Contact

Elkezdődtek a nagyváradi kulturális központ tervezési munkálatai

Itthon > Uncategorized > Elkezdődtek a nagyváradi kulturális központ tervezési munkálatai

Február 22-én adták ki a leendő multifunkcionális kulturális központ műszaki terve elkészítésének megkezdésére vonatkozó rendelkezést. Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke terepszemlét tartott a leendő központ építésének helyszínén.  

A kulturális központ tervezési munkálatait végző Stefano Pozzi & Partners Kft. a geológiai hatástanulmányokon dolgozik, hogy megállapítsák a talaj minőségét.  Kedd reggel talajfúrásba kezdtek mintavétel céljából. Azért szükséges a talaj vizsgálata, hogy az adatok alapján meghatározzák, mekkora terhelést bír a majdani ingatlan talapzata és milyen szilárdsági jellemzőknek kell megfeleljen.

„A tervpályázatot megnyerő cég két héten keresztül a geológiai tanulmányok elkészítésével foglalkozik. Ebben az időszakban a leendő kulturális központ építésének helyszínén talajfúrást végeznek, hogy mintát vegyenek a talajból. A második szakaszban végzik el a topográfiai vizsgálatokat, majd pedig igénylik a környezetvédelmi engedélyt. Ezt követően kezdődhetnek meg az építési munkálatok. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal már kiállította az urbanisztikai bizonylatot”, közölte Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A megvalósíthatósági tanulmány négy és fél hónap alatt készülne el, a kivitelezésre vonatkozó dokumentáció előkészítése és a műszaki terv pedig három és fél hónap alatt. Ugyanakkor a nyertes cég biztosítja a műszaki felügyeletet a kivitelezési munkálatok időszaka alatt.

A szerződés értéke nettó 390 ezer euró (1.929.681 lej áfa nélkül), amely összeg a multifunkcionális kulturális központ építésére vonatkozó szerződés 2,6 százalékát teszi ki.

Június elején kapjuk meg a megvalósíthatósági tanulmányt. A szükséges jóváhagyásokkal együtt a teljes műszaki terv szeptemberig kell elkészüljön. A szerződésbe belefoglaltuk, hogy a tervezéssel foglalkozó cég biztosítja a műszaki felügyeletet a kivitelezési munkálatok időtartama alatt. Szeptember végén tendereljárást szervezünk a kivitelező kiválasztására. 2023 első negyedévében elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok. Köszönetet mondok Călin Gal alelnök úrnak és azon kollegáknak, akik részt vettek az eljárás lebonyolításában és a szerződés aláírásának előkészítésében.”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A projektet európai uniós forrásokból finanszírozzák, az erre vonatkozó pályázatot a Románia-Magyarország határon átnyúló program keretében fogják benyújtani.

Mint ismeretes a nagyváradi multifunkcionális kulturális központ a Bihorul Sportiskola, a Partenie Cosma Közgazdasági Főgimnázium, a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár, a Körösvidéki Múzeum, a Területi Munkafelügyelőség, az Állami Számvevőszék leendő új székhelye és a  Făgărașului utca által határolt területen fog felépülni.

A létesítményben előadásokat, koncerteket vagy kongresszusokat lehet majd szervezni, hozzájárulva ezáltal Nagyvárad és Bihar megye kulturális, üzleti és tudományos jellegű turisztikai szolgáltatásainak bővítéséhez.

Előző Megyei beruházások finanszírozására fordítják a 20 millió eurós hitelt

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor