Contact

Elősegítik a minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést

Itthon > Uncategorized > Elősegítik a minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést

A Bihar Megyei Tanács és a partnerintézmények lezárták az IPHEALTH RO-HU 449-es projektet, amely egy nagyszabású határ menti együttműködésre vonatkozó terv Románia és Magyarország között, és a régió egészségügyi szolgáltatásainak elősegítését tűzte ki célul.  

A projekt lezárásának alkalmából december 20-án sajtótájékoztatót tartottak az intézmény székhelyén, amelyen részt vett Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke,  Gheorghe Carp, a Bihar Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere,  Hadrian Borcea, a SMURD vezetője, valamint  Pinter István, a Salvamont Hegyimentő Szolgálat irányítója.

A projektpartnerek képviselői is jelen voltak az eseményen:  Ioan Todoca, Élesd polgármestere, Marcel Sas-Adăscăliții, Margitta polgármestere, Török László, Nagyszalonta polgármestere, Annamaria Pallag, a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának dékán-helyettese, valamint a Bihar megyei kórházak munkatársai.  

„Ez egy nagyon értékes projekt, nemcsak a 13 millió eurós összeg miatt, hanem elsősorban a határ mindkét oldalán élő mintegy 700 ezer lakos  számára, akik minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz jutnak hozzá. Ez egy rendkívül összetett projekt volt, amely megvalósítása a kitűnő együttműködésnek köszönhető a részt vevő intézmények között.”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

 „Az Integrált projekt a fenntartható fejlődés érdekében Bihar megye hegyvidéki részén, az egészségügyi szolgáltatások és az ezekhez való hozzáférés elősegítése, illetve fejlesztése a sürgősségi esetekkel kapcsolatos orvosi beavatkozások területén” elnevezésű projektet (IPHEALTH, ROHU449) európai uniós alapokból finanszírozzák.

 A beruházást a Bihar Megyei Tanács valósítja meg partnerségben Berettyóújfalu Önkormányzatával, Nagyvárad, Margitta, Nagyszalonta, Élesd, Belényes területi-közigazgatási egységekkel, a Nagyváradi Egyetemmel, a Salvamont Hegyi- és Barlangimentő Szolgálattal, a Gróf Tisza István Kórházzal, valamint a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel.

Egy lényeges célkitűzés,  elősegítse a megye hegyvidéki részén az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, azáltal, hogy Pádison és Biharfüreden is egy-egy sürgősségi ellátásra alkalmas egészségügyi központot létesítenek, amelyek működését a Salvamont Hagyimentő Szolgálat fogja irányítani. A központok terepjárókkal fognak rendelkezni és a sürgősségi beavatkozásokhoz szükséges szállítójárművekkel és orvosi felszerelésekkel is, amelyek elengedhetetlenek az elsősegélynyújtáshoz és a betegek szállításához. Ugyanakkor kommunikációs, navigációs és informatikai berendezéseket is vásároltak, valamint speciális műszaki felszereléseket, eszközöket a hegyi és barlangi mentési beavatkozásokhoz.

A bajba jutottak keresésre és mentésre használható eszközök beszerzése által javultak az egészségügyi és mentési szolgáltatások. A felszereléseket ingyenesen a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség rendelkezésére bocsátották. 

A Bihar Megyei Tanács a következő célkitűzéseket valósította meg:

Az európai uniós finanszírozású, határokon átnyúló RO-HU 449-es projekt révén a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség a következő speciális felszerelésekhez jutott hozzá:

 • 1 keresésre és mentésre használható speciális jármű
 • 1 keresésére és mentésre használható drón
 • 2 hő- és infravörös kamera
 • 5 automata defibrillátor
 • 10 keresésre és mentésre használható mentőcsomag
 • 2 többparaméteres betegmonitor defibrillátorral
 • 2 világító ballon
 • 1 világító oszlop

A projekt egyik legfontosabb eredménye olyan technológiák bevezetése, mint a távgyógyászat, amelynek célja, hogy éjjel-nappal biztosítsák a sürgősségi ellátást, megkönnyítve a betegek tartózkodási helyének gyors meghatározását, diagnosztizálását és kezelését. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal tenderpályázatot írt ki a következő beruházások megvalósítására:

 • A kórházak közötti távgyógyászat rendszer kiépítése  az ehhez tartozó eszközökkel és felszerelésekkel, valamint a PACS rendszerrel, amelyeket a projektpartnerek fognak használni a területi-közigazgatási egységek kezelésében lévő következő helyi kórházakba történő telepítés, működtetés és üzemeltetés révén:   a belényesi, a margittai „Dr. Pop Mircea” kórház, az élesdi, a nagyszalontai kórház, a nagyváradi Bihar Megyei Sürgősségi Kórház, a nagyváradi „Dr. Gavril Curteanu Oradea” városi kórház; a Bihar Megyei Salvamont Hegyimentő Szolgálat;
 •  Két videolaringoszkóp LCD-képernyővel és adattárolóval a nagyváradi Sürgősségi Klinikai Kórház számára;
 • 128-szeletes CT (komputertomográf) a nagyváradi Sürgősségi Klinikai Megyei Kórház számára;
 • 10 elektromos kórházi ágy a nagyváradi Sürgősségi Klinikai Megyei Kórház   sürgősségi osztályának használatába;
 • Angiográfiás CT és IMAGISTIC SPECT CT rendszerek, anagyváradi Sürgősségi Klinikai Megyei használatára, a Bihar és Hajdu-Bihar megyei onkológiai ellátás fennálló különbségek kiküszöbölése érdekében;
 • Két digitális röntgenkészülék, az egyik anagyváradi Sürgősségi Klinikai Megyei Kórház, a másik pedig a nagyváradi „Dr. Gavril Curteanu” városi kórház részére;
 • Egy mentőautó, amelyet a sürgősségi esetekben vetnek majd be az egészségügyi dolgozók beavatkozási idejének csökkentése érdekében.

A Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Kara számára egy képzési központot létesítettek és szereltek fel, ahol gyakorlati készségek elsajátítására lesz lehetőség, a következő képzési modulokkal:

 • Anatómiai modul (anatómiai atlasz, patológia, virtuális boncolás, ortopédia, traumatológia stb.)
 • Sürgősségi ellátás modul  (újraélesztési szimulátor, intubálás, defibrilláció, kezelések stb.)
 • Sebészeti tárgyak modulja (laparoszkópos sebészeti beavatkozások gyakorlása)
 • Endoszkópia modul (endoszkópos eljárások szimulátora)
 • Ultrahang modul (ultrahangos eljárások szimulátora)
 • Fogorvosi modul (fogorvosi asztal, a hallgatók és a rezidensek gyakorlati készségeinek fejlesztésére)

A margittai, nagyszalontai, élesdi és belényesi helyi kórházak számára egy-egy digitális röntgenkészüléket vásároltak és két-két ultrahangkészüléket.

A magyarországi partner, Berettyóújfalu önkormányzata a Gróf Tisza István Kórházba az előzetesen felújított gyógyászati részlegébe helyezte át a kórház mozgás rehabilitációs járóbeteg osztályát, amit korszerű orvosi eszközökkel és felszereléssel látott el.

A Románia-Magyarország Interreg V-A 2014-2020 közötti programot, 4. számú prioritási tengelyen keresztül finanszírozták a következő kiírás szerint: Az egészségügyi szolgáltatások javítása, PI9/a: Beruházások az egészségügyi és szociális infrastruktúrába, amelyek hozzájárulnak az országos, regionális és helyi fejlődéshez, az egészségügyi egyenlőtlenségek kiegyenlítéséhez, a társadalmi befogadás elősegítéséhez a szociális, kulturális és szabadidős szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés által, valamint az intézményi szolgáltatásokról való áttéréshez a közösségi alapú szolgáltatásokra..

A projekt összértéke 13.049.572,49 euró, ebből  10.706.344,21 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatása.

A Románia-Magyarország Interreg V-A program célja olyan román-magyar közös projektek finanszírozása, amelyek a határ  mindkét oldalán azonosított igényekre vonatkoznak, és amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat igényelnek, ezáltal hozzájárulva a támogatható övezet fenntartható fejlődéséhez. A program a térségben megvalósított határon átnyúló együttműködési programok folytatása, a teljes költségvetése mintegy 232 millió euró, amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térítendő támogatás. A program támogatható övezetei a következő térségeket megyéket érinti, a határ román oldalán, Arad, Bihar, Szatmár és Temes megyét, Magyarországon pedig Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét.

Az anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Előző Kolindakoncert a  Szakszervezetek Művelődési Házában

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor