Contact

Consiliul Județean, în slujba bihorenilor | Raport de activitate 2020 – 2024

Acasă > Mediu > Consiliul Județean, în slujba bihorenilor | Raport de activitate 2020 – 2024

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședinții Mircea Mălan și Călin Gal au prezentat astăzi, 25 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, raportul de activitate din mandatul 2020 – 2024.

La conferința de presă au participat și echipele din Direcția Tehnică și Direcția Economică din cadrul Consiliului Județean Bihor.

Toate lucrurile bune care s-au întâmplat în acest mandat, toate proiectele realizate sunt meritul întregii echipe și se cuvine să le mulțumim tuturor pentru colaborare. Constatarea mea este că nu oamenii care lucrează în sistemul public sunt problema ineficienței și a lipsei de performanță, problema sunt cei care conduc”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Administrația județului Bihor în perioada 2020 – 2024 a fost definită de trei caracteristici importante: serviciul către cetățeni, dezvoltare și parteneriate eficiente. În acești ani au fost alocate resurse și au fost luate o serie de măsuri concrete pentru a răspunde nevoilor bihorenilor și pentru a crea un mediu de dezvoltare în mai multe domenii.

Lista cu principalele proiecte poate fi consultată aici:

Administrație în slujba bihorenilor

Președintele Ilie Bolojan a punctat că măsurile de a reorganiza activitatea Consiliului Județean Bihor și a instituțiilor subordonate prin reducerile de personal au redus cheltuielile de funcționare și au dus la economii anuale de 6 milioane de euro, care au fost orientate înspre investiții.

În acest mandat, pentru prima dată, au fost introduși indicatorii de performanță pentru primării, edilii având un diagnostic exact al performanței administrative. Comparația cu unități administrativ-teritoriale de aceeași dimensiune i-a îndemnat să își îmbunătățească performanțele. S-a constatat de la an la an o îmbunătățire în multe locuri, indiferent de culoarea politică”, a explicat Ilie Bolojan.

De la preluarea mandatului în 2020 până în prezent, au fost continuate și finalizate proiectele demarate de fosta administrație a Consiliului Județean Bihor, cum ar fi Drumul Apusenilor, bazinele didactice de înot sau reabilitarea unor drumuri județene.

Curățenia în județ este un obiectiv important al acestui mandat. În acest sens, au fost luate măsuri concrete, precum curățenia pe drumurile publice, construirea unei rețele de platforme de deșeuri voluminoase, adoptarea unui regulament de întreținere a curățeniei, descurajarea depozitărilor ilegale de deșeuri prin amplasarea unor camere de supraveghere pe drumurile județene și naționale, cofinanțarea primăriilor pentru achiziția de utilaje de curățenie și punerea în funcțiune a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor.

În ultimii ani s-a pus accentul și pe susținerea accesului la cultură prin investiții în biblioteci, achiziționarea continuă de cărți și construirea unui centru cultural multifuncțional, dar și prin promovarea tradițiilor locale și creșterea activităților culturale.

Administrație de dezvoltare

Județul Bihor se află într-un proces de modernizare și extindere a infrastructurii.  Dezvoltarea rețelei de drumuri, modernizarea aeroportului și investițiile în rețelele de transport sunt doar câteva exemple de creștere a conectivității și accesibilității.

Proiectele care s-au realizat și sunt în curs de realizare în județul nostru arată în fapt viziunea de dezvoltare a județului și modul în care Consiliul Județean înțelege să răspundă nevoilor reale ale bihorenilor. Când am venit, am constatat câteva realități, iar acestea se cereau a fi rezolvate. Una dintre ele, de exemplu, a fost că pe drumurile naționale, în orașe sau la intrare și ieșire din Oradea, bihorenii pierdeau zeci de minute din viață în orele de trafic intens. Răspunsul nostru: investiții semnficative în rețeaua de drumuri și centuri”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a adăugat: „Un lucru important a fost rețeaua de drumuri noi, nu doar reabilitarea și modernizarea unor drumuri vechi. Astăzi avem în lucru peste 65 de kilometri de drumuri noi, centurile din zona metropolitană a Oradiei, inelul metropolitan și celelalte proiecte. Un alt proiect important este rețeaua de parcuri industriale, unde vor începe lucrările în următoarea perioadă. Am reușit, de asemenea, cofinanțarea drumurilor comunale agricole care duc la investiții în agricultură. Am avut un prim apel de proiecte anul trecut.”

Au fost luate măsuri pentru a facilita accesul la locurile de muncă și pentru a preveni depopularea zonelor rurale. Proiecte precum parcurile industriale, Campusul pentru învățământ dual și Parcul Științific și Tehnologic au fost concepute pentru a atrage investiții și pentru a genera locuri de muncă bine plătite.

Prioritatea a fost atragerea fondurilor europene, private și guvernamentale, deoarece bugetul local nu era suficient pentru finanțarea proiectelor. În ultimii patru ani, ponderea investițiilor în bugetul total a crescut semnificativ, de la 26% în 2019 la 77% în 2023.

Obiectivul nostru a fost gestionarea corectă a fondurilor, pentru ca această administrație să poată duce toate proiectele la final. Avem cea mai mică organigramă, dar cel mai mare buget de dezvoltare dintre toate consiliile județene din țară. Am reușit în acești patru ani să inversăm ponderea cheltuielilor de funcționare în comparație cu cele pentru dezvoltare din bugetul total al instituției. Doar 15% din bugetul pentru anul 2024 reprezintă cheltuieli de funcționare”, a subliniat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Administrație prin parteneriate

În mandatul 2020 – 2024, administrația județului a dezvoltat parteneriate solide cu diferite instituții, cu scopul de a atrage finanțări pentru proiecte în mai multe domenii. Parteneriatele cu primăriile, cu autoritățile din alte județe, cu instituții de la nivel central și cu mediul privat au adus în județul Bihor investiții importante.

Cele mai importante parteneriate au fost cu Primăria Oradea și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru că efectele acestor parteneriate au fost masive. Cu Primăria avem, de exemplu, inelul metropolitan – 17 kilometri de drum nou, Spitalul de boli infecțioase, rețeaua de pasaje, Centrul Cultural Multifuncțional și susținerea zborurilor de la Aeroportul Oradea. O parte din centuri sunt rezultatul parteneriatului cu CNAIR, la fel ca pasajele pietonale, rutiere sau lărgirile la patru benzi. Sunt proiecte importante la care noi nu am fi avut acces la finanțare”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Vicepreședintele Mircea Mălan a mai amintit despre colaborarea cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, prin care se valorifică potențialul turistic al județului Bihor și se realizează proiecte pentru conservarea mediului încojurător. În mai multe zone montane se amenajează campinguri și spații de agrement pentru iubitorii de natură.

Este în desfășurare, de asemenea, un program multianual de sprijinire a primăriilor pentru introducerea sau extinderea rețelelor de gaze.

Un alt parteneriat important este și cel cu Universitatea din Oradea, pentru a stimula inovarea și cercetarea și pentru a sprijini antreprenoriatul.

Anterior Luna curățeniei în Bihor, la a patra ediție

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor