Contact

Elkészült a  duális oktatási központ

Itthon > Uncategorized > Elkészült a  duális oktatási központ

A Bihar Megyei Tanács február 27-én  hivatalosan is átvette a kivitelezőtől az elkészült  nagyváradi duális oktatási központ épületeit, létesítményeit.  Az épületkomplexum a Nagyváradi Állami Egyetem valamint a Tudományos és Technológiai Park szomszédságában található, a Ceyrat utca 4. szám alatt.

A kivitelezők befejezték a nyolc épületből álló kampusz építését, a központban osztálytermeket, laboratóriumokat, műhelyeket alakítottak ki a különféle szakmák képzésére, valamint egy étkezde, orvosi rendelők, uszoda és sportterem fog működni, valamint egy 140 szálláshellyel rendelkező bentlakás is. Egy szabadtéri sportpályát is építettek.

„Terveink szerint a kampuszt májustól használhatják majd a diákok. Március 1-én a tanügyminisztérium és a Bihar Megyei Tanfelügyelőség képviselőivel közösen beszéljük meg a központ intézményi műkődésének utolsó részleteit, tekintettel arra, hogy ez az első  olyan befejezett beruházás Romániában, amely a duális oktatás támogatására fordított európai uniós alapokból biztosított finanszírozással készült el. Ettől az évtől kezdődően a legjobb feltételek állnak azon Bihar megyei diákok rendelkezésére, akik a helyi cégek által igényelt szakmát szeretnének elsajátítani”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Már folyamatban vannak a felszerelésekre és a bútorzat beszerzésére vonatkozó tenderek.

A nagyváradi duális oktatási központban a Bihar megyei diákok a következő szakmákban szerezhetnek képesítést: mechanika, ipari építkezések és egyéb közmunkák, elektromechanika, elektroautomatika és vegyipar.  A diákok havi 400-1000 lej közötti ösztöndíjban részesülnek, ugyanakkor ingyenesen lakhatnak a központ bentlakásában, napi háromszori étkezést és közlekedési támogatást biztosítanak számukra.

A kampusz megvalósításának érdekében 2023-ban konzorcium alakult, amelynek célja a diákok szakképzése a jelenlegi munkaerőpiaci körülményekhez igazodva.  A konzorciumnak összesen 18 tagja van, azaz két helyhatóság: a Bihar Megyei Tanács (projektvezető) és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, öt tanintézmény: a nagyváradi Traian Vuia és Mihai Viteazul műszaki kollégiumok, az élesdi Alexandru Roman, a vaskohsziklási Unirea és a váradi Constantin Brâncuşi szaklíceumok, amelyek kiegészülnek a Nagyváradi Egyetemmel és a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, valamint a következő kilenc magáncég és egyesület: Faist Mekatronic Kft., Connectronics România Kft, Vernicolor Rt, Celestica Kft, Purem Oradea Kft, Nidec Kft., Plexus Services RO Kft., Bihor West Szakmai Egyesület, Bihari Vállalkozások Szövetsége.

A projekt összértéke 146.183.346 lej áfával együtt, azaz több mint 29 millió euró.  A beruházást az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) keretéből finanszírozták a program oktatásra vonatkozó részének keretéből (15. Komponens – Oktatás, Reform 4.-Átfogó szakképzés megvalósítása a műszaki felsőoktatás számára).

Előző Felújítják a 190G jelzésű megyei út egy szakaszát

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor