Contact

Egy éve kezdődött a Tisztább megye elnevezésű program

Itthon > Uncategorized > Egy éve kezdődött a Tisztább megye elnevezésű program

A Bihar Megyei Tanács egyik fontos célkitűzése, hogy tisztaság legyen a megyében. 2020 végén a megyei önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Bihar Megyei Prefektúrával, a Környezetvédelmi Őrséggel, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysággal, valamint az Ecolect Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesülettel az illegális hulladéklerakatok felszámolásáért és a szemetelők felderítéséért.

A Bihar Megyei Tanács négy korszerű térfigyelő kamerát vásárolt, amelyek még sötétben vagy kedvezőtlen időjárási viszonyok között is lehetővé teszik a személyek és járművek beazonosítását. Az együttműködési megállapodás értelmében ezeket az eszközöket a Környezetvédelmi Őrség és a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai használják.

Egy évvel a protokoll megkötése után sajtótájékoztatón ismertették az akciósorozat eredményeit, amelyen jelen volt Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Dumitru Țiplea , Bihar megye prefektusa, Alin Haniș, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnoka, Monica Crișan, a Környezetvédelmi Őrség munkatársa, Cristian Câmpan, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) ügyvezető igazgatója és Traian Bulzan, az Országos Utak nagyváradi kirendeltségének vezetője.

„A tisztaság a civilizáció egyik fokmérője, ugyanis a tiszta környezet segíti a gazdasági fejlődést, a turizmus, a befektetések és az életminőség tekintetében. Tavaly óta a partnerintézményekkel közösen többféle köztisztasági akciót indítottunk, valamennyit ugyanazzal a céllal: egy tiszta megyéért”, jelentette ki a sajtótájékoztatón Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A megyei rendőrség tájékoztatása szerint 33 személyt azonosítottak be és büntettek meg, akik illegálisan helyeztek el különféle hulladékokat a közterületen. A bírságok összértéke elérte a  240.000 lejt. Ugyanakkor elkoboztak három járművet, melyeket a szemét szállítására használtak. A kamerákat a következő hét településen  felváltva helyezték el: Cécke, Feketeerdő, Belényes, Jádremete, Hegyközkovácsi, Élesd és Nyárló.  

„Első alkalommal volt lehetőségünk mobil és független térfigyelő rendszert telepíteni a nehezen megközelíthető helyekre is, ahol nincs áram és egyéb közszolgáltatás. A megyében dolgozó kollegáimat megbíztam azzal, hogy az illetékességi területükön térképezzék fel, hol vannak illegális hulladéklerakatok, de e tekintetben tájékoztatást kaptam valamennyi érintett intézménytől, beleértve a helyhatóságokat is.  A videókamerákat egyszerre több helyre szerelik fel, annak függvényében, hogy hol jeleztek ilyen jellegű problémákat”, nyilatkozta Alin Haniș, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

„Alapvető prioritásunk, hogy a megyében rend és tisztaság legyen. A digitalizáció és kormánynak alárendelt közintézmények hatékonyságának növelése mellett a prefektúra számára kiemelt fontossággal bír környezetünk védelme”, jelentette ki Dumitru Țiplea Bihar megye prefektusa.

            A Környezetvédelmi Őrség az illegális szemétlerakás mellett bírságokat szabott ki a hulladékégetés esetében is. Monica Crișan felügyelő szerint az idén 68 bírságot szabtak ki több mint 1 millió lej értékben, és 20 alkalommal figyelmeztettek. Két büntetőfeljelentést tettek a megyében történő hulladékégetés és veszélyes anyagok folyóvízbe történő öntése miatt.

            A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség feltérképezte az utak mentén található elhanyagolt állapotban lévő parcellákat és 90-en termelőnek küldtek erről értesítést. Ellenőrzéseket végeztek az 1. számú országút mentén (Nagyvárad-Nagybáród-Élesd útvonalon), a 79-os országúton (Nagyvárad—Belényes-Szombatság szakaszon), valamint a 79-es számú országút mentén (Nagyvárad-Nagyszalonta-Nagyvárad szakaszon). A földtulajdonosok 2022. januárig takaríthatják ki parcelláikat, hogy állami támogatásban részesülhessenek. Cristian Câmpan, az APIA ügyvezető igazgatója közölte, hogy más útvonalak mentén is megkezdik az ellenőrzéseket.  

A Kolozsvári Út- és Hídkezelő Igazgatóság keretében működő nagyváradi Országos Utak kirendeltsége is fontos szerepet tölt be a megyében lévő utak tisztaságának biztosításában. Idén a nagyváradi fiókintézmény kezelésében lévő mintegy 500 kilométer hosszúságú úthálózat mentén 15 hektárnyi területről 270 tonna szemetet gyűjtöttek össze, amibe beletartozik az út mentéről eltávolított növényzet is. Ez azt jelenti, hogy kilométerenként 500 kilogramm hulladékot szedtek össze.

A Bihar Megyei Tanács a partnerintézményekkel közösen a következő tevékenységekben vesz részt az akciósorozat keretében: (1) a köztisztasági normák, a kiszabható büntetések meghatározása és az érintettek felelősségének egyértelmű megállapítása, (2) a hulladékgyűjtési rendszer működtetése, (3) az európai uniós alapok lehívása a köztisztaságra és környezetvédelemre vonatkozó pályázatok esetében, (4) szelektív hulladékgyűjtő telepek kialakítása a megye városaiban, (5) a kóbor kutyák helyzetének rendezése, (6) a turisztikai övezetek tisztán tartása, (7) környezetvédelmi tervek készítése , valamint (8) környezeti nevelésre és önkéntességre vonatkozó akciók szervezése. Mindezek megvalósítása érdekében együttműködési megállapodásokat kötöttek más helyi intézményekkel és önkormányzatokkal.

„Jövőre a hasonló akciók folytatása mellett másokat is szeretnénk szervezni. Például azt tervezzük, hogy a lakossági információk alapján állítsunk össze egy illegális hulladéklerakat-térképet Bihar megyére vonatkozólag. Egy applikációt hozzunk létre, amelyre fel lehet tölteni fényképeket a hulladékok kidobásának helyéről. Ily módon sokkal gyorsabban lehet majd közbelépni. Bármennyire is törekednek a Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársai, nem tudnak ellenőrizni minden település melletti gödröt. Jövőre növelni kell az akciók hatékonyságát. A tisztaság az állampolgárok és a hatóságok közötti együttműködés eredménye”, közölte Ilie Bolojan.

Mint ismeretes 2020. december 11-én írták alá a Bihar Megyei Tanács, a Bihar megyei Prefektúra, a Környezetvédelmi Őrség, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és az Ecolect Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesület közötti együttműködési megállapodást.

Előző Mozgóárusításra alkalmas járműveket szereznek be a Bihar megyei termelőknek

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor