Spațiu al multiculturalității, al tradițiilor oenologice și gastronomice
Situată în nord-vestul Bihorului, Valea Ierului concentrează în limitele sale un important patrimoniu natural și cultural. Tradițiile multiculturale sunt păstrate cu mândrie și respect de comunitățile entice care conviețuiesc în deplină armonie cu natura.
Oaspeții locului se pot delecta cu preparate culinare specifice bucătăriei românești și maghiare, însoțite de vinurile produse în podgoriile Diosig și Valea lui Mihai, păstrate în pivnițele vechi de sute de ani, de la Săcueni, Sălacea, Sâniob și Sântimreu.
Crama Ur
Crama Ur este situată în localitatea Sântimreu, fiind cea mai mare, mai modernă și mai cunoscută cramă din județul Bihor. Deține o suprafața viticolă de 40 ha, soiurile cultivate fiind Fetească Regală, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Merlot și Cabernet Sauvignon. Pentru a admira peisajul podgoriei și turul ghidat al cramei, este necesară programarea vizitei și implicit a degustării de vin.
Podgoria Diosig
Podgoria Diosig este cunoscută pentru pivnițele sale, dar și pentru vinul care se produce aici, apreciat pentru culoarea și gustul inconfundabil. Cultivarea viței de vie și obținerea vinului au o tradiție îndelungată, de peste 600 de ani, iar vinurile podgoriei au ajuns pe masa casei regale de Habsburg, fiind foarte apreciate. În Diosig există pivnițe vechi de peste 200 de ani. Anual, aici are loc Festivalul vinului Bakator.
Drumul Sósút
Drumul Sósút, sau ”Drumul vinului” din Săcueni datează de la sfârșitul secolului al XIXlea fiind mărginit de 47 de pivnițe printre care și cea cunoscută de localnici sub denumirea de ”Pivnița contelui”.
Pivnițele din Sălacea
În localitatea Sălacea sunt mai multe pivnițe decât case, fapt ce i-a atras denumirea de ”satul celor 1000 de pivnițe”. Cea mai veche pivniță datează din anul 1803.