logo szigleti

Vezetőség:
Czvikker Katalin – Főigazgató Menedzser

Elérhetőség:

Ferdinánd tér 6. szám, Nagyvárad, Bihar megye

0259-435771

0259-435771

titkarsag@szigligeti.ro

Szigligeti Színház egy kulturális, előadásszervező közintézmény, amely a következő jogszabályok alapján fejti ki tevékenységét: a 2015/2001. számú törvény alapján alakult meg, amely a helyi közigazgatásra vonatkozik, újraközölve a későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel együtt,  a 21/2007. számú kormányrendelet alapján működik, amely az előadásokat és koncertek szervező intézményekről szól, valamint a  Bihar Megyei Tanács 115/2011.05.31. számú határozata alapján,  a Nagyváradi Magyar Színház létrehozására vonatkozóan, ami később a Szigligeti Színházra változtatta meg az elnevezését185/2011.08.31. számú határozat értelmében .  

A nagyváradi Szigligeti Színházat megalakulása óta a régióbanegyedülállómódon három előadó-művészeti műfajt képviselAz intézmény sajátos arculatát a prózaibáb– és tánctagozat együttes jelenléte alakítja ki. A színháznak három társulata van: 

Szigligeti Társulat, 

Nagyvárad Táncegyüttes, 

Lilliput Társulat. 

Az ország északnyugati régiójában lévő legnagyobb magyar kulturális intézmény képes kifejező műfajokban gazdag, és minden korosztály számára élvezetes programokat kínálni. Az intézmény műsorpolitikáját a hagyománytisztelésés ugyanakkor a progresszív szemléletjellemzi. 

Szigligeti Színház vállalása kettősegyrészt válaszolni azokra a közönségigényekreamelyek a színházi műfajokkal szemben megfogalmazódnakmásrészt érzékennyé tenni a közönséget a színház alapvetőtársadalmiságáraKövetkezésképpen a Szigligeti Színház a nyilvánosság olyan tere kíván lenniamelybenvalós párbeszédzajlik alkotó és befogadó között. 

Ennek jegyében a Szigligeti Színház célkitűzésének tekintihogy a közönség számáraközösségi élményt nyújtsonmelyet a színes műsorkínálaton túl a részvételi magatartást elősegítő programokkiegészítő események fesztiválokilletve színházi nevelési programok biztosítanak. Ilyenek például: Színház az iskolábaniskola a színházban (a líceumokkal és a helyi egyetemekkel közösen szervezve), felolvasószínházi előadásokönkéntességi program, kiállításokkönyvbemutatók stb. 

A közönséggel való nyitottsága, a társadalmi-kulturális események iránti érzékenysége révén a Szigligeti Színház hasznosítja a multikulturális Nagyvárad nyújtotta lehetőséget,  és a feliratozási programja alkalmazásával, a magyar anyanyelvű közönség mellett megszólítja a román anyanyelvűeket is.  

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2021. Consiliul Județean Bihor
Schimbă dimensiune caractere
Contrast