Aflat într-o vizită de lucru în județul Bihor, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a fost astăzi, 20 aprilie, pe șantierul Parcului Științific și Tehnologic din Oradea.
Aceasta a fost susținut o conferință de presă alături de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, vicepreședintele Mircea Mălan și reprezentantul firmei de construcții, Călin Roman.
„Rețeta creșterii economice este creșterea productivității și, ca să creștem productivitatea, trebuie să investim în cercetare, dezvoltare și inovare. Noi ne bucurăm că anul acesta bugetul cercetării a crescut cu 70% față de bugetul de anul trecut, dar e foarte important ca aceste fonduri să fie direcționate către cercetarea cu transfer în economia reală. Acesta este scopul acestui Parc Științific și Tehnologic, acesta este scopul viitoarelor parcuri de specializare inteligentă care se vor finanța din fonduri europene și aceasta este direcția pe care o avem ca Guvern al României, să susținem cercetarea care face transfer în economia reală”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Parcul Științific și Tehnologic din Oradea este un proiect al Consiliului Județean Bihor realizat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. În cadrul Parcului vor fi oferite servicii de transfer tehnologic în următoarele domenii: eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu și schimbări climatice.
„Ca bază de construcție, structura este realizată în proporție de 100%, la partea de acoperiș este realizată șarpanta în proporție de 90%, iar închiderile perimetrale în proporție de 80%. Momentan lucrăm la partea de instalații electrice, sanitare, ultimele finisaje în zona amfiteatrului. Lucrările merg conform graficului, avem progres fizic de 45%”, a precizat Călin Roman, directorul Erbașu Transilvania.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a declarat: „Pentru județul Bihor și pentru Municipiul Oradea este foarte important să creăm condiții pentru dezvoltare economică. Asta înseamnă că avem nevoie de o economie mai complexă, competitivă, cu o productivitate mai mare și care să ofere salarii mai mari oamenilor. Ce face Consiliul Județean prin acest proiect este să creăm o infrastructură în care să se întâlnească nevoile companiilor de a-și îmbunătăți procesele de producție cu capacitatea Universității de a furniza servicii care să fie apoi valorificate de companii. Acest lucru se poate face dacă vom continua cu investițiile, dacă Universitatea va face un parteneriat cu mediul economic pentru ca să facem transfer tehnologic.”
Parcul Științific și Tehnologic va avea un regim de înălțime P+2E și o suprafață desfășurată de 5.417,78 mp. Acesta va cuprinde laboratoare de cercetare și prototipare, laboratoare de cercetare în inteligență artificială și laboratoare de tip Open Lab și Makers Eco-System. La primul etaj va fi construită și o sală de conferințe cu o capacitate de 300 de persoane. La exterior va fi amenajată o parcare de 63 de locuri și va fi instalat un rastel pentru biciclete.
Vă reamintim că lucrările sunt executate de S.C. CONSTRUCȚII ERBAȘU S.A., în calitate de lider, și S.C. ABED NEGO COM. Valoarea totală a investiției este 39.768.307,19 lei, TVA inclus.
Ministrul Sebastian Burduja a avut astăzi întâlniri cu primari din localitățile unde nu există conexiune la internet, iar apoi a continuat discuțiile la Universitatea din Oradea, în vederea stabilirii unor parteneriate.
„Am avut o întâlnire foarte bună cu conducerea Universității din Oradea. Am explorat câteva posibilități de a demara colaborări între acest parc, Universitate, autoritățile publice locale și institutele naționale de cercetare și dezvoltare. În coordonarea ministerului nostru sunt 47 de astfel de institute, cu o gamă largă de teme de cercetare de produse și servicii, de la agricultură la fizica materialelor, chimie etc. Am identificat deja câteva posibile discuții și în luna mai le vom demara, astfel încât să avem prezente în Oradea institutele de top din România”, a adăugat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Ministrul și-a continuat vizita de lucru în județ, în zona montană din comuna Aștileu, pentru a marca finalizarea unui proiect de extindere rețea în bandă largă.
Tot astăzi, la Primăria Oradea, va fi lansat apelul de proiecte cu titlul „Sprijinirea utilizării serviciilor de comunicații prin diferite tipuri de instrumente pentru beneficiari, cu accent pe zonele albe, Componenta 7 Transformarea digitală, INVESTIȚIA I11”.
Obiectivul acestei investiții este de a asigura acoperirea accesului la internet de foarte mare viteză în zonele în care piața nu poate furniza aceste servicii pe cont propriu (sate, inclusiv zone defavorizate). Viteza minimă va fi de cel puțin 100 Mbps, cu posibilitatea creșterii acesteia în viitor, iar rețelele vor fi FTTB/H și/sau 5G. Alocarea este de 94 de milioane de euro, prin care Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării își propune să acopere cel puțin 945 de sate din România.