Contact

Aláírták a hulladékgyűjtő udvarokra vonatkozó kivitelezési szerződést

Itthon > Uncategorized > Aláírták a hulladékgyűjtő udvarokra vonatkozó kivitelezési szerződést

Bihar megyében 12 új hulladékgyűjtő udvart alakítanak ki, az erre vonatkozó kivitelezési szerződést már aláírták a tendert megnyerő céggel, a Dumexim Kft.-vel. Ezt Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke jelentette be a június 26-i sajtótájékoztatóján.

A 12 hulladékgyűjtő udvar összértéke 16,6 millió lej áfa nélkül. A platformokat a következő településeken fogják kialakítani:

1.övezet: Váradszentmárton, Biharszentandrás és Fugyivásárhely, a beruházás összértéke 4.025.106,95  lej áfa nélkül  

2. övezet: Tenke, Magyarcséke és Oláhszentmiklós, a beruházás összértéke 4.355.947,55 lej áfa nélkül

 3. övezet: Barátka, Mezőteledg és Rév, a beruházás összértéke  4.277.241,49 lej áfa nélkül

 4. övezet: Érmihályfalva, Székelyhíd és  Papfalva, a beruházás összértéke3.980.854,65 lej áfa nélkül  

A 12 platform részét képezi annak a 32 darab hulladékgyűjtő udvarból álló hálózatnak, amelyet Bihar megyében alakítanak ki.  Ezt a projektet a Bihar Megyei Tanács és az Ecolect Csoport Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület (A.D.I.) valósítja meg együttműködve az önkormányzatokkal.

Mint ismeretes négy településen,  Élesden, Belényesen , Margittán és Nagyszalontán már elkészültek az önkéntes hozzájárulással létesített hulladéktároló platformok, amelyeket júliusban fognak megnyitni.  További 16* hulladékgyűjtő udvart fognak létesíteni, ezek esetében folyamatban van a tenderre beérkezett ajánlatok értékelése és elbírálása.  

„Ezek a központok hetente csak néhány nap lesznek nyitva, a helyhatóságoknak támogatniuk kell a lakosok által odaszállított nagyméretű hulladékok elhelyezését, leglább néhány évig a platformok működésének megkezdésétől. Ez azt jelenti, hogy csökkeni fog a mezőkön, az utak szélén, vagy a települések határánál illegálisan elhelyezett hulladékok mennyisége”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Annak érdekében, hogy anyagilag is támogassák az önkormányzatokat  a hulladékgyűjtő platformok működtetésében , a Bihar Megyei Tanács június 26-i rendes ülésén a képviselő-testület tagjai határozattervezetet fogadtak el, amelynek címe: „Támogatási program a helyhatóságok számára, a Bihar megyei köztisztasági szolgáltatás minőségének és hatékonyságának növelése érdekében 2023-2024. között”

„Figyelembe véve a hulladékgyűjtő udvarok működtetésének kiadásait, e program révén anyagi támogatást biztosítunk a helyhatóságoknak, bizonyos mutatók teljesítésének függvényében. Terveink szerint mintegy 80 százalékos támogatásról lenne szó. Ha a meghatározott mutatók közül minél több teljesül, akkor annál nagyobb lesz a Bihar Megyei Tanács által biztosított összeg, ily módon a településeknek nem kell fizetniük a platform műkődtetéséért. Valójában ez a program célja”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A határozattervezetben részletesen szerepel a támogatásban részesülő helyhatóságok kiválasztása és a mutatók teljesítésének értékelésére vonatkozó eljárás.  A támogatások megítélésére vonatkozó kritériumok között szerepel, a szelektív hulladékgyűjtés mértéke, a megkötött köztisztasági szerződések száma a jelenlegi háztartások  számához viszonyítva, stb.

Minden központban nagyméretű konténereket helyeznek el a következő hulladékok szelektív gyűjtésére: ruhaanyagok, újrafelhasználható termékek, fém, háztartási cikkek, üveg, elektromos és elektronikus termékek, műanyagok, papír-karton, faanyagok, bútorok, növényi eredetű hulladékok, építőipari törmelékek és veszélyes hulladékok. A lakosoknak nem kell fizetniük az új hulladékgyűjtő platformok használatáért.

Az európai uniós alapokból finanszírozott központok a Bihar Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer (SMID) részét képezik, és nemcsak azon területi-közigazgatási egységek lakosai használhatják majd ingyenesen, ahol ezen platformok találhatóak, hanem a szomszédos települések lakosai is bérmentesen szállíthatják oda a hulladékokat.

*A következő településeken írtak ki tendert az önkéntes hozzájárulással létesítendő hulladékgyűjtő udvarok építésére:  Bors, Hegyközpályi, Nagyürögd, Kiskopács,Vaskohsziklás, Vaskoh, Dragánfalva, Bontesd , Hagymádfalva, Vámosláz, Bályok, Kisősi, Keményfok, Alsókocsoba, Miklóirtás, Belényesirtás.

Előző Elkészült a  szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos applikáció

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor