Contact

Ecolect : Tevékenységi beszámolót tartottak

Itthon > Uncategorized > Ecolect : Tevékenységi beszámolót tartottak

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke az október 6-án tartott sajtótájékoztatóján ismertette az Ecolect Csoport Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesület elnökeként kifejtett tevékenységét. Ezt a tisztséget két éve tölti be. 

Az Ecolect Csoport tagja Bihar megye valamennyi városi és községi önkormányzata, valamint Bihar Megye Tanácsa. Az egyesület felel az Integrált Hulladékgazdálkodási Menedzsmentrendszer (SMID) alkalmazásáért.   Gyakorlatilag megszervezte és irányította a köztisztasági szolgáltatás elvégzésére kiírt tendereket a megye hat térségére vonatkozóan, Nagyvárad kivételével.

A SMID- rendszer 2020 őszétől működik. Ami a szolgáltatás árának kifizetési módját illeti 79 területi-közigazgatási egység a háztartásokként kivetett díjszabást választotta, 21 pedig a személyenkéntit.

Mircea Mălan, az Ecolect Csoport elnökeként ismertette az utóbbi két évben megvalósított projekteket: A „Takarítás hónapja Bihar megyében” volt az egyik legfontosabb projekt, amely a teljes Bihar megyei közösséget bevonta a kampányba, a tanintézetektől, egyházközségektől, helyhatóságoktól kezdve a sajtón, cégeken keresztül egészen a civil szervezetekig. A „Takarítás hónapja” elnevezésű kampány egyik pozitívuma a közösségi összefogás létrejötte megyeszerte, ugyanis mindannyian megértettük a közös fellépés fontosságát, hogy megoldjuk a hulladékgyűjtéssel kapcsolatos gondokat.”

A kampány keretében két versenyt is tartottak, amelyeken a részt vevő diákok és a tanárok, illetve a polgármesteri hivatalok díjakban részesültek. 2021-ben és 2022-ben 36 polgármesteri hivatalt díjaztak, a nyereményekből pedig helyi, környezetvédelemmel kapcsolatos projekteket finanszíroztak. Ezek már lezárultak vagy folyamatban van a megvalósításuk.   A Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel együttműködve önkéntes csoportokat alakítottak ÖkoKlub Bihar elnevezéssel, amelyekbe mintegy 11 ezer diák iratkozott be. 

Mircea Mălan, a Bihar megyei Ecolect Csoport elnöke egy másik fontos projektről is beszélt, ami tizenhárom darab félig süllyesztett rendszerű hulladéktároló megvalósítására vonatkozik Bihar megye turisztikai övezeteiben. A beruházás értéke egy millió euró.

A SMID- rendszer keretében október végéig üzembe helyezik a mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomást (TMB).  

Az állomás működése nyomán jelentősen csökkenni fog a szeméttelepre kerülő hulladékok mennyisége, mivel párátlanítják a reziduális hulladékokat, így  ezek súlya mintegy 30-40 százalékkal csökken a folyamat végén, ezt követi az újrahasznosítható hulladékok kiválogatása a megmaradó reziduális szemétből.  A megmaradó hulladék mintegy 30 százalékát elégetik, a többi pedig a szeméttelepre kerül. Az állomás az Ecolect irányítása alatt működik  ”, közölte Mircea Mălan.

Az Ecolect Csoport európai uniós alapokat fog megpályázni két projekt finanszírozására. Az egyik projektet már jóváhagyták, ennek értéke meghaladja a 400 ezer lejt. Ez egy integrált informatikai platform létrehozására vonatkozik, amelyet a lakosság, a köztisztasági szolgáltatást végző cégek és az önkormányzatok is használhatják. A másik projekt értéke 350 ezer euró, és a következő célkitűzéseket tartalmazza: környezetvédelemmel foglalkozó iskolai laboratóriumok létrehozása, táborok szervezése diákok számára, környezeti neveléssel foglalkozó előadások megtartása stb.    

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 32 hulladékgyűjtő udvart alakítanak ki a megyében. Ezek finanszírozása európai uniós alapokból történhet a jelenlegi Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében. 

„Románia egyetlen megyéje vagyunk, amely erre vonatkozóan finanszírozási kérelmet fog benyújtani, és ha ezt kedvezően bírálják el, akkor jövő év végéiig az összes hulladéktároló platform elkészülhet”, jelentette ki Mircea Mălan.

Előző Új híd épül Nyimesden

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor