Contact

Drumul Expres Arad – Oradea | A fost aprobat Studiul de Fezabilitate

Acasă > Infrastructură > Drumul Expres Arad – Oradea | A fost aprobat Studiul de Fezabilitate

Consiliul Județean Bihor și Consiliul Municipal Oradea au aprobat vineri, 16 decembrie, indicatorii tehnico-economici pentru drumul care va asigura o legătură rutieră mai rapidă între Oradea și Arad.

Traseul Drumului Expres Arad – Oradea va avea o lungime 120,1 km, cu profil de patru benzi de circulație. Proiectul mai prevede drumul de legătură cu orașul Salonta (județul Bihor), de 5 km, drumul de legătură cu Arad, de 3 km, și drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Békéscsaba), de 9,85 km. Astfel, lungimea totală a drumului va fi de 138 km.

Cu eventualele optimizări incluse în proiect, ne propunem ca în primăvara anului viitor să avem gata proiectul tehnic și să putem demara procedura de licitație pentru selectarea constructorilor. În trei ani, lucrările ar trebui să fie terminate și drumul să fie deschis circulației.

Mulțumesc tuturor celor implicați din echipele partenerilor, proiectanților de la Consitrans și avizatorilor care ne-au susținut. Fără sprijinul specialiștilor din CNAIR nu am fi putut progresa, având în vedere că gestionarea unui astfel de proiect este o premieră și pentru noi. Proiectele mari sunt rezultatul unor ani de muncă, a unor colaborări largi și a asigurării unor fonduri pe care doar noi, autoritățile locale, nu le-am fi putut asigura. Fondurile europene impun și cofinanțări importante de la nivel național și în cazul acestui proiect”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Drumurile naționale și județene vor fi conectate cu drumul expres prin 12 noduri rutiere, 6 dintre acestea fiind pe teritoriul județului Bihor: Oradea – Sântandrei, Livada – Nojorid, Gepiu – Cefa, Salonta – Tinca, Salonta – Ungaria și Avram Iancu.

Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad. Valoarea totală estimată a proiectului, conform Studiului de Fezabilitate, este de 10,7 miliarde lei 10.710.315.053,99, inclusiv TVA. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a participat vineri, ca invitat, la ședința Consiliului Județean Bihor și a Consiliului Municipal Oradea, care a avut loc în Sala Mare a Primăriei Oradea.

Este un proiect curajos și unic în România. Noi ne dorim, dincolo de o legătură mai bună dintre Arad și Bihor, să fie și o dezvoltare economică pe traseul acestui drum. Pentru județul Arad, această lucrare este foarte importantă, pentru că noi avem deja autostrada cu Timiș și ne doream să facem și o legătură mai bună cu Bihor. Cred că de acum înainte va trebui să gândim regional, să nu ne mai împiedicăm de barierele formale dintre județe”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Adrian Foghiș, a fost, de asemenea, prezent la ședința de vineri și a făcut următoarele precizări: „Acest proiect face parte din lista de proiecte strategice și prioritare pe care România și le-a asumat în cadrul „Inițiativei celor Trei Mări” și care reprezintă acest coridor de conectivitate și mobilitate cu țările vecine. A doua dimensiune pe care aș vrea să o subliniez este exemplul de bună practică  la construcția și maturitatea acestui proiect. Este o premieră la nivel național că un proiect de o asemenea anvergură să se realizeze în sistem de parteneriat cu administrațiile publice locale.

Pentru Municipiul Oradea proiectul este de o importanță foarte mare. Vom avea, practic, o nouă legătură cu o altă autostradă, cu coridorul paneuropean, ceea ce înseamnă o posibilitate foarte mare de dezvoltare pentru noi. Conectarea drumului expres la drumul de legătură cu autostrada A3 este cel mai important nod rutier pe care îl va avea Oradea în viitor”, a adăugat Florin Birta, primarul Municipiului Oradea.

Vă reamintim că Drumul Expres Arad – Oradea se realizează în cadrul unui parteneriat încheiat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Județean Arad, Primăria Arad și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Anterior S-au finalizat lucrările la bazinul didactic de înot din Ștei

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor