Contact

Turizmus

Itthon > Turizmus

Hagyományos bihari ételek

Bihar megye rendkívüli turisztikai lehetőségekkel rendelkezik. A karsztok szépsége és gazdagsága, valamint az Erdélyi -szigethegység változatos élővilága, a Félix és Püspökfürdő gyógyászati forrásai és nemcsak ezek, hanem Nagyvárad építészeti öröksége, különböző hagyományai és kulturális rendezvényei változatos képet festenek a turisztikai tevékenységek számára.

A természeti kincseket és a fontos kulturális örökséget összekapcsolása, valamint a néprajzi és földrajzi változatosság kínál Bihar megyének egy olyan lehetőséget arra, hogy értékesítse e vonzó látnivalókat, melyek egyenesen turisztikai termékeknek minősülnek, Bihar megyét pedig különösen fontos turisztikai célponttá teszik Románia észak-nyugati részében.

Turisztikai szempontból két kiemelkedő övezet érvényesül Bihar megyében, amelyek kiemelkedő, fő úti célként jelentkeznek:

 • Nagyvárad, Félix- és Püspökfürdő
 • a hegyvidék, különös tekintettel a Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Területre.

A következőkben e két fontos célpont közül mindegyik elemzésre kerül turisztikai szempontból, megfelelően a kezdeményezések és a kihívások különbözőségének, melyekre az utazók számíthatnak.

A Nagyvárad – Félix- és Püspökfürdő övezete

Az alapvető turisztikai gyógytevékenység , amelyet a Félix- és Püspökfürdő területén folytatnak, a turisták széles körét késztetik hosszabb távú maradásra, pihenésre, és a kezelések igénybe vételére.

Nagyvárad municípium, köszönhetően a friss és a folyamatban lévő kezdeményezéseknek, pezsgő városi környezetet kínál, emelkedő szintű kulturális tevékenységekkel úgynevezett city break típusú városnézésekre sarkallja az utazót, valamint hogy igénybe vegye a Félix- és Püspökfürdő által kínált kezelési lehetőségeket. Nagyvárad és a környék legfontosabb látnivalói között fel kell sorolnunk: a Kanonok sort, egy gyönyörű városi barokk épületegyüttest, melyek tíz egymás mellett sorakozó házból állnak , szemben a Római Katolikus Püspöki Palota kertjével, valamint a Barokk Palotával, amely a Kanonok sorral és a Nagyboldogasszony Bazilikával együtt Románia legértékesebb barokk stílusú épületegyüttese, a Fekete Sas Palota, a Görögkatolikus Püspöki Palota, valamint több templom és kegyhely, úgymint a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt római katolikus Bazilika, az ortodox Holdas templom, a római katolikus Szent László templom, stb.

A hozzátartozó másodlagos övezetek:

 • A Cséffai Természeti Park, 30 km-re dél-nyugatra Nagyváradtól, ahol olyan tevékenységeket lehet gyakorolni, mint a horgászat, csónakázás, lovaglás, madártani megfigyelések, és más hasonlók.
 • A Diószeg vidéki szőlőhegyek, ahol olyan körutak és rendezvények szervezésére nyílik lehetőség, melyek a bortermeléshez köthetőek. A Körösök völgye és az Érmellék olyan övezetek, melyek kulturális eseményeket is felvonultatnak, valamint népművészeti műhelyek látogatását teszik lehetővé ( például a gyékényfonó műhely meglátogatását Szúnyogdon, vagy a hegyközcsatári ,,Szüreti bálon’’ való részvétel, valamint a ,, Borfesztivál’’, vagy az ,,Érmelléki Ősz’’ Székelyhídon, az érmihályfalvi ,,Nyíló Akác Napok’’, vagy a ,,Burgonyák Fesztiválja’’ a szlovákoknál, Sólyomkőváron)
 • A betfiai Kráter barlang, a vércsorogi övezet, a bihardobrosdi Vida tó környéke, ahol sport tevékenységeket és kaland turizmust is lehet gyakorolni (hegyi kerékpározás, barlangászat, hegymászás, stb.)
 • Ezeket még kiegészíthető kulturális programokkal is, amelyek néprajzhoz, népművészetekhez köthetőek, a természeti értékek felfedezését, valamint a környéken szervezett bemutató jellegű eseményeket.

Az Erdélyi- szigethegység övezete

A legfontosabb turisztikai látványosságok az Erdélyi- szigethegység Természetvédelmi Parkhoz tartoznak, és a következők:

 • A Pádis karsztvidék és fennsík – Csodavár
 • Az Erdélyi- szigethegység legfontosabb turista övezete elsősorban a következőkre fekteti a hangsúlyt: a Pádis fennsík, a Csoda Rét, az Elveszett Világ, a Csodavár, a Bársza -katlan, az Élő Tűz barlangja, a Sárga- völgy. A Száraz- völgy mellékfolyójának forrásánál, a kanyon fölött helyezkedik el a Rozsda- szakadék.
 • A Boga völgye turisztikai övezet – Sétáló-patak, Kiskoh, Vasaskőfalva
 • A környék különleges látnivalói között említendő a Boga-kő, a Boga-forrás, a bohodi vízesés sorozat, a Schmidl (Oselu) vizesés. Kiskohon található a Medve-barlang.
 • A Kisszegyesd- völgy turista övezete több mint 160 barlangot foglal magába, amelyek közül a legismertebb a József-főherceg (Magura) és a Semsey (Coliboaia) barlangok. A völgy egy látványos kanyonban végződik, mely egyaránt szűk és függőleges falak jellemzik.
 • A Vértop övezet a környék egy olyan területe, mely maximális fejlődést mutat főleg a téli sportolási lehetőségek fejlesztése terén, valamint a környező szálláshelyek kiépítése kapcsán, számtalan panzió és pihenő ház kialakítása által. Vértopon működik egy 750 méter magasan elhelyezkedő, közepes nehézségű sípálya, amely sífelvonóval van felszerelve. A közelben meglátogatható a Vércsorog vízesés, mely 15 méter magas, valamint a Nagy Bihar csúcs, mely a Bihari Hegység legmagasabb csúcsa, 1.849 méter magas.

A másodlagos övezetek között említendő, és a közös turisztikai csomagokban említésre méltóak a következő látnivalók:

 • Biharrósa – Magyarremete övezet, mely kiemelten fontos barlangászati szempontból (Kristály barlang, Mézged barlang, stb.), de az agróturizmus szempontjából is. Egyébként Biharrósán több kezdeményezés is megvalósult a hagyományos házak felújítására, valamint a vendégfogadás fejlesztésére.
 • Vársonkolyos – Rév övezete, melynek jelentősége tükröződik a megvalósított vendégfogadási tervek számában is.
 • Vaskoh – Kerpenyéd övezete, mely karsztjelenségeket is magába foglal (Csodaforrás), de ugyanakkor magába foglal régi hagyományokat megörökítő szakmai bemutatókat, mint a fazekasság vagy a fafaragás.
 • Biharfüred övezete, mely kiemelt gyógyászati lehetőségeket tartalmaz.
Forrás: Bihar megye hosszú távú fejlesztési stratégiája 2014-2020-ra

További információért látogassák meg a: https://explorebihor.ro/ weboldalt.

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor