele acordate de membrii comisiei. Cum regulamentul impune reluarea evaluării în această situație, concursul a fost anulat şi procedura a fost luată de la capăt. Singura care și-a prezentat, însă, oferta managerială este Otilia Altfater Leopold, absolventă a Liceului de Arte din Cluj – Napoca și a Universității Oradea.

             Comisia de concurs a fost deja stabilită și urmează să evalueze, în 17 noiembrie, proiectul de management al unicului candidat. Preşedintele comisiei va fi Szép Gyula, în calitate de specialist, iar membri sunt Foica Vasile și Simon Adrian, ca reprezentant al autorității. Secretariatul este asigurat de Mateaș Sanda, de la Biroului Resurse Umane. Celelalte persoane din comisie sunt Perecz Hajnal – reprezentant al Serv. Monitorizarea Instituțiilor Subordonate, Derecichei Mioara – reprezentant al Serviciului Juridic-Contencios și Plugar Gabriela – reprezentant al Serviciului Financiar-Contabil.

Dacă Otilia Altfater Leopold va trece de această etapă, atunci mai are de susținut și promovat un interviu până la numirea în funcție.

[citeste mai mult]
Expozitie eveniment la Muzeul Tarii Crisurilor 10-11-2017

             Mai multe replici și fosile ale dinozaurilor care au populat în Cretacic, teritoriul Transilvaniei, au fost expuse la Muzeul Țării Crișurilor. Pentru realizarea vernisajului instituția de cultură din subordinea Consiliului Județean Bihor a realizat un parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

             Expoziția “Ultimii dinozauri din Transilvania” deschisă publicului de joi dimineața, prezintă patru reconstituiri în mărime natural a reptilelor care populau teritoriul la sfârșitul Cretacicului. Reconstruirile realizate de artista Ionela Pop redau trei dinozauri, sauropodul Magyarosaurus dacus (6 metri lungime și 2.3 metri înălțime), ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare Ornithocheirus. Pe lângă acestea, paleontologii au expus fosile unicate, resturi scheletice, ou de dinozauri. “Efectele sunt spectaculoase: o parte dintre dinozaurii care populau insula și-au redus dimensiunile devenind pitici. Vorbim despre evoluția lumii vii în interiorul unei insule nu de foarte mari dimensiuni. Cercetările contin în Poiana Ruscă și județul Sălaj, unde avem dovezi geologice ale insulei dispărute”, a spus profesorul Vlad Codrea, coordonatorul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

            Despre reptilele prezentate în cadrul expoziției se știe că au populat teritoriul Transilvaniei (insular) în urmă cu 70-66 milioane de ani. Magyarosaurus dacus era cel mai mare dinozaur din acea perioadă. Era un erbivor docil, fiind printre cei mai comuni dinozauri de pe teritoriul insular. Contra sumei de 10 lei, prețul biletului pentru un adult, vizitatorii pot afla amănunte despre modul de viață al uriașilor din Transilvania. La conferința care a inaugurat expoziția au participat, pe lângă specialiști și organizatori, și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang.

[citeste mai mult]
Colaborare pentru Parcul Stiintific si Tehnologic 10-11-2017

             Președintele Consiliului Județean, președintele Consiliului de Administrație al Parcuri Industriale Bihor, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, cei ai Universității și mediului de afaceri bihorean au participat la o întâlnire privind proiectul Parcului Științific și Tehnologic din Oradea.

            Cu ajutor regional, în perioada următoare se vor putea realiza investiții pentru crearea și dezvoltarea infrastructurilor privind transferul tehnologic, pentru construcția și dotarea acestora. Beneficiar direct al Programului Regional Operațional – Axa prioritară 1 (Sprijinjirea entităților de transfer tehnologic), Consiliul Județean Bihor poate accesa finanțare pentru crearea Parcului Științific și Tehnologic. ,,Această entitate presupune un parteneriat real între administrație, Universitate – pentru că furnizează partea de cercetare și mediul de afaceri. Încercăm să înaintăm cu acest proiect. În funcție de contribuția financiară pe care va trebui să o asigurăm, vom solicita suma maximă de finanțare. Dacă procentul de finanțare este 50% vorbim despre 7 milioane euro, dacă este 2%, vom solicita suma maximă”, a spus Pásztor Sándor, preșdintele Consiliului Județean, prezent la întâlnirea de joi, de la Hotelul Continental, cu reprezentanții mediului de afaceri. 

            Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, succesul unui Parc Științific și Tehnologic este dat de mediul de afaceri. Oricare dintre companiile de pe piață va putea accesa, în viitor, finanțare doar dacă va exista transfer tehnologic. ,,Va avea prototipul prin Parcul Științific și Tehnologic, Consiliul Județean Bihor punând bazele pentru ceea ce înseamnă Oradea în 2025”, a spus Marcel Boloș, șeful ADR N-V.

Parcul Științific și Tehnologic din Oradea se va întinde pe o suprafață de 6000 metri pătrați, în zona Facultății de Științe Socio-Umane. Prin Programul Operațional Regional se vor accesa fonduri pentru servicii de furnizare transfer tehnologic, construcția, extinderea și dotarea infrastructurii de inovare.

[citeste mai mult]
Prezentarea noului terminal al aeroportului Oradea 06-11-2017

               Potrivit reprezentanților UTI Grup, soluțiile vizează trei componente: terminalul nou, terminalul existent și delimitare parcări/drumuri. ,,Clădirea noului terminal va avea o suprafață de 2.915 metri patrați, înălțime de 7 metri și va fi dispusă pe un singur nivel. Este o compartimentare standard pentru un aeroport de asemenea dimensiuni”, spun reprezentanții UTI Grup. Noul terminal va deservi partea de pleccări pe rute interne. La terminalul deja existent se reconfigurează fluxul de pasageri. Vor exista două spații amenajate pentru check-in, aparat pentru scanare corporală, bagaje de mână și pentru bagaje de cală. La prezentare au participat și directorul Aeroportului, Gheorghe Pașc, dar și președintele Consiliului de Administrație, Bimbó Szuhai Tibor

                În această perioadă, constructorul lucrează la organizarea de șantier. Licitația pentru proiectarea și execuția obiectivului ,,Construire, extindere şi modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea” a fost câștigată de asocierea UTI Grup S.A.-Eldiclau S.R.L. Costurile investiției se ridică la 22 milioane lei, bani acoperiți în proporție de 75% din bugetul statului. Aeroportul Oradea a contractat un credit în valoare de 6,7 milioane lei (constribuție proprie ăn cadrul proiectului), garantat de Consiliului Județean Bihor.

[citeste mai mult]
Primi pasi spre un sistem dual de invatamant in Bihor 31-10-2017

             În sala mare a Consiliului Judeţean Bihor a avut loc, marţi, o conferinţă internaţională pe tema implementării învăţământului profesional dual pe model german şi în judeţul Bihor. Invitaţi din România şi Germania au prezentat avantajele pe care le va aduce acest sistem.

               La masa rotundă s-au adunat, pentru mai bine de trei ore, conducerea judeţeană, Prefectura judeţului Bihor, Societatea Parcuri Industriale Bihor şi patronate pentru a dezbate cele mai importante aspecte ale unui sistem de învăţământ menit să aducă profesionalismul nemţesc în judeţul Bihor. Întâlnirea a fost moderată de Zóltan Hizo, responsabil pentru formarea profesională. În cuvântul introductiv, preşedintele Consiliului Judeţean a subliniat lipsa de personal calificat cu care se confruntă piaţa de muncă bihoreană şi, astfel, necesitatea de a grăbi demersurile pentru ca judeţul să adopte cât mai curând un sistem de invăţământ profesional dual ca cel adus în România prin Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov, acolo unde peste 90% dintre elevi sunt angajați de companiile la care au făcut practica. Pásztor Sándor a precizat că mai multe locuri din judeţ sunt propice pentru astfel de şcoli, printre care Beiuş, Tilegd şi Aleşd. ,,Nu doresc să pregătim oameni pentru ca apoi să fie recrutaţi de firmele din străinătate. Interesul este să calificăm oameni pentru judeţul Bihor”, a precizat preşedintele CJ Bihor.

               Prezent la conferinţă, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, s-a arătat deschis unei asemenea iniţiative, care urmează să servească atât mediului de afaceri, cât şi tinerilor, ce vor constitui o forţă de muncă puternică şi activă. ,,Felicit Consiliul Judeţean pentru demersurile pe care le face şi vă asigur de tot sprijinul Instituţiei Prefectului Bihor. Salut orice iniţiativă de unire a forţelor atâta timp cât obiectivul este dezvoltarea judeţului Bihor”, a declarat Mihaiu. Următorul care a luat cuvântul a fost Traian Bodea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care vede în învăţământul profesional dual un mijloc de a scădea rata şomajului în rândul tinerilor, care este la cote alarmante în România, şi scăderea abandonului şcolar. ,,Beneficiarii acestui sistem sunt, pe lângă angajatori, şi tinerii din mediul rural sau cu probleme în a se integra din punct de vedere social. Este important să găsim un loc potrivit în societate pentru fiecare individ”, a spus Bodea. ,,Vin din domeniul privat şi ştiu cât este de dificil să găseşti oameni calificaţi, care să stâpânească un anumit segment în muncă. Din păcate, chiar dacă cunosc teorie, se pierd la practică”, a completat vicepreşedintele.

            Printre invitaţii care sprijina Bihorul în acest demers se numără Werner Braun, președintele Clubului Economic German – Brașov. Braun este cel care a adus acest model de învăţământ în România, mai exact la Braşov, prin Școala Profesională Germană Kronstadt. ,,Judeţul Bihor este foarte bine pregătit pentru a implementa un astfel de program. Dacă în Braşov am avut nevoie de patru ani, Bihorul va reuşi să facă acest lucru într-un timp mult mai scurt, deoarece drumul este deja bătătorit”, a menţionat preşedintele DWK. Andreas Hart, preşedintele Lucas Nuelle International din Germania, a ţinut să puncteze un aspect uşor de omis din vedere, anume că educaţia trebuie să fie atractivă atât pentru tineri, cât şi pentru adulţi. ,,Aducem practica industrială în şcolile profesionale sub forma unor soluţii moderne de învăţare a unei meserii. Sistemul dual implică o investiţie şi toate părţile trebuie să contribuie pentru ca rezultatele să fie cele mai bune”, a explicat Andreas Hart. De la clubul bucureştean Export Club a fost invitat Alexandru Todericiu, care a declarat audienţei că ,,iniţiativa domnului Pásztor arată că bihorenii au înţeles că fără forţă de muncă calificată judeţul nu poate atrage investitori”.

            Iniţiativa Consiliului Judeţean este luată drept exemplu de municipiul Râmnicu Vâlcea. Primarul Mircia Gutău a transmis printr-un reprezentant că demersul şefilor CJ Bihor s-a auzit până în inima Olteniei. ,,La Râmnicu Vâlcea ne confuntăm cu o inflaţie de diplome, dar foarte puţini specialişti. Azi ne-am convins că vreţi să faceţi un lucru extraordinar pentru viitoarele generaţii ale judeţului vostru, şi noi vom prelua acest model”, a spus dna Iliescu, de la Primăria Râmnicu Vâlcea. Cea din urmă care a luat cuvântul este Delia Ungur, director la Parcuri Industriale Bihor. ,,Noi venim cu un bagaj mare de cunoştinţe dintr-o experinţă anterioară similară. Avem avantajul de a cunoaşte nevoile pieţei, şi putem intermedia cererea şi oferta. Acest program propune o ofertă educaţională care vine în completarea celei existente, aşa că nu dorim să creăm concurenţă nefavorabilă”, a precizat Delia Ungur.

           

               La finalul Conferinţei, trei firme s-au alăturat celor patru deja existente (Gavella, Lucas, Selina şi Auto Bara), şi au semnat declaraţia de intenţie referitoare la constituirea unui ONG al agenților economici în parteneriat cu societatea Parcuri Industriale Bihor.

Întâlnire cu presa

               Dacă în prima parte a zilei a avut loc conferinţa într-un cadru restrâns, doar cu părţile direct implicate, la prânz reprezentanţii conducerii judeţene şi o parte dintre invitaţi au avut parte de o întâlnire cu presa,  în sala ,,Panoramic” a hotelului Continental. Astfel, jurnaliştii au avut ocazia să afle că judeţul Bihor va instrui prima generaţie de tineri şi adulţi printr-un centru de sudură. ,,Acest centru trebuie privit ca pe un institut care aduce standarde de calificare absolut necesare pentru a răspunde cererii de pe piaţă”, a spus Andreas Hart. Preşedintele CJ Bihor a menţionat că a fost aleasă această ramură în urma unor studii de piaţă făcute în ultimele 6 luni. Grupul Şcolar Agricol Cadea este cel ales de instituţia judeţeană pentru a găzdui clasa de sudură, deoarece campusul răspunde tuturor cerinţelor necesare prin dotările pe care le are. După conferinţa de presă, invitaţii CJ au fost însoţiţi de gazdele lor într-o scurtă vizită la Grupul Şcolar Cadea, acolo unde învăţământul profesional dual va prinde viaţă în judeţul Bihor.

[citeste mai mult]
Scoala altfel la Consiliul Judetean Bihor 30-10-2017

          Elevii de a V-a de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”, dar și liceeni din clasele a X-a și a XI-a de la Liceul Teoretic ,,Ady Endre” din Oradea au vizitat Consiliul Județean Bihor, în cadrul programului ,,Școala altfel”.

          Ziua de miercuri a fost una plină la Consiliul Județean Bihor. În decurs de câteva ore, instituția și-a schimbat conducerea de două ori. Funcția de președinte a fost, pe rând, ocupată de Vlad Rusu și Veres David. Primul, elev în clasa a V-a la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu” a vizitat Consiliul Județean Bihor în această dimineață, alături de colegii săi, în cadrul programului ,,Școala altfel”. Odată instalat în funcție, tânărul președinte și-a intrat rapid în atribuțiuni. ,,Domnilor și doamnelor consilieri am să vă rog să supunem la vot proiectul privind alocarea fondurilor pentru lucrările de deszăpezire”, și-a îndemnat colegii proaspătul președinte.

[citeste mai mult]
In vizita la Consiliul Judetean Bihor 24-10-2017

          Mai mulți profesori din Spania, Italia, Ungaria, Grecia, Bulgaria și România, participanți la un proiect Erasmus, au fost primiți, marţi, de președintele Consiliului Județean Bihor.

          Școala gimnazială Szacsvay Imre reprezintă România în cadrul programului Erasmus+, un program care există de 30 de ani. La debut s-a adresat, în mod exclusiv, studenților, dar în timp a reușit să înglobeze formarea profesională, educația școlară, educația adulților, tineretul și sportul. ,,În cadrul programului, școala Szacsvay Imre derulează proiectul <<Green skills for social agriculture>>, ce are ca obiectiv educaţia pentru o alimentaţie sănătoasă. Țările aplicante sunt Ungaria, Spania, Italia, Grecia, Bulgaria și România, spune Pásztor Gabriela, directorul instituției de învățământ.

[citeste mai mult]
Festivalul placintelor 2017 la Briheni 19-10-2017

             Consiliul Județean Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și Primăria Cumunei Lunca, au organizat, sâmbătă, 14 octombrie, prima ediţie din „Festivalul plăcintelor”, începând cu ora 14:00, la Căminul Cultural din Briheni.

             Invitați la eveniment au fost Ansamblul folcloric „Codrenii Bihorului” din Roșia, Taraful „Dor Bihorean” din Beiuș, Ansamblul folcloric „Floricica” din Măgești, Ansamblul folcloric „Crisia” din Cociuba – Mare, precum și soliștii Daniela Rada și Elena Șerb.

[citeste mai mult]
Marghita este in plina sarbatoare 19-10-2017

          Din 15 octombrie până pe 22 ale lunii, municipiul Marghita îmbrăca straiele de sărbătoare. Încă din primele zile ale festivităților prilejuite de sărbătoarea orașului, locuitorii de pe Valea Barcăului, şi cei din împrejurimi, au participat în număr mare la programe culturale sprijinite de Consiliul Județean.

          Duminică seara, actorii Trupei ,,Iosif Vulcan” a Teatrului Regina Maria au susținut piesa de comedie ,,În plină glorie”, ce prezintă întâmplările pline de umor ale unei extravagante soprane. ,,În plină glorie” a pregătit publicului un show complet, care a îmbinat umorul cu muzica live și coregrafia. Nici prima zi din săptămână nu îi putea prinde pe locuitorii din Marghita acasă, întrucât Kőnczei Árpád a organizat cel mai recent spectacol al ansamblului de dansuri Háromszék,o producţie de teatru de dans ,,Mundruc”, în limba maghiară. Marţi a fost rândul celor mici să fie răsfăţaţi, pentru ei Teatrul Arcadia pregătind spectacolul ,,Poveşti Populare Maghiare”, care au împletit imaginarul şi specificul culturii maghiare într-o călătorie fantastică.

[citeste mai mult]
Targul Toamnei la Beius 19-10-2017

        În perioada 20 – 22 octombrie, la Beiuș va avea loc prima ediție a Târgului Toamnei. Pe platoul din fața Vânătorului de Munte se vor organiza spectacole artistice, un parc de joacă şi ateliere de meșteșuguri.

         Autoritățile locale, Consiliul Județean și instituțiile subordinate vor organiza prima ediție Târgului de Toamnă. Zeci de meșteri populari își vor prezenta produsele și vor susține ateliere de creație. Pe platoul din fața Vânătorului de Munte din Beiuș vor fi instalate standuri cu produse tradiționale, locale. Dacă vineri, de la ora 12 este programat simpozionul ,,Posibilitățile de dezvoltare ale sistemului dual de învățământ”, de la ora 16, la Muzeul Municipal va avea loc Salonul de Toamnă al artiștilor plastici, dar și programul ,,Autori beiușeni și operele lor”. Sâmbătă, de la ora 10 se deschide Târgul Cămara cu de toate, iar de la ora 15 începe programul artistic.

[citeste mai mult]
Sarbatoarea Cartofului 16-10-2017

            Duminică s-a desfășurat la Șinteu cea de-a 18-a ediție a festivalului ”Sărbătoarea Cartofului”, eveniment cultural și gastronomic de tradiție a comunității slovace, dar și a Țării Bihorului. Consiliului Județean Bihor, partener prin Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii și Fundația Euroregională Bihor – Hajdú-Bihar a fost reprezentat de vicepreședintele Traian Bodea.

             În afară de concursurile obișnuite ale festivalului, noutatea a fost reprezentată că preparatele din cartofi au putut fi degustate gratuit, dar organizatorii au avut o inițiativă de natură caritabilă, pe masa cu bunătățile culinare s-a regăsit o cutie unde au putut fi donați bani pentru Spitalul Clinic ”Dr. Gavril Curteanu” – secția Oncologie și Hematologie pediatrică.

[citeste mai mult]
Bogracs de argint la Festivalul Tocanitei de vita 12-10-2017

            Bihorenii din nou premiați în Hortobágy:

           

            Anul acesta s-a organizat deja cea de-a treia ediție festivalului gastronomic din

Hortobagy, la toate diontre acestea participând și o echipă din Sălacea. La pornirea din 2015,

inițiativa denumită ”De la pod la pod”, s-a țintit obiectivul de a aduce mai aproape cultura din

Bihor și Hajdu-Bihar, de a aduce și întări relația de comunitate a locuitorilor localităților din

cele două județe de graniță. Și cum a fost denumită inițiativa, de la pod la pod, înseamnă că

întinderea regională la care se face referire este între localitatea Hortobagy, renumită destinație

turistică din Ungaria, cu al său pod cu 9 arcade, și Sălacea, satul bihorean din Valea Ierului,

care la marginea localității are podul cu 4 arcade, considerat ”fratele mai mic” al celui din

Ungaria.

[citeste mai mult]