Contact

Az első megyei projekt, amelyet a helyreállítási alapból  finanszíroznak

Itthon > Uncategorized > Az első megyei projekt, amelyet a helyreállítási alapból  finanszíroznak

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, Nicolae Ciucă miniszterelnök és Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közberuházásügyi miniszter meghívására június 20-án részt vett a Megyei Területfejlesztési Terv kidolgozására vonatkozó szerződés ünnepélyes aláírásán. A terv elkészítését az Országos Helyreállítási és Ellenállóképességi (PNRR) terv alapjaiból finanszírozzák.

A Bihar Megyei Tanács számára ez az első támogatás, amelyet a helyreállítási alapból biztosítanak. A terv értéke 237.000 euró áfa nélkül.

A Megyei Területfejlesztési Terv egy olyan alapvető fontosságú dokumentum, amelyhez minden Bihar megyei település általános urbanisztikai terve igazodik. 

A Megyei Területrendezési Terv egy irányadó dokumentum, amely a megye társadalmi-gazdasági fejlesztési programjának térbeli kifejeződése. Ez a dokumentum megfelel és összhangban van az országos területrendezési tervvel, az övezeti területrendezési  tervvel, az ágazati kormányprogramokkal, valamint az egyéb fejlesztési programokkal. A Megyei Területrendezési Terv előírásai kötelezővé válnak az azokat részletesen tartalmazó egyéb urbanisztikai és területrendezési tervek elkészítésénél.

Minden megyének rendelkeznie kell területrendezési tervvel, amelyet rendszeres időközönként, 5-10 évente aktualizálni kell, a megye irányelveinek és fejlesztési programjainak függvényében.

Lényegében a Bukarestben aláírt szerződés alapján kifizetik a Bihar Megyei Tanács által 2020. áprilisában megrendelt Megyei Területrendezési Tervet. Ennek elkészítése folyamatban van, eddig a tervezett négy szakaszból három valósult meg. Az utolsó lépés a terv jóváhagyása lesz.

A Megyei Területrendezési Terv aktualizálását a 67/2020.04.06. számú szerződés alapján az Urban team Kft.  végzi el. A szerződés értéke 946 050 lej áfával együtt.

Az összeg kiegyenlítésére vonatkozó projektet a helyreállítási program következő alapjához nyújtották be: 10. komponens – Helyi alap, I.4- a területrendezési és urbanisztikai tervek elkészítése/frissítése GIS (térinformatikai)- formátumban.

A kormányadatai alapján 2022 május közepétől, amikor is elindult a 10.komponens-Helyi alap  első pályázati fordulójának digitális platformja, 3.261 támogatási kérelmet nyújtottak be , több mint 1,6 milliárd lej értékben. Ez az összeg, az ilyen célra elkülönített források mintegy 60 százalékát tesz ki. A pályázatok benyújtásának határideje június 30-a.

Előző Aláírták a megyei utak karbantartására vonatkozó szerződéseket

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor