Județul Bihor - Consiliul Județean
logo

Calendar evenimente

Meteo

Programul autobuzelor

Programul autobuzelor

Curs valutar

BNR 20.11.2017
eur

1 EUR

usd

1 USD

gbp

1 GBP

huf

100 HUF

= 4.6469 RON

= 3.9414 RON

= 5.2259 RON

= 1.4871 RON

Hărți

harta Bihor Harta digitala Consiliu Judetean Bihor
Proiecte blocate in plen 17-11-2017

           31 de proiecte de hotărâre au fost supuse votului în ședința ordinară programată astăzi la Consiliului Județean Bihor. Mai bine de jumătate dintre acestea nu au fost avizate favorabil de consilierii liberali.

           Primul proiect care a căzut la vot a fost cel privind validarea mandatului unui consilier județean. ,,Domnul Sztamári întrunește toate condițiile, dânsul a înaintat și un proces. Pentru fiecare zi de întârziere, solicitarea dumnealui este de 1000 lei. Probabil că au bani suficienți domnii de la PNL, așa că tot amână acest lucru. Tot va trebui să se întâmple, nu este niciun motiv să nu fie validat”, spune Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

          Patru ore și 31 de puncte pe ordinea de zi

          Ședința ordinară de astăzi a cuprins 31 de proiecte de hotărâre. Dintre acestea mai mult de jumătate au căzut la vot, consilierii județeni avizându-le nefavorabil. Printre acestea, proiectul de hotărâre privind numirea unui membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Oradea, pentru care a fost deja organizat un concurs. Proiectele privind însușirea inventarului din domeniul public, dar și privat al județului, nu au întrunit, nici acum, voturile necesare. Consilierii au cazut de acord însă pentru proiectele de investiții și anume studiul de fezabilitate, respectiv cofinanțarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumului Sâmbăta-Dobrești-Luncasprie.

[citeste mai mult]
Scoala profesionala in sistem dual 17-11-2017

          Primele clase de învățământ profesional în sistem dual, pe model Kronstadt, vor porni din toamna anului 2018 la Cadea și la Beiuș.

          Este vorba despre două clase a câte 20 de elevi pentru specializarea sudură, ce vor funcționa la Liceul Tehnologic nr. 1. din Cadea, și o clasă de 20 de elevi, specializarea mecanic auto, ce va funcționa în cadrul Colegiului Tehnic ,,Ioan Ciordaș” din Beiuș. ,,Așa cum am promis, după ce am centralizat cererile agenților economici, ne-am implicat în construirea acestui model de educație în sistem dual în județul Bihor și, din toamna anului viitor, primii elevi vor intra pe porțile școlilor”, a declarat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor,.

[citeste mai mult]
Societatea Parcuri Industriale Bihor a devenit societate pe actiuni 17-11-2017

           Societatea Parcuri Industriale Bihor s-a transformat, în această săptămână, în societate pe acțiuni.Conform conducerii județene, această decizie a fost luată pentru a respecta prevederile ordonanței 109 din 2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

           Conducerea Consiliului Județean Bihor a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. are un nou acționar, și anume Orașul Săcueni. ,,Procentele deținute de fiecare acționar în parte sunt următoarele: Consiliul Județean Bihor: 61,93%, Comuna Tileagd: 29,23%, Orașul Săcueni: 8,83%”, a precizat Adrian Simon, purtător de cuvânt al CJ Bihor.

[citeste mai mult]
Candidat unic pentru postul de director la Francisc Hubic 10-11-2017

             Singurul candidat la concursul de proiecte de management pentru postul de director general la Școala de Arte ,,Francisc Hubic” Oradea este băimăreanca Otilia Altfater Leopold, care va susține examenul final în 17 noiembrie.

             În urma vacantării postului deținut pănă anul acesta de către Marian Boboia, interimatul a fost asigurat de actualul director, Liviu Buţiu. Prima încercare de a numi un nou manager în funcție a eșuat, având în vedere că au existat mai mult de 2 puncte diferenţă între notele acordate de membrii comisiei. Cum regulamentul impune reluarea evaluării în această situație, concursul a fost anulat şi procedura a fost luată de la capăt. Singura care și-a prezentat, însă, oferta managerială este Otilia Altfater Leopold, absolventă a Liceului de Arte din Cluj – Napoca și a Universității Oradea.

             Comisia de concurs a fost deja stabilită și urmează să evalueze, în 17 noiembrie, proiectul de management al unicului candidat. Preşedintele comisiei va fi Szép Gyula, în calitate de specialist, iar membri sunt Foica Vasile și Simon Adrian, ca reprezentant al autorității. Secretariatul este asigurat de Mateaș Sanda, de la Biroului Resurse Umane. Celelalte persoane din comisie sunt Perecz Hajnal – reprezentant al Serv. Monitorizarea Instituțiilor Subordonate, Derecichei Mioara – reprezentant al Serviciului Juridic-Contencios și Plugar Gabriela – reprezentant al Serviciului Financiar-Contabil.

Dacă Otilia Altfater Leopold va trece de această etapă, atunci mai are de susținut și promovat un interviu până la numirea în funcție.

[citeste mai mult]
Expozitie eveniment la Muzeul Tarii Crisurilor 10-11-2017

             Mai multe replici și fosile ale dinozaurilor care au populat în Cretacic, teritoriul Transilvaniei, au fost expuse la Muzeul Țării Crișurilor. Pentru realizarea vernisajului instituția de cultură din subordinea Consiliului Județean Bihor a realizat un parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

             Expoziția “Ultimii dinozauri din Transilvania” deschisă publicului de joi dimineața, prezintă patru reconstituiri în mărime natural a reptilelor care populau teritoriul la sfârșitul Cretacicului. Reconstruirile realizate de artista Ionela Pop redau trei dinozauri, sauropodul Magyarosaurus dacus (6 metri lungime și 2.3 metri înălțime), ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare Ornithocheirus. Pe lângă acestea, paleontologii au expus fosile unicate, resturi scheletice, ou de dinozauri. “Efectele sunt spectaculoase: o parte dintre dinozaurii care populau insula și-au redus dimensiunile devenind pitici. Vorbim despre evoluția lumii vii în interiorul unei insule nu de foarte mari dimensiuni. Cercetările contin în Poiana Ruscă și județul Sălaj, unde avem dovezi geologice ale insulei dispărute”, a spus profesorul Vlad Codrea, coordonatorul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

            Despre reptilele prezentate în cadrul expoziției se știe că au populat teritoriul Transilvaniei (insular) în urmă cu 70-66 milioane de ani. Magyarosaurus dacus era cel mai mare dinozaur din acea perioadă. Era un erbivor docil, fiind printre cei mai comuni dinozauri de pe teritoriul insular. Contra sumei de 10 lei, prețul biletului pentru un adult, vizitatorii pot afla amănunte despre modul de viață al uriașilor din Transilvania. La conferința care a inaugurat expoziția au participat, pe lângă specialiști și organizatori, și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang.

[citeste mai mult]
Colaborare pentru Parcul Stiintific si Tehnologic 10-11-2017

             Președintele Consiliului Județean, președintele Consiliului de Administrație al Parcuri Industriale Bihor, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, cei ai Universității și mediului de afaceri bihorean au participat la o întâlnire privind proiectul Parcului Științific și Tehnologic din Oradea.

            Cu ajutor regional, în perioada următoare se vor putea realiza investiții pentru crearea și dezvoltarea infrastructurilor privind transferul tehnologic, pentru construcția și dotarea acestora. Beneficiar direct al Programului Regional Operațional – Axa prioritară 1 (Sprijinjirea entităților de transfer tehnologic), Consiliul Județean Bihor poate accesa finanțare pentru crearea Parcului Științific și Tehnologic. ,,Această entitate presupune un parteneriat real între administrație, Universitate – pentru că furnizează partea de cercetare și mediul de afaceri. Încercăm să înaintăm cu acest proiect. În funcție de contribuția financiară pe care va trebui să o asigurăm, vom solicita suma maximă de finanțare. Dacă procentul de finanțare este 50% vorbim despre 7 milioane euro, dacă este 2%, vom solicita suma maximă”, a spus Pásztor Sándor, preșdintele Consiliului Județean, prezent la întâlnirea de joi, de la Hotelul Continental, cu reprezentanții mediului de afaceri. 

            Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, succesul unui Parc Științific și Tehnologic este dat de mediul de afaceri. Oricare dintre companiile de pe piață va putea accesa, în viitor, finanțare doar dacă va exista transfer tehnologic. ,,Va avea prototipul prin Parcul Științific și Tehnologic, Consiliul Județean Bihor punând bazele pentru ceea ce înseamnă Oradea în 2025”, a spus Marcel Boloș, șeful ADR N-V.

Parcul Științific și Tehnologic din Oradea se va întinde pe o suprafață de 6000 metri pătrați, în zona Facultății de Științe Socio-Umane. Prin Programul Operațional Regional se vor accesa fonduri pentru servicii de furnizare transfer tehnologic, construcția, extinderea și dotarea infrastructurii de inovare.

[citeste mai mult]
Prezentarea noului terminal al aeroportului Oradea 06-11-2017

               Potrivit reprezentanților UTI Grup, soluțiile vizează trei componente: terminalul nou, terminalul existent și delimitare parcări/drumuri. ,,Clădirea noului terminal va avea o suprafață de 2.915 metri patrați, înălțime de 7 metri și va fi dispusă pe un singur nivel. Este o compartimentare standard pentru un aeroport de asemenea dimensiuni”, spun reprezentanții UTI Grup. Noul terminal va deservi partea de pleccări pe rute interne. La terminalul deja existent se reconfigurează fluxul de pasageri. Vor exista două spații amenajate pentru check-in, aparat pentru scanare corporală, bagaje de mână și pentru bagaje de cală. La prezentare au participat și directorul Aeroportului, Gheorghe Pașc, dar și președintele Consiliului de Administrație, Bimbó Szuhai Tibor

                În această perioadă, constructorul lucrează la organizarea de șantier. Licitația pentru proiectarea și execuția obiectivului ,,Construire, extindere şi modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea” a fost câștigată de asocierea UTI Grup S.A.-Eldiclau S.R.L. Costurile investiției se ridică la 22 milioane lei, bani acoperiți în proporție de 75% din bugetul statului. Aeroportul Oradea a contractat un credit în valoare de 6,7 milioane lei (constribuție proprie ăn cadrul proiectului), garantat de Consiliului Județean Bihor.

[citeste mai mult]
Primi pasi spre un sistem dual de invatamant in Bihor 31-10-2017

             În sala mare a Consiliului Judeţean Bihor a avut loc, marţi, o conferinţă internaţională pe tema implementării învăţământului profesional dual pe model german şi în judeţul Bihor. Invitaţi din România şi Germania au prezentat avantajele pe care le va aduce acest sistem.

               La masa rotundă s-au adunat, pentru mai bine de trei ore, conducerea judeţeană, Prefectura judeţului Bihor, Societatea Parcuri Industriale Bihor şi patronate pentru a dezbate cele mai importante aspecte ale unui sistem de învăţământ menit să aducă profesionalismul nemţesc în judeţul Bihor. Întâlnirea a fost moderată de Zóltan Hizo, responsabil pentru formarea profesională. În cuvântul introductiv, preşedintele Consiliului Judeţean a subliniat lipsa de personal calificat cu care se confruntă piaţa de muncă bihoreană şi, astfel, necesitatea de a grăbi demersurile pentru ca judeţul să adopte cât mai curând un sistem de invăţământ profesional dual ca cel adus în România prin Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov, acolo unde peste 90% dintre elevi sunt angajați de companiile la care au făcut practica. Pásztor Sándor a precizat că mai multe locuri din judeţ sunt propice pentru astfel de şcoli, printre care Beiuş, Tilegd şi Aleşd. ,,Nu doresc să pregătim oameni pentru ca apoi să fie recrutaţi de firmele din străinătate. Interesul este să calificăm oameni pentru judeţul Bihor”, a precizat preşedintele CJ Bihor.

               Prezent la conferinţă, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, s-a arătat deschis unei asemenea iniţiative, care urmează să servească atât mediului de afaceri, cât şi tinerilor, ce vor constitui o forţă de muncă puternică şi activă. ,,Felicit Consiliul Judeţean pentru demersurile pe care le face şi vă asigur de tot sprijinul Instituţiei Prefectului Bihor. Salut orice iniţiativă de unire a forţelor atâta timp cât obiectivul este dezvoltarea judeţului Bihor”, a declarat Mihaiu. Următorul care a luat cuvântul a fost Traian Bodea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care vede în învăţământul profesional dual un mijloc de a scădea rata şomajului în rândul tinerilor, care este la cote alarmante în România, şi scăderea abandonului şcolar. ,,Beneficiarii acestui sistem sunt, pe lângă angajatori, şi tinerii din mediul rural sau cu probleme în a se integra din punct de vedere social. Este important să găsim un loc potrivit în societate pentru fiecare individ”, a spus Bodea. ,,Vin din domeniul privat şi ştiu cât este de dificil să găseşti oameni calificaţi, care să stâpânească un anumit segment în muncă. Din păcate, chiar dacă cunosc teorie, se pierd la practică”, a completat vicepreşedintele.

            Printre invitaţii care sprijina Bihorul în acest demers se numără Werner Braun, președintele Clubului Economic German – Brașov. Braun este cel care a adus acest model de învăţământ în România, mai exact la Braşov, prin Școala Profesională Germană Kronstadt. ,,Judeţul Bihor este foarte bine pregătit pentru a implementa un astfel de program. Dacă în Braşov am avut nevoie de patru ani, Bihorul va reuşi să facă acest lucru într-un timp mult mai scurt, deoarece drumul este deja bătătorit”, a menţionat preşedintele DWK. Andreas Hart, preşedintele Lucas Nuelle International din Germania, a ţinut să puncteze un aspect uşor de omis din vedere, anume că educaţia trebuie să fie atractivă atât pentru tineri, cât şi pentru adulţi. ,,Aducem practica industrială în şcolile profesionale sub forma unor soluţii moderne de învăţare a unei meserii. Sistemul dual implică o investiţie şi toate părţile trebuie să contribuie pentru ca rezultatele să fie cele mai bune”, a explicat Andreas Hart. De la clubul bucureştean Export Club a fost invitat Alexandru Todericiu, care a declarat audienţei că ,,iniţiativa domnului Pásztor arată că bihorenii au înţeles că fără forţă de muncă calificată judeţul nu poate atrage investitori”.

            Iniţiativa Consiliului Judeţean este luată drept exemplu de municipiul Râmnicu Vâlcea. Primarul Mircia Gutău a transmis printr-un reprezentant că demersul şefilor CJ Bihor s-a auzit până în inima Olteniei. ,,La Râmnicu Vâlcea ne confuntăm cu o inflaţie de diplome, dar foarte puţini specialişti. Azi ne-am convins că vreţi să faceţi un lucru extraordinar pentru viitoarele generaţii ale judeţului vostru, şi noi vom prelua acest model”, a spus dna Iliescu, de la Primăria Râmnicu Vâlcea. Cea din urmă care a luat cuvântul este Delia Ungur, director la Parcuri Industriale Bihor. ,,Noi venim cu un bagaj mare de cunoştinţe dintr-o experinţă anterioară similară. Avem avantajul de a cunoaşte nevoile pieţei, şi putem intermedia cererea şi oferta. Acest program propune o ofertă educaţională care vine în completarea celei existente, aşa că nu dorim să creăm concurenţă nefavorabilă”, a precizat Delia Ungur.

           

               La finalul Conferinţei, trei firme s-au alăturat celor patru deja existente (Gavella, Lucas, Selina şi Auto Bara), şi au semnat declaraţia de intenţie referitoare la constituirea unui ONG al agenților economici în parteneriat cu societatea Parcuri Industriale Bihor.

Întâlnire cu presa

               Dacă în prima parte a zilei a avut loc conferinţa într-un cadru restrâns, doar cu părţile direct implicate, la prânz reprezentanţii conducerii judeţene şi o parte dintre invitaţi au avut parte de o întâlnire cu presa,  în sala ,,Panoramic” a hotelului Continental. Astfel, jurnaliştii au avut ocazia să afle că judeţul Bihor va instrui prima generaţie de tineri şi adulţi printr-un centru de sudură. ,,Acest centru trebuie privit ca pe un institut care aduce standarde de calificare absolut necesare pentru a răspunde cererii de pe piaţă”, a spus Andreas Hart. Preşedintele CJ Bihor a menţionat că a fost aleasă această ramură în urma unor studii de piaţă făcute în ultimele 6 luni. Grupul Şcolar Agricol Cadea este cel ales de instituţia judeţeană pentru a găzdui clasa de sudură, deoarece campusul răspunde tuturor cerinţelor necesare prin dotările pe care le are. După conferinţa de presă, invitaţii CJ au fost însoţiţi de gazdele lor într-o scurtă vizită la Grupul Şcolar Cadea, acolo unde învăţământul profesional dual va prinde viaţă în judeţul Bihor.

[citeste mai mult]
Scoala altfel la Consiliul Judetean Bihor 30-10-2017

          Elevii de a V-a de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”, dar și liceeni din clasele a X-a și a XI-a de la Liceul Teoretic ,,Ady Endre” din Oradea au vizitat Consiliul Județean Bihor, în cadrul programului ,,Școala altfel”.

          Ziua de miercuri a fost una plină la Consiliul Județean Bihor. În decurs de câteva ore, instituția și-a schimbat conducerea de două ori. Funcția de președinte a fost, pe rând, ocupată de Vlad Rusu și Veres David. Primul, elev în clasa a V-a la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu” a vizitat Consiliul Județean Bihor în această dimineață, alături de colegii săi, în cadrul programului ,,Școala altfel”. Odată instalat în funcție, tânărul președinte și-a intrat rapid în atribuțiuni. ,,Domnilor și doamnelor consilieri am să vă rog să supunem la vot proiectul privind alocarea fondurilor pentru lucrările de deszăpezire”, și-a îndemnat colegii proaspătul președinte.

[citeste mai mult]
In vizita la Consiliul Judetean Bihor 24-10-2017

          Mai mulți profesori din Spania, Italia, Ungaria, Grecia, Bulgaria și România, participanți la un proiect Erasmus, au fost primiți, marţi, de președintele Consiliului Județean Bihor.

          Școala gimnazială Szacsvay Imre reprezintă România în cadrul programului Erasmus+, un program care există de 30 de ani. La debut s-a adresat, în mod exclusiv, studenților, dar în timp a reușit să înglobeze formarea profesională, educația școlară, educația adulților, tineretul și sportul. ,,În cadrul programului, școala Szacsvay Imre derulează proiectul <<Green skills for social agriculture>>, ce are ca obiectiv educaţia pentru o alimentaţie sănătoasă. Țările aplicante sunt Ungaria, Spania, Italia, Grecia, Bulgaria și România, spune Pásztor Gabriela, directorul instituției de învățământ.

[citeste mai mult]
Festivalul placintelor 2017 la Briheni 19-10-2017

             Consiliul Județean Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și Primăria Cumunei Lunca, au organizat, sâmbătă, 14 octombrie, prima ediţie din „Festivalul plăcintelor”, începând cu ora 14:00, la Căminul Cultural din Briheni.

             Invitați la eveniment au fost Ansamblul folcloric „Codrenii Bihorului” din Roșia, Taraful „Dor Bihorean” din Beiuș, Ansamblul folcloric „Floricica” din Măgești, Ansamblul folcloric „Crisia” din Cociuba – Mare, precum și soliștii Daniela Rada și Elena Șerb.

[citeste mai mult]
Marghita este in plina sarbatoare 19-10-2017

          Din 15 octombrie până pe 22 ale lunii, municipiul Marghita îmbrăca straiele de sărbătoare. Încă din primele zile ale festivităților prilejuite de sărbătoarea orașului, locuitorii de pe Valea Barcăului, şi cei din împrejurimi, au participat în număr mare la programe culturale sprijinite de Consiliul Județean.

          Duminică seara, actorii Trupei ,,Iosif Vulcan” a Teatrului Regina Maria au susținut piesa de comedie ,,În plină glorie”, ce prezintă întâmplările pline de umor ale unei extravagante soprane. ,,În plină glorie” a pregătit publicului un show complet, care a îmbinat umorul cu muzica live și coregrafia. Nici prima zi din săptămână nu îi putea prinde pe locuitorii din Marghita acasă, întrucât Kőnczei Árpád a organizat cel mai recent spectacol al ansamblului de dansuri Háromszék,o producţie de teatru de dans ,,Mundruc”, în limba maghiară. Marţi a fost rândul celor mici să fie răsfăţaţi, pentru ei Teatrul Arcadia pregătind spectacolul ,,Poveşti Populare Maghiare”, care au împletit imaginarul şi specificul culturii maghiare într-o călătorie fantastică.

[citeste mai mult]
Targul Toamnei la Beius 19-10-2017

        În perioada 20 – 22 octombrie, la Beiuș va avea loc prima ediție a Târgului Toamnei. Pe platoul din fața Vânătorului de Munte se vor organiza spectacole artistice, un parc de joacă şi ateliere de meșteșuguri.

         Autoritățile locale, Consiliul Județean și instituțiile subordinate vor organiza prima ediție Târgului de Toamnă. Zeci de meșteri populari își vor prezenta produsele și vor susține ateliere de creație. Pe platoul din fața Vânătorului de Munte din Beiuș vor fi instalate standuri cu produse tradiționale, locale. Dacă vineri, de la ora 12 este programat simpozionul ,,Posibilitățile de dezvoltare ale sistemului dual de învățământ”, de la ora 16, la Muzeul Municipal va avea loc Salonul de Toamnă al artiștilor plastici, dar și programul ,,Autori beiușeni și operele lor”. Sâmbătă, de la ora 10 se deschide Târgul Cămara cu de toate, iar de la ora 15 începe programul artistic.

[citeste mai mult]
Sarbatoarea Cartofului 16-10-2017

            Duminică s-a desfășurat la Șinteu cea de-a 18-a ediție a festivalului ”Sărbătoarea Cartofului”, eveniment cultural și gastronomic de tradiție a comunității slovace, dar și a Țării Bihorului. Consiliului Județean Bihor, partener prin Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii și Fundația Euroregională Bihor – Hajdú-Bihar a fost reprezentat de vicepreședintele Traian Bodea.

             În afară de concursurile obișnuite ale festivalului, noutatea a fost reprezentată că preparatele din cartofi au putut fi degustate gratuit, dar organizatorii au avut o inițiativă de natură caritabilă, pe masa cu bunătățile culinare s-a regăsit o cutie unde au putut fi donați bani pentru Spitalul Clinic ”Dr. Gavril Curteanu” – secția Oncologie și Hematologie pediatrică.

[citeste mai mult]
Bogracs de argint la Festivalul Tocanitei de vita 12-10-2017

            Bihorenii din nou premiați în Hortobágy:

           

            Anul acesta s-a organizat deja cea de-a treia ediție festivalului gastronomic din

Hortobagy, la toate diontre acestea participând și o echipă din Sălacea. La pornirea din 2015,

inițiativa denumită ”De la pod la pod”, s-a țintit obiectivul de a aduce mai aproape cultura din

Bihor și Hajdu-Bihar, de a aduce și întări relația de comunitate a locuitorilor localităților din

cele două județe de graniță. Și cum a fost denumită inițiativa, de la pod la pod, înseamnă că

întinderea regională la care se face referire este între localitatea Hortobagy, renumită destinație

turistică din Ungaria, cu al său pod cu 9 arcade, și Sălacea, satul bihorean din Valea Ierului,

care la marginea localității are podul cu 4 arcade, considerat ”fratele mai mic” al celui din

Ungaria.

[citeste mai mult]
Redescopera Bihorul pe bicicleta 08-10-2017

Sâmbătă a avut loc o nouă etapă a proiectului ”Redescoperă Bihorul pe bicicletă”, în organizarea Agenției de Management al Destinațiilor Bihor. De această dată, ruta aleasă a fost localități și destinații turistice din microregiunea Valea Ierului.

[citeste mai mult]
Deschiderea stagiunii la Filarmonica 22-09-2017

     Peste 400 de orădeni au participat joi, 21 septembrie, la deschiderea stagiunii Filarmonicii de Stat Oradea, unde au audiat trei lucrări de o mare valoare muzicală. Sala de concerte „Enescu-Bartók” a devenit aproape neîncăpătoare începând cu ora 19, când s-a dat startul stagiunii.

[citeste mai mult]
Nici un zbor anulat spre Oradea 19-09-2017

Irlandezii de la Ryanair au făcut publică lista zborurilor care urmează să fie anulate. Aceasta cuprinde până la 50 de curse pe zi, timp de 6 săptămâni.

Potrivit site-ului oficial, până la 50 de zboruri/zi, adică sub 2 procente din totalul curselor operate, vor fi anulate în perioada următoare. Ryanair anunță că vor fi anulate zborurile efectuate în perioada 21 septembrie-28 octombrie 2017. “Pentru destinația Oradea nu a fost anulat niciun zbor în această perioadă”, anunță reprezentanții Aeroportului Internațional Oradea. Conform site-ului, pasagerii afectați de modificări au la îndemână două opțiuni: fie să solicite rambursarea prețului biletului de călătorie, fie să solicite modificarea itinerarului de pe un aeroport deservit de companie. Lista curselor anulate poate fi accesată la https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/travel-updates/flight-cancellations7

[citeste mai mult]
Se va convoca o noua sedinta 19-09-2017

Președintele Pásztor Sándor a convocat o nouă ședință ordinară pentru data de 27 septembrie, după ce consilierii liberali nu au participat la ședința programată astăzi.

Ședința ordinară trebuia să aibă loc, astăzi, de la ora 11, însă în sală au fost prezenți doar 17 consilieri ai alianței PSD-UDMR-ALDE. În lipsă de cvorum, cu aleșii liberali absentând, ședința s-a anulat și proiecte importante pentru județ au rămas fără susținere. “Avem nişte urgenţe: materialul care stabileşte salarizarea personalului din Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate. Aici trebuie să luăm o hotărâre pentru că vom rămâne fără salarii pe luna septembrie”, a spus Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean.

[citeste mai mult]
Incepe mutarea patrimoniului MTC 23-08-2017

Conform agendei, în următoarele săptămâni va fi semnat contractul pentru transferul bunurilor care alcătuiesc patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor. Valoarea serviciilor aferente va depăși suma de 3 milioane lei. În aceste zile va fi încărcat pe SEAP caietul de sarcini, iar valoarea estimată a serviciilor este de 3.031.950 lei.

[citeste mai mult]
Fereastra deschisa spre Europa 20-08-2017

În cadrul celei de-a XIV-a ediții a evenimentului care mâine programează Parada Carelor Alegorice, Consiliul Județean Bihor a organizat, în Parcul Nicolae Bălcescu, mai multe activități pentru copii.


Tot ceea ce a contat sâmbătă a fost distracția. Nici chiar ploaia, care amenința să strice ziua, nu a fost suficient pentru a strica buna dispoziție. Și aceasta pentru că Parcul Bălcescu s-a transformat într-unul al aventurii. Dacă pe scenă au urcat, la ora 14:00, actorii trupei Lilliput, care au prezentat ”Istoria lui Magelona” un spectacol pentru copii, de la ora 15 până la 18, în fața spectatorilor de toate vârstele s-a desfășurat Gala dansurilor populare.

[citeste mai mult]
Alaiul Carelor Alegorice 28-06-2017

Anul acesta, alaiul a pornit la ora 14.00 din proximitatea girației Dacia, pe traseul Bulevardul Decebal-strada Tudor Vladimirescu-Piața Unirii, unde la ora 15.30 a avut loc prezentarea carelor. La ora 16, în fața publicului orădean au evoluat Nuntașii Bihorului, apoi Orchestra din Tiszafüred (Ungaria). De la ora 16.50, pe scena din Piața Unirii s-a derulat programul Școlii de Arte “Francisc Hubic”. Au urmat trupele de hip-hop, Unique, Mini Unique, Unique Rise, Clevers, dans modern – Sunshine Dance și grupurile de majorete din Tiszafüred, Flamenco (Serbia), Angels și Mistique.

[citeste mai mult]
CA ORADEA 1910 atasament pentru fotbal proiect si provocare alb verde 20-09-2014

        Gândit ca un proiect ”de jos în sus”, clădit pe atașamentul suporterilor și a sponsorilor din mediu privat, echipa de fotbal Club Atletic Oradea 1910 aduce speranța unui un nou început bihorenilor, dornici să revadă fotbal de calitate, dar și o echipă pentru care să meargă la stadion cel puțin în fiecare al doilea weekend.

[citeste mai mult]