Contact

Elektromos kisbuszok a Bihar megyei tanintézeteknek

Itthon > Uncategorized > Elektromos kisbuszok a Bihar megyei tanintézeteknek

A Bihar Megyei Tanács május 30-i rendes ülésén a képviselő-testület tagjai elfogadták, hogy európai uniós finanszírozású pályázatot nyújtsanak be elektromos iskolabuszok beszerzésére, a Bihar megyei tanintézetek számára.

„Terveink szerint partnerségben azon Bihar megyei polgármesteri hivatalokkal, amelyek részt kívánnak venni a projektben, közös pályázatot nyújtsunk be, hogy lehívhassuk az  elektromos iskolabuszok beszerzésére elkülönített finanszírozási összeget. E tekintetben bizonyos feltételeket teljesítenünk kell. Érdemes ezt a lehetőséget is kihasználni, hogy Bihar megye minél több európai uniós forráshoz jusson, együttműködve a megyében lévő polgármesteri hivatalokkal”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke ezen a héten találkozott a Bihar megyei polgármesterekkel, amelyen a projekt előkészítéséről volt szó. 

A tanügyminisztérium május 18-án indította el az európai uniós alapokból finanszírozandó elektromos iskolabuszok beszerzésére vonatkozó pályázatot az Országos Helyreállítási Alapból, a következő kiírás szerint: C15. számú Komponens – Oktatás, 110-es Beruházás – Zöld iskolahálózat fejlesztése környezetkímélő kisbuszok beszerzése által.

A program keretében a megyei önkormányzatok jogosultak erre a támogatásra, amelyek együttműködési megállapodást köthetnek a polgármesteri hivatalokkal , annak érdekében, hogy az iskolák elektromos kisbuszokat kaphassanak. Országos szinten összesen 250 millió eurót (áfa nélkül) különítettek el erre a célra, ebből az összegből Bihar megye mintegy 6 millió eurót kaphat. 

Az Oktatási Minisztérium szerint: „ezen pályázat célja a diákok közlekedési feltételeinek javítása, elsősorban a ritkán lakott, elszigetelt övezetekben élő iskolások számára, elektromos, környezetbarát  és energiahatékony iskolai kisbuszok biztosításával.

Ez a pályázati kiírás a gyermekek, oktatáshoz való hozzáférését kívánja elősegíteni, a környezet védelmének biztosításával, ugyanakkor hozzájárul  az Európai Unió azon célkitűzéséhez is, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok  nettő kibocsátása.

Előző Északi metropolisz-körgyűrű épül Fugyivásárhelytől  Hegyközpályiig

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor