Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de îndată de joi, 22 decembrie, indicatorii tehnico-economici pentru Parcul Industrial Marghita.
Primăria Municipiului Marghita a pus la dispoziția Consiliului Județean Bihor un teren cu o suprafață de 11,49 de hectare în vederea înființării Parcului. Amplasamentul este poziționat în partea de Sud-Vest a Municipiului Marghita, la ieșirea din localitate înspre satul Petreu, pe partea stângă a drumului național DN19B. Accesul în parc se face din strada Ion Luca Caragiale, apoi strada Bujorului și strada Gării.
Consiliul Județean Bihor va realiza infrastructura de suport, ceea ce înseamnă că va asigura rețeaua de străzi interioare, alimentarea cu apă, gaze naturale și energie electrică, canalizarea menajeră, va amenaja accesul în Parc și va realiza iluminatul public.
Conform Studiului de Fezabilitate, valoarea totală estimată a investiției este de 31.367.731,63 lei, inclusiv TVA.
„Din această sumă pe care noi intenționăm să o asigurăm prin accesarea de fonduri europene, co-finanțarea pe care Județul Bihor trebuie să o asigure este de aproximativ 60%.
În cursul lunii ianuarie ne propunem să demarăm procedura de licitație. Estimativ, va dura 2-3 luni perioada de proiectare și 8 luni întreaga lucrare, după semnarea contractului de proiectare și execuție. Mulțumesc Primăriei Marghita și Consiliului Municipal pentru punerea la dispoziție a acestui teren, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Parcurile Industriale din Aleșd, Beiuș și Ștei se află într-o fază mai avansată. A fost pregătită procedura de licitație pentru proiectare și execuție, urmând să fie publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Valoarea totală estimată a celor trei parcuri este de 88,9 milioane lei, inclusiv TVA.
Fondurile ar urma să fie asigurate prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027. Contribuția Consiliului Județen Bihor va reprezenta 60%.
„Parcurile Științifice cu Specializare Inteligentă Marghita, Aleșd, Beiuș și Ștei sunt o rețea de parcuri industriale pe care Consiliul Județean Bihor intenționează să le amenajeze și să le dezvolte în anul următor în afara Municipiului Oradea, în localități aflate la 40-50 de kilometri, în așa fel încât oamenii care locuiesc în aceste zone să aibă locuri de muncă cât mai aproape de casele lor și să nu mai fie nevoiți să facă naveta”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.