Contact

A legkorszerűbb lavina kereső rendszerrel dolgoznak a Bihar megyei hegyimentők

Itthon > Uncategorized > A legkorszerűbb lavina kereső rendszerrel dolgoznak a Bihar megyei hegyimentők

Az idén téltől kezdődően a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat az utolsó generációs RECCO-rendszert fogja használni, amely segít megtalálni a bajba került személyeket, elsősorban lavina esetén, évszaktól függetlenül.

A RECCO-rendszer nagyon korszerű, világszerte használják, 28 országban több mint 900 hegyimentő szolgálat, Romániában elsőként a Salvamont vezeti be. A keresők egy aktív detektort használva a rádióhullámok segítségével próbálja behatárolni, hogy hol lehet a bajba jutott személy. A rendszer másik része a gyártásilag a ruházat részét képező passzív reflektor, ami elfér a síelő ruháján és felszerelésén. Ezek képesek visszaverni a detektor rádióhullámait. Ezek a lemezek ütésállók és ellenállnak a nedvességnek is.

A pontosabb helymeghatározás érdekében a RECCO gyártója három ruházati kiegészítőbe is elhelyezi a reflektort, a sisakba, a síruha cipzárjába tartandó kulcstartóba és a nadrágszíjba. Az Országos Hegyimentő Szolgálat tárgyalásokat folytat a sportfelszereléseket forgalmazó üzletekkel ezen felszerelések árusításáról.

A Nemzetközi Hegyimentő Bizottság adatai szerint Románia a 9. helyen áll Európában a lavina következtében elhunyt személyek számát illetően, évi 2,89 halálesettel. A hegyi balesetek száma növekszik az országban, évente több mint 7 ezer alkalommal szükséges a hegyimentők közbelépése.

Fontos kiemelni, hogy a passzív reflektorok nem helyettesítik a hagyományos sífelszereléseket, azokban az övezetekben, ahol fennáll a lavinaveszély lehetősége (DCA, szonda, kislapát).

A RECCO-rendszer nem képezi adásvétel tárgyát, kizárólag csak bérelhető, öt évre, mely időszakban a gyártó ingyen biztosítja az időszakos teszteléseket, a szükséges javításokat, a kiszolgáló személyzet képzését. A bérleti díj körülbelül 3 ezer euró/eszköz öt évre (2500 euró, amihez hozzáadódnak az illetékek és egyéb költségek).

Ezen eszközök beszerzése a Vodafone Románia finanszírozásával valósulhatott meg. Ez a cég az Országos Salvamont partnere. A Bihar Megyei Tanács a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat finanszírozója és fő partnere.

A Bihar megyei hegyi- és barlangimentők októberben már átestek egy gyakorlati és elméleti képzésen, melyet egy németországi szakember tartott. Idén téltől kezdve pedig Bihar megyén kívül még kilenc megyében kezdik el működtetni a rendszert Romániában: Argeș, Fehér, Bihar, Brassó, Gorj, Maros, Máramaros, Prahova, Szeben és Suceava megyében.

Előző Hatan tettek árajánlatot a tej-kifli programra

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor