Contact

A duális képzés, a megye gazdasági fejlődésének egyik fontos tényezője

Itthon > Uncategorized > A duális képzés, a megye gazdasági fejlődésének egyik fontos tényezője

Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke részt vett a romániai duális szakképzésről szóló konferencián.

Az intézmény székhelyén tartott megbeszélést, a VoHiub, a Romániai Duális Szakképzést Promováló Koalíció szervezte. A koalíció célkitűzése az ilyen típusú oktatási forma fejlesztése és népszerűsítése, a diákok, szülők, tanárok és magáncégek körében.

 „A duális oktatás fejlesztése a megyei helyhatóság számára fontos eleme a jövőbeli gazdasági fejlődésnek. A Bihar Megyei Tanács jelenleg négy ipari park fejlesztésén dolgozik, és ezzel párhuzamosan előkészítjük a munkaerő képzésének folyamatát. Megbeszéléseket folytattunk a vállalkozókkal, kollegáink, a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökségtől (ADLO) foglalkoznak a duális oktatással. Az ügynökség fontos projekttel rendelkezik e témában.  Emellett a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal között több együttműködési megállapodás született, amelyeknek köszönhetően integráltan fejlődhet az ilyen típusú oktatási forma. A mi feladatunk az, hogy egy kedvező koncepciót alakítsunk ki a duális oktatás helyszíneiről, amelyek teljes mértékben megfelelnek a vállalkozók elvárásainak”, jelentette ki Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az Oktatási Minisztérium adatai szerint a duális oktatási rendszerben végzett diákok elhelyezkedési aránya a munkaerőpiacon 52,84 százalék. 2017 – 2018-ban, amikor országos szinten bevezették a duális oktatás megszervezésének és működtetésének módszertanát 1947-en végeztek, akik 39 szakmában szereztek képesítést 12 szakterületen, a diákok képzésében együttműködve 235 céggel.

Jelenleg 865 cég vesz részt ebben a rendszerben, a 2021-2022-es tanév beiskolázási terve szerint pedig mintegy 6000 diák fogja elvégezni ezt a típusú oktatási formát.

A „Duális szakképzés-irányok és stratégiák” című konferencián résztvevői között szerepelt Anca Dragu, Románia Szenátusának elnöke, Maria Manea, az Oktatási Minisztérium államtitkára, Daniela Nicolescu, a Gazdasági Minisztérium államtitkára, Dan Octavian, a Bihar Megyei Cégek Egyesületének (AFB) elnöke, Alina Silaghi, a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség igazgatója, Bekesi Csaba, a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója, Ștefan Pălărie, Románia Szenátusa munkaügyi, szociális és családvédelmi bizottságának elnöke, és Rareș Voicu, a Romániai Diákok Tanácsának elnöke.

Előző Haladnak a korszerűsítési munkálatokkal a Belényes-Élesd közötti megyei útszakaszon

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor