Contact

Cristal Speciális Oktatási Központ Nagyvárad

Itthon > Alárendelt intézmények > Cristal Speciális Oktatási Központ Nagyvárad

Conducere:
prof. Vesa Ramona Mari, Igazgató , tanár

Contact:

Nagyvárad, Menumorut utca 41 sz.

0259-417495

0259-417495

grad.ambliopi@yahoo.com

vazauz.ro

Általános leírás

A nagyváradi Cristal  Speciális  Oktatási Központ a különböző fogyatékosságokkal élő gyerekek iskolai intézménye, amely a különleges anyagleadási mód megszervezése és lefolytatása mellett más intézményi irányokat is épít és fejleszt: szakképzés és tájékoztatás  a speciális nevelés kereteiben, a kísérleti kutatások dokumentálása, valamint a közösség számára hasznos nevelési/oktatási szolgáltatások.

Az intézmény1965-ben jött létre, mint mindkét szemükre vak, vagy nagyon gyengén látó gyermekek számára való óvoda, két szemészorvos, Segal Norbert és Bogdan Francisca kezdeményezésére, a Bihar megyei Tanfelügyelőség támogatásával. 2006 nyarán átalakult a Különleges Érzékenységű Speciális Nevelésű Oktatási Központtá, kiszélesítve ezáltal az oktatási paletta szolgáltatási kínálatát az intézményen belül. 2012 szeptemberében az iskola központ részévé váltak a speciális csoportok a 20-as, 52-es és 54-es Óvodákból, ugyanakkor nevet változtatva a Nagyváradi Kristály Speciális  Oktatási Központra.

Jelenleg a központ magában foglal:

 • Óvodai csoportokat érzékelési nehézségekkel küzdő gyermekek számára, többszörös érzékelési nehézségekkel küzdő gyermekek számára(DSM), süketnémák, vagy mentális zavarokkal és idegrendszeri mozgáskorlátozó nehézségekkel élők, vagy autisták számára.
 • Látássérült vagy vak gyerekek számára nyitott elemi osztályok.
 • Halmozottan sérült, többszörös érzékelési nehézségekkel élő(DSM)/ süketnémák számára létrehozott osztály(elemi osztályok)

Oktatási ajánlat: Óvoda, iskola, korai felismerés, különleges terápiák, oktatási tevékenységek.

Fő célok:

 • Korai felfedezés és beavatkozás 0-3 éves korú különböző fogyatékossággal élő gyerekek esetében
 • Különböző érzékelési fogyatékkal élő gyerekek esetében, autizmussal, mozgásszervi nehézségekkel és neuro-pszichomotoros nehézségekkel élő gyerekek esetében speciális terápiák létrehozása, működtetése, valamint más iskolák előkészítő és elemi osztályaiban, ezen intézmények kérésére.
 • Az érzékelési fogyatékkal élő gyerekek elemzése, diagnosztizálása és iskolai fejlődésének követése a szélesebb tankörű csoportok esetében, és szükség esetén a Belső Folyamatos Ellenőrzési Bizottság közbelépése.
 • Minden gyerek esetében egyéni közbelépési tervek kialakítása és megvalósítása az egyénre szabott időszakos elemzés alapján, képességeik szerinti fejlesztési programok a fogyatékkal élők számára, szem előtt tartva mindegyikük állapotát és képességeit a diagnózisuk, életkoruk és egyéni képességeik alapján
 • A gyerekek fejlesztése, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással és környezetükkel , valamint hogy felfedezzék saját személyiségüket.
 • A gyerekek képességeinek alakítása és fejlesztése, hogy megismerjék saját környezetüket, valamint hogy kapcsolatot teremtsenek ezzel, annak érdekében, hogy lehetőségek szerint minél önállóbbakká váljanak.
 • A tapasztalati kapacitások és tapasztalatok fejlesztése és stimulálása, ami szükséges az iskolai és társadalmi beilleszkedéshez, a nehézségekkel küzdő gyerekek családjainak szóló tanácsadás és tájékoztatás, tekintettel a gyerekek nevelési és oktatási problémáira és a rehabilitációra.
 • A pozitív pszichopedagógiai tapasztalatok és a szakmai újdonságok megismertetése és terjesztése, egy hatékony partnerség kialakítása a saját intézmények, és azon helyi intézmények között amelyek érintettek a nehézségekkel küzdő gyerekek oktatásának különböző problémáiban.
 • Egy hatékony partnerség kialakítása saját intézményünk és a helyi közösségi intézmények között, amelyek támogatni tudnák a fő célkitűzéseink elérését.

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor