Contact

A duális oktatási kampuszra vonatkozó pályázat kapta a legnagyobb pontszámot az országban

Itthon > Uncategorized > A duális oktatási kampuszra vonatkozó pályázat kapta a legnagyobb pontszámot az országban

A nagyváradi duális kampusz létesítésére vonatkozó projekt megnyerte az Országos Helyreállítási Alap (PNNR) keretéből történő finanszírozást. Az erre vonatkozó pályázat összesen 91,2 pontot ért el, amely a legmagasabb az északnyugati régióban és az országban is. Az északnyugati régióban egyébként két ilyen jellegű projekt támogatására van lehetőség, és a megállapított határidőig három pályázatot nyújtottak be. A döntés ellen június 26-ig lehet fellebbezni. 

A nagyváradi duális oktatási központban a Bihar megyei diákok a következő szakmákban szerezhetnek képesítést: mechanika, ipari építkezések és egyéb közmunkák, elektromechanika, elektroautomatika és vegyipar.  A nagyváradi kampuszban indítandó duális képzés a 8. osztályt elvégzett diákoknak szól, akiknek ősszel kezdődik a líceumi oktatás. Beiratkozni 2023. július elejétől lehet.

A kampusz keretében osztálytermeket, laboratóriumokat, műhelyeket alakítottak ki a különféle szakmák képzésére, ugyanakkor  egy étkezde, orvosi rendelők, uszoda és sportterem is fog működni, valamint egy 140 szálláshellyel rendelkező bentlakás is.

A projekt összértéke 146.183.346 lej áfával együtt, azaz több mint 29 millió euró. Ebből az összegből 98.048.510 lej (19,7 millió euró) az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) által biztosított támogatás, a fennmaradó 48.134.835 lej (9,6 millió euró) pedig a Bihar Megyei Tanács önrésze.

,,A duális oktatási központ kivitelezése előrehaladott állapotban van. Eddig 17,5 millió euró értékben végeztek munkálatokat, ezek ellenértékét a Bihar Megyei Tanács költségvetéséből finanszírozzuk. Az európai uniós finanszírozású pályázat megnyerése lehetővé teszi, hogy a munkálatok üteme és a szükséges berendezések beszerzése még gyorsabb legyen. Az eddig kifizetett összegek egy részét visszakapjuk, így ezt a pénzt más Bihar megyei beruházások kivitelezésére fordítjuk”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A konzorciumnak összesen 18 tagja van, vagyis két helyhatóság: a Bihar Megyei Tanács (projketvezető) és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, öt tanintézmény: a nagyváradi Traian Vuia és Mihai Viteazul műszaki kollégiumok, az élesdi Alexandru Roman, a vaskohsziklási Unirea és a váradi Constantin Brâncuşi szaklíceumok, amelyek kiegészülnek a Nagyváradi Egyetemmel és a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, valamint a következő kilenc magáncég és egyesület: Faist Mekatronic Kft., Connectronics România Kft, Vernicolor Rt, Celestica Kft, Purem Oradea Kft, Nidec Kft., Plexus Services RO Kft., Bihor West Szakmai Egyesület, Bihari Vállalkozások Szövetsége.

A duális oktatásra szolgáló épületkomplexum a Nagyváradi Állami Egyetem és a leendő Tudományos és Technológiai Park szomszédságában található, a Ceyrat utca 4. szám alatt.

A projekttel kapcsolatos tudnivalókról a következő internetes címen olvashatnak: https://www.cjbihor.ro/campus/

Előző Kihirdették Bihar megye idei takarítási bajnokságának nyerteseit

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor