Contact

Aláírták a nagyváradi repülőtér utastermináljának bővítésére vonatkozó finanszírozási szerződést

Itthon > Uncategorized > Aláírták a nagyváradi repülőtér utastermináljának bővítésére vonatkozó finanszírozási szerződést

Răzvan Horga, a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér vezérigazgatója december 29-én aláírta a légikikötő utastermináljának bővítésével kapcsolatos finanszírozási szerződést. A projekt finanszírozása európai uniós alapokból történik. A szaktárca részéről a dokumentumot Bogdan Mândrescu államtitkár írta alá a szállítás- és infrastruktúraügyi minisztérium székhelyén.

A „ Nagyváradi Repülőtér 1. számú utastermináljának bővítése és hatékonyságának növeléseelnevezésű projekt összértéke  212.844.709,50 lej áfával együtt. Az európai uniós alapokból történő finanszírozás a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből történik a 2. számú prioritási tengelyen: Minőségi, hatékony és fenntartható multimodális közlekedési rendszer fejlesztése.

A teljes összeg, amely lehívható 166.511.188, 20 lej. Ebből:

  • 163.180.964,44 lej – az Európai Bizottság (85 százalék FEDR) által biztosított vissza nem térítendő támogatás és az állami költségvetésből (13 százalék) juttatandó közösségi hozzájárulás;
  • 3.330.223,96 lej – a Bihar Megyei Tanács költségvetésből (2 százalék) származó állami támogatás.

A projekt teljes, nem támogatható értéke 46.333.521,30 lej, amiből 15.029.915,92 lej áfával együtt, jelenti a parkoló bővítési munkálatainak költségét, amelyet a Bihar Megyei Tanács fedez.

A beruházás megvalósításának időtartama 8 hónap, amelyből két hónap a tervezésre és 6 hónap a kivitelezésre szánt időszak.

A T1-es terminél bővítésénél figyelembe vették, hogy az alkalmas legyen 400 utas egy időben történő befogadására, távozáskor vagy érkezéskor. A járatokat négy fő csoportra osztották: érkezés/indulás a schengeni országok esetében és érkezés/indulás a nem schengeni országoknál. Az úgynevezett VIP-járatok esetében másodlagos rendszert fognak alkalmazni az érkező/induló járatok esetében. Ily módon óránként 800 utast tudnak fogadni érkezéskor és távozáskor, mind a hazai, mind a nemzetközi járatok esetében.

Az új épületek nem lesznek emeletesek, bizonyos övezetekben lesznek csak emeletek vagy félemeletek. Építenek üzlethelyiségeket, irodákat az alkalmazottaknak, valamint az reptéri ellenőrzést végző hatóságok munkatársainak, mint például a határőrök, a vámosok, a hírszerző szolgálat emberei.

A projekt értelmében az új utasterminált 2.925 négyzetméterről mintegy 12.500 négyzetméterre fogják bővíteni. 

A beruházás még magába foglalja a terminál előtti lebetonozott rész bővítését, hogy megkönnyítse az utasok, a repülőtéri dolgozók, valamint a légikikötőben használt gépjárművek közlekedését, bővítik az összekötő utakat és a parkolót is, amely 320 jármű befogadására lesz alkalmas. A repülőgépek jégtelenítésre használható berendezést is vásárolnak.

Előző Drogteszteket kapott a Bihar megyei rendőrség

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor