Contact

A központosított közbeszerzési egységek létesítése megoldást jelenthet a közpénzek hatékonyabb felhasználására

Itthon > Uncategorized > A központosított közbeszerzési egységek létesítése megoldást jelenthet a közpénzek hatékonyabb felhasználására

A Helyi szinten központosított közbeszerzési egységek: a megoldások a közpénzek hatékonyabb felhasználása érdekében címmel szervezett tanácskozást a Közpénzek Országos Ügynöksége (ANAP) a Bihar Megyei Tanács székhelyének dísztermében.

A konferencián részt vett Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, Iuliana Feclistov, a Közbeszerzések Országos Ügynökségének elnöke, Liana Manea, az ANAP igazgatója, Cristina Martin, az Európai Beruházási Bank (BEI) szakértője, Dana Mitea, a BBG Ausztria (Bundesbeschaffung GmbH) képviselője, Dan Muscalu, az Ernst & Young által vezetett konzorcium tanácsadója és a Bihar Megyei Tanács közbeszerzésekkel foglalkozó munkatársai. A teremben jelenlévőkhöz több mint 80-an csatlakoztak online formában, akik a Bihar megyei és más megyékbeli intézmények képviselői voltak.

A napirendre került témák között a következők szerepeltek:

  • mit jelent és hogyan működik egy helyileg központosított közbeszerzési egység;
  • mit jelent a központosított közbeszerzési eljárás;
  • melyek a központosított közbeszerzés előnyei/ hasznossága és hatása;
  • a helyhatóságok igényeinek és a piackutatásra vonatkozó információk összegyűjtése;
  • példák az európai és romániai jó gyakorlatra és szervezésre vonatkozóan a központosított közbeszerzés kapcsán.

Egy központosított közbeszerzési egység úgy működik, mint a beszállítói láncnak egy állandó szervezete, mely közbeszerzési árajánlatokat vásárol, „raktároz” és újraértékesít más, tendereket hirdető szerveknek; illetve közvetít és keretegyezményeket is köt a versenytárgyalásokat kiíró hatóságok nevében.

         Mint ismeretes a Bihar Megyei Tanács tavaly kezdte meg a helyileg központosított közbeszerzési egység (UCA) létrehozását, amelynek az lesz a feladat, hogy végrehajtsa a Bihar Megyei Tanács és az alárendelt intézmények  összes közbeszerzési eljárását.

Ennek érdekében 2021 decemberében a megyei önkormányzat jóváhagyta az együttműködési megállapodás megkötését az ANAP-pal. A helyi szintű egység létrehozását az Európai Beruházási Bank támogatja.

„A tanács és az alárendelt intézmények esetében végzett elemzések nyomán hiányosságokat tapasztaltunk a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban. Ezért hozzunk létre egy ilyen központosított közbeszerzési egységet közösen az ANAP-pal és az Európai Beruházási Bankkal. Terveink szerint az év végére véglegesítjük az eljárásokat, jövő évben pedig megkezdheti működését az egység. A jövőben igény esetén a Bihar Megyei Tanács más hatóságok vagy intézmények számára is biztosíthatja a közbeszerzési eljárások megszervezését”, közölte Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az intézmények napi működéshez szükséges termékeket, eszközöket, mint például a papírt vagy az irodaszereket, kedvezőbb áron tudják beszerezni. Egy másik előnye a helyileg központosított közbeszerzési egységnek, hogy a tenderekkel foglalkozó munkatársak képzettebbek lesznek. Az általános célkitűzés a közpénzek hatékonyabb elköltése.

A viszonylag rövid, két éves időszak alatt az Európai Beruházási Bank támogatásával három helyileg központosított egység alakult meg (Hargita és Szeben megyékben valamint Temesváron) kísérleti jelleggel. Már vannak konkrét eredményeink is e tekintetben, műszaki segítséget biztosítottunk a pályáztatással kapcsolatban és aláírtuk az első keretmegállapodásokat. A központosított közbeszerzési egységek létrehozásával az a célunk, hogy olyan professzionális vevőhálózatot alakítsunk ki, amelyek központosított módon vásároljanak előnyösen és költséghatékonyan. Örülök annak, hogy a Bihar Megyei Tanács elnöke és alelnöke is megértette a helyileg központosított közbeszerzési egység létrehozásának célját és hasznosságát. Ezúton is szeretném megköszönni, hogy csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz”, mondta Iuliana Feclistov, az ANAP elnöke.

Az ANAP jelenleg 12 önkormányzattal működik együtt a helyi szinten központosított közbeszerzési egységek létrehozásának érdekében. Mindezt tartalmazza a következő elnevezésű európai uniós finanszírozású projekt: „Az országos közbeszerzési stratégia kivitelezésének támogatása, az Országos Közbeszerzési Ügynökség és a szerződő hatóságok adminisztratív kapacitásának fejlesztése, SIPOCA 625-ös kód”. Ez a projekt a kormány azon stratégiáján alapul, amely az országos közbeszerzési rendszer reformjára vonatkozik.

 

Előző Felújítják a Bályok és Szilágy megye határa közötti megyei utat

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor