Contact

Eminescu-est a Román Kultúra Napja alkalmából

Itthon > Uncategorized > Eminescu-est a Román Kultúra Napja alkalmából

A Bihar Megyei Tanács a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal és a Nagyváradi Állami Filharmóniával közösen egy rendkívüli előadást szervez a Román Kultúra Napja alkalmából, megemlékezve Mihai Eminescu költőóriás születésének 173. évfordulójára. 

Ezt Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke jelentette be a január 9-én megtartott sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Dorel Vișan színművész, aki Mihai Eminescu által írt verseket fog szavalni, a Nagyváradi Állami Filharmónia vonósnégyese pedig a témához illő zenei műveket fog előadni.

 „Tudnunk kell, hogy kik vagyunk, tudnunk kell, mit jelent románnak, embernek lenni. Ezek az alapvető témák fellelhetőek Eminescu műveiben, a szeretettől kezdve, amely mindennek az alapja, az élet értelméig, a román nemzeti identitásig egészen az élni tudás szépségének elsajátítatásáig. Megtiszteltetés számomra, hogy egy különleges személyiség lép fel az eseményen. Dorel Vișan úr azon kevesek közé tartozik, akik nem szorítkoznak arra, hogy nemzeti költőnk zsenialitásáról beszéljenek, hanem hitelesen érzékeltetik Eminescu filozofikus és egzisztenciális vívódásait. Ezért is köszönettel tartozom Vișan úrnak, hogy hajlandó részt venni ebben a projektben, és remélem, hogy nem ez lesz az egyetlen, amelyen együtt fogunk dolgozni”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

„Minden, amit Mihai Eminescu írt két évszázaddal ezelőtt, az ma is aktuális, ezért is olyan nagyszerű költő. Neki köszönhető, hogy megörökítet bennünket a történelemben, az a szellemiség, amely ezt lehetővé tette. Ő a gondolatai által vált költőóriássá, a cikkei zseniálisak. Eminescu nem csupán egy költő volt, hanem egy olyan gondolkodó, aki a tudásnak köszönhetően közelítette meg az Istent. Eminescu üzenete az, hogy nekünk az anyanyelvünk által kell egységesnek lennünk. A nyelv egyesít egy nemzetet, és megalapozza az összetartozás érzését”, fűzte hozzá Dorel Vișan színművész.

Az előadásra január 13-én, 18 órától kerül sor a Mária Királyné Színházban. Jegyek a www.bilete.ro honlapon igényelhetőek, a szabad helyek függvényében.

Előző Közvitán Bihar megye 2023-as költségvetés-tervezete

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor