Contact

Elkészült a  nagyváradi Tudományos és Kutatási Park

Itthon > Uncategorized > Elkészült a  nagyváradi Tudományos és Kutatási Park

Befejeződtek a nagyváradi Tudományos és Technológiai Park építési munkálatai, amelyek átvétele már megtörtént a Bihar Megyei Tanács részéről.  

A központ magába foglalja a földszinttel és két emelettel (F+2E) rendelkező, 5.417,78 négyzetméteres alapterületű épület megépítését és felszerelését bútorokkal, és a tervezett laboratóriumok kutatóberendezésekkel való ellátását, egy 57 férőhelyes parkoló kialakítását, valamint egy kerékpártároló elhelyezését. A laboratóriumokat kutatási célokra, prototípusok fejlesztésére, a mesterséges intelligencia tanulmányozására fogják használni, valamint az első emeleten 15 úgynevezett Open Lab és  3 Makers Eco-System típusú laboratóriumok is lesznek. Az első emeleten egy 300 férőhelyes konferenciatermek alakítanak ki. A második emeleten még 15 innovációs laboratóriumot létesítenek és 4 Makers Eco-System típusú laboratóriumot. 

Ugyanakkor kezdetét vette a  nagyváradi Tudományos és Technológiai Park berendezéseinek leszállítása. A közbeszerzési eljárást tíz tételre írták ki, és a leendő laboratóriumok esetében használandó kutatási eszközök és berendezések, valamint a bútorok beszerzésére irányul. Eddig két berendezés érkezett meg ezek közül: az öt tengelyes megmunkáló gép, valamint a háromdimenziós szkenner az alkatrészek pontos mérése, a protípusok, virtuális modellek készítése céljából, és a fordított tervezésre. Ezen két gép összértéke 2.005.150 lej áfával együtt. A közeljövőben a következő berendezések  szállítása következik:

1. Műanyag additív gyártására használatos berendezés  – 1 darab;

2. 3D szkenner nagyméretű virtuális modellek készítésére– 1 darab;

3. 3D koordináta mérőgép – 1darab;

4. Vizsgálati készlet ( digitális szklerométer, digitális szita, és vizsgáló, pahiméter készülék– mindegyikből 1 darab), klímakamra, univerzális automata prés, betonacél hajlítását vizsgáló berendezés– mindegyikből 1darab;

5. Anyagok fáradását vizsgáló gép, műanyagok esetében használandó digitális mechanikai ütésvizsgáló – mindegyikből 1 darab;

6. Műanyagok esetében használandó mechanikus szakító- és nyomásvizsgálati gép, digitális Shore-keménységmérő berendezés műanyagok esetében – mindegyikből 1 darab;

7. Mesterséges intelligenciát támogató szerver – 1 darab;

  • Bútorok.

A nagyváradi tudományos-kutatási központ létesítése a Bihar Megyei Tanács egyik projektje, amelyet európai uniós forrásokból valósítanak meg a 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretéből. A Tudományos és Technológiai Park technológia különféle szolgáltatások fog nyújtani a cégeknek, a következő területeken: öko- nanotechnológiák és fejlett anyagok, információs és kommunikációs technológiák, világűr és biztonság, egészségügy, biokémia, energia, környezet és klímaváltozások.

            Mint ismeretes a munkálatokat a CONSTRUCȚII ERBAȘU Rt (fővállalkozó). és az ABED NEGO COM cégek alkotta konzorcium végzi. A beruházás összértéke. 39.768.307,19 lej áfával együtt.

Előző Barangolás a Körösvidéki Múzeum történelmi, szépművészeti és néprajzi részlegén

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor