Contact

Együttműködési megállapodás a garantált minimális jövedelem kedvezményezetteire vonatkozó jogszabályok betartásáról

Itthon > Uncategorized > Együttműködési megállapodás a garantált minimális jövedelem kedvezményezetteire vonatkozó jogszabályok betartásáról

Január 22-én együttműködési megállapodást kötött a Bihar Megyei Tanács, a  Bihar megyei Prefektúra, és a Bihar megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség, a garantált minimális jövedelemre vonatkozó jogszabályok betartásának biztosítására.  A protokollum célkitűzései a következőek: a garantált minimális jövedelemmel rendelkező, munkaképes kedvezményezettek bevonása a zöldövezetek karbantartására és a tisztaság fenntartására a megyében, valamint a polgármesteri hivatalok által megvalósított cselekvési tervek, vagy helyi érdekű munkálatok folyamatos nyomon követése, és a  szociális segélyre jogosultak havi helyzete.

Bihar megyében átlagosan 3.100 személynek biztosítanak garantált minimális jövedelmet, ezek közül 1.600-an munkaképesek. A hivatalos adatok szerint 2020. novemberétől, a szociális segélyben részesülők összesen, mintegy 35 ezer munkaórát dolgoztak. A szociális segélyben részesülő, legtöbb munkaképes személy a következő területi-közigazgatási egységekben van: Alsólugas (112 kedvezményezett), Miklóirtás (98 kedvezményezett) és Berettyószéplak (75 kedvezményezett). Bihar megyében  havonta  kiegyenlített garantált minimális jövedelmek értéke 10,2 millió lej.

„Teljesen természetes és a jóérzésről tanúskodna, ha minden polgármesteri hivatal úgy szervezné meg, hogy ezen munkaórák keretében ésszerű tevékenység folyna a közösség javára. Találkozókat szervezzünk majd, azon települések a polgármestereivel, ahol legalább 15 szociális segélyben részesülő, munkaképes kedvezményezett van. Ilyen helyzetben több mint  30 területi-közigazgatási egység található, és azt kérjük majd, hogy a munkatervek legyenek valóságosak, igazodva a települések gondjaihoz. Ez azért is szükséges, mert nem szeretnénk, hogy ezeket a terveket csak átmásolják egy korábbiról, amelybe belefoglalták a Sebes-Körös partjainak rendbetételét, azonban a folyó nem halad át a településeden. Nem az a cél, hogy az embereknek ne biztosítsuk a garantált minimális jövedelmet, hanem  az a helyes és morális cél, hogy akik megkapják ezt a juttatást, valóban dolgozzanak… Márciustól kezdődően azt tervezzük, hogy egy felkészülési időszak után, ellenőrizzük a munkaterveket, megbeszéléseket folytatunk a polgármesterekkel. A  Bihar megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség, valamint a Bihar megyei Prefektúra  két közös csapata naponta jelen lesz a helyszínen, és megkezdi az ellenőrzéseket, hogy megállapítsák a munkatervek betartását és az emberek jelenlétét. Ahol kiderül, hogy nincs megszervezve ez a tevékenység, akkor az első szakaszban  figyelmeztetést kap a polgármesteri hivatal, a második szakaszban pedig a jogszabályi előírásoknak megfelelően pénzbírsággal sújtják a polgármestert, az előírások be nem tartásáért, és a helyzet tisztázásáig felfüggesztik ezen juttatások kifizetését. A Megyei Tanács felkéri a polgármestereket: közöljék, mire van szükségük -a munkavédelmi felszerelésektől kezdve,  egészen az eszközökig- hogy ezen munkálatokat, a lehető leghatékonyabb módon végezzék el. A szükséges dolgok értékét belefoglalják a költségvetésbe, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

„A garantált minimális jövedelem kedvezményezettjei egészségbiztosításban is részesülnek. Ez nagyon fontos nekik, és az ő családjaik számára. A juttatásban részesülő mintegy 3100 érintett személy hozzátartozói közvetett kedvezményezettek.  A törvény értelmében ezeket a munkaterveket jóvá kell hagynia a helyi tanácsoknak, az év első ülésén. Januárban minden érintett helyi tanácsnak el kell fogadnia ezt a tervet, havi lebontásban. Egy másik dolog, amiben megegyeztünk Illie Bolojan elnök úrral, hogy létrehozzunk egy munkacsoportot, amely több intézmény képviselőiből fog állni. Ennek az lesz a feladata, hogy elemezze a garantált minimális jövedelemmel és a családtámogatási juttatással rendelkező személyek helyzetét. Ez a csoport legkésőbb két hónap múlva törvényjavaslatokat dolgoz majd ki.  Van néhány hiányosság a jogszabályokban, ezeken szeretnénk javítani.”, jelentette ki Dumitru Țiplea, Bihar megye prefektusa.

Az együttműködési megállapodás a mai naptól lép hatályba, és két éves időtartamra szól.

A sajtótájékoztatón Dumitru Țiplea prefektus részletesen ismertette a megyei oltási kampány alakulását. Ilie Bolojan, a Bihar Megyei tanács elnöke hozzátette: „Fontos számunkra, hogy Nagyváradon a következő időszakban kiegészítsék az oltási pontok számát, ugyanis itt a legnagyobb a népsűrűség. Ezért igényeltük ennek a jóváhagyását, és reméljük, hogy a következőkben figyelembe veszik kérésünket. Ez természetesen attól is függ, hogy hány adag oltást kap Románia, és attól is, hogy növelhető-e a Bihar megyének szánt mennyiség. Ez a jelenség szinte valamennyi megyeszékhelyre érvényes. Még ha földrajzi szempontból le is fedték az összes megyét, a legtöbb oltásra vonatkozó igénylést, és a helyek betöltését a megyeszékhelyeken jegyezték”.

Előző Meghirdették a NAGYVÁRAD-ARAD gyorsforgalmi útra vonatkozó közbeszerzési eljárást, a beruházás műszaki dokumentációjának elkészítésére

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor