Contact

Bihar Megye Takarítási Bajnokságának győztesei

Itthon > Uncategorized > Bihar Megye Takarítási Bajnokságának győztesei

Július 12-én Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és az Ecolect Csoport Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesület (ADI) elnöke kihirdette Bihar Megye Takarítási Bajnokságának győzteseit. 

Az Ecolect Csoport és a Bihar Megyei Tanács által szervezett versenyt, a Június, a köztisztaság hónapja Bihar megyében elnevezésű kampány keretében tartották meg.

Mind a 100 polgármesteri hivatal benevezett a versenyre.  

A megmérettetés az Integrált hulladékgazdálkodási rendszer (SMID)[1] hat alkalmazási övezetében zajlott. Egy régió valamennyi területi-közigazgatási egysége csak a térségben lévő többi területi-közigazgatási egységgel versenyzett .

Így minden övezetben három-három nyertes volt, azaz az I., II., és III. helyezett, összesen 18 díjazott. Az első helyezett 100 ezer lejt nyert, ezt az összeget egy úgynevezett zöld projekt megvalósítására lehet fordítani, például park, játszótér, piknikhely kialakítására stb. A második helyezett jutalma 10 ezer lej, ebből beruházást hajtanak végre a nyertes területi-közigazgatási egységben lévő tanintézményben. A harmadik helyezett 5 ezer lejt kap, amiből szintén egy iskolai beruházást lehet finanszírozni.  

A nyertesek megállapításánál figyelembe vették a  júniusban összegyűjtött hulladékok mennyiségét az összes területi-közigazgatási egységben, amelyet elosztottak a lakosok számával. Számításba vették a háztartásokból összegyűjtött szelektív hulladékokat, valamint a területi-közigazgatási egységekben begyűjtött különféle hulladékokat, mint például: papír és karton, műanyag és fém, üveg, az elektromos és elektronikai hulladékot, valamint az egyéb hulladéktípusokat (ruhaanyag, matrac és bútor).

A régiónkénti nyertesek a következőek:

1B. Övezet, Nagyvárad Metropolisz Övezete:

1.         I. hely – Bihar (69 pont a 100-ból);

2.         II. hely – Biharszentandrás (64 pont a 100-ból)

3.         III: hely – Miklóirtás (56 pont a 100-ból)

2. Övezet –  Élesd és térsége

1.         I. hely – Élesd (78 pont a  100-ból);

2.         II. hely –Vársonkolyos (57 pont a 100-ból)

3.         III. hely – Cécke (56 pont a 100-ból)

3. Övezet – Nagyszalonta – Tenke és környéke

1.         I. hely – Alsókocsoba (96 pont a 100-ból);

2.         II. hely – Madarász (55 pont a  100-ból)

3.         III. hely – Nagyszalonta (41 pont a 100-ból)

4. Övezet – Belényes – Vaskohsziklás és környéke

1.         I. hely – Alsóbiharkrisztyór (72 pont a 100-ból);

2.         II: hely – Vaskohsziklás (58 pont a  100-ból)

3.         III: hely – Belényes (57 pont a 100-ból)

5. Övezet –  Margitta és környéke

1.         I. hely – Margitta (68 pont a 100-ból);

2.         II. hely – Érbogyoszló (65 pont a 100-ból)

3.         III. hely – Papfalva (58 pont a  100-ból)

6. Övezet – Székelyhíd és környéke

1.         I. hely – Szalacs (99 pont a  100-ból);

2.         II. hely – Szentjobb (64 pont a  100-ból)

3.         III. hely – Székleyhíd (50 pont a  100-ból)

„Mindenki nyert ezzel a projekttel, és a verseny végén, látva, hogy a teljes Bihar megyei közösség milyen elszántsággal csatlakozott az akcióhoz, elmondhatjuk, hogy az összegyűjtött hulladékok mellett egy fontos dolog is történt: megértettük, hogy a köztisztaság, takarítás kérdése mindenkit érint, és ugyanakkor annak a közösségnek is fontos, aminek a tagjai vagyunk. Közösen egy jó dolgot vittünk véghez a megye tisztaságáért, és a Bihar megyeiek gondolkodásmódjának a megváltoztatásáért. Azt szeretnénk, ha a közeljövőben nem havi, vagy heti takarítási akciókról beszélnénk, hanem minden évet , a takarítás évének nyilvánítanánk. Köszönöm mindazoknak, akik részt vettek a kampányban: a püspököknek, az egyházközségeknek, a helyi újságoknak, az akciókba közvetlenül bekapcsolódó civil szervezeteknek, a Bihar Megyei Tanfelügyelőségnek , a Nagyváradi Egyetemnek, a diákoknak, a tanároknak,a cégeknek és a lakosságnak,” nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Június hónapban, májushoz viszonyítva 49  százalékkal több újrahasznosítható hulladékot (műanyag és fém, papír és karton, üveg) gyűjtöttek össze.

Huszonkét magánvállalkozás csatlakozott a projekthez, amelyhez pénzadományokkal járultak hozzá. Ily módon 277 500 lej gyűlt össze, amelyet a győztesek díjazására fordítanak.

DSC_0197

[1] A SMID alkalmazási övezetei:

* 1B. övezet- Bihar, Bors, Magyarcséke, Hegyközcsatár, Kiskopács, Drágcséke, Körösgyéres, Harangmező, Pusztahollód, Köröskisjenő, Miklóirtás, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Mezőszakadát, Váradszentmárton, Szentandrás, Alsótótfalu, Hagymádfalva, Mezőtelegd, Vércsorog, Biharhosszúaszó, Gyapju, Szalárd, Vizesgyán;

2. övezet– Élesd városa, valamint Esküllő, Kisősi, Nagybáród, Barátka, Tataros, Csarnóháza, Alsólugas, Szászfalva, Sólyomkővár Sonkolyos, Cécke, Rév községek;

3. övezet– Nagyszalonta városból, valamint  Keményfok, Feketebátor, Cséffa, Illye, Alsókocsoba, Madarász, Olcsa, Tenke, Tulka, Oláhszentmiklós községekből áll;

4. övezet– Belényes, Diófás, Vaskohsziklás, Vaskoh városokból, valamint Bondorasszó, Bontesd, Biharkaba, Feketekápolna, Kerpenyéd, Felsőmezős, Biharkristyór, Tisztásfalva, Bihardobrosd, Dragánfalva, Várasfenes, Belényesirtás, Biharlonka, Vasaskőfalva, Biharpoklos, Kispapmező, Robogány, Magyarremete, Rény, Biharrósa, Szombatság, Sólyom, Köröstárkány, Belényesújlak községekből áll;

5. övezet– Margitta város, valamint  Érábrány, Vedresábárny, Tasnádbajom, Bályok, Érbogyoszló, Vámosláz, Felsőderna, Papfalva, Berettyószéplak, Tóti, Érszőllős községek;

6. övezet- Székelyhíd és Érmihályfalva városok, valamint Szentjobb, Kiskereki, Érkörtvélyes, Diószeg, Biharfélegyháza, Érszalacs, Érsemjén, Értarcsa és Paptamási községek.

Előző Az Öko-kihívás verseny győztes tanulói

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor