Județul Bihor - Consiliul Județean
logo

Calendar evenimente

Meteo

Programul autobuzelor

Programul autobuzelor

Curs valutar

BNR 19.07.2018
eur

1 EUR

usd

1 USD

gbp

1 GBP

huf

100 HUF

= 4.6549 RON

= 4.0128 RON

= 5.2150 RON

= 1.4325 RON

Hărți

harta Bihor Harta digitala Consiliu Judetean Bihor
Deschiderea stagiunii la Filarmonica
22-09-2017

     Peste 400 de orădeni au participat joi, 21 septembrie, la deschiderea stagiunii Filarmonicii de Stat Oradea, unde au audiat trei lucrări de o mare valoare muzicală. Sala de concerte „Enescu-Bartók” a devenit aproape neîncăpătoare începând cu ora 19, când s-a dat startul stagiunii.


    Programul a debutat cu lucrarea ,,Rapsodia Română nr. 1 în La major, op. 11/1 ”, de George Enescu, operă scrisă în 1901 şi prezentată doi ani mai târziu la Bucureşti. A doua lucrare propusă publicului a fost ,,Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 16”de Edvard Grieg. Terminat în anul 1868, concertul poartă influenţele muzicii lui Schumann şi Liszt, dar prospeţimea şi melancolia poetică a melodiilor lui Grieg dau o notă unică şi personală acestei lucrări de mare popularitate. În cea de-a doua parte a concertului au fost propuse spre audiere ,,Tablouri dintr-o expoziţie” de M. Musorgski – M. Ravel, inspirate din lucrările pictorului mai puțin cunoscut în zilele noastre, Viktor Hartmann.

      Horia Mihail – Artist multilateral

      Solistul invitat este un pianist român de excepţie, Horia Mihail, un artist multilateral, cunoscut fiind nu numai pentru interpretările sale de o valoare unică, dar şi pentru proiectele de desfăşurare națională, prin care promovează neobosit adevăratele valori ale muzicii culte. A susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări, pe 4 continente, colaborând cu artişti cunoscuţi precum Roman Totenberg, Robert Merfeld, Peter Zazofsky sau Andres Diaz. A putut fi ascultat pe diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria şi Statele Unite, şi a realizat numeroase înregistrări cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România.

Conducerea muzicală a concertului îi aparţine dirijorului permanent, maestrul Romeo Rîmbu.