Contact

Épülnek a biharszentandrási és nagyürögdi körgyűrűk

Itthon > Uncategorized > Épülnek a biharszentandrási és nagyürögdi körgyűrűk

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke augusztus 10-én terepszemlén vett részt a leendő biharszentandrási és nagyürögdi  körgyűrűk építési helyszínein, majd sajtótájékoztatót tartott a munkálatok helyzetéről

A beruházások jelenleg mintegy 20 százalékban készültek el. A biharszentandrási terelőút esetében az útszerkezet (alapozás, töltések) kialakításán dolgoznak, és épülőfélben van egy híd a Pece felett. A nagyürögdi körgyűrű esetében kerékpárút építenek, valamint útszerkezetet alakítanak ki a nagyváradi Grigorescu negyedben, ahol a terelőút nyomvonala kezdődik.

A sajtótájékoztatón jelen volt még Ioan Mărcuș, Biharszentandrás község polgármestere, Petru Baba, Nagyürögd község polgármestere, a kivitelező cég, PORR Construct képviselői, valamint Cristian Budurean, mérnök, a Bihar Megyei Tanácstól.

„Az 5 kilométer hosszú biharszentandrási körgyűrű nyomvonalán egy híd épül a Pece felett, és hangszigetelő falak is lesznek mellette, valamint közvilágítási rendszer is kiépül ott, ahol lakott övezetek mellett halad el az út. Ez a körgyűrű tehermentesíti a terület közúti forgalmát, és a biharszentandrásiak mellett, a körösgyéresi, cséffai, oláhszentmiklósi lakosok számára is előnyös lesz, tehát mindazon községek lakosai, amelyek a 797-es számú megyei utat használják”, jelentette ki Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

„Ez a körgyűrű nagyon fontos beruházás, ugyanis a biharszentandrási lakosok, de nemcsak ők, könnyebben tudnak eljutni Nagyváradra. Biharszentandrás község nagyon sokat fejlődött az elmúlt 12 év során, a lakosaink száma 3700-ról, több mint 11 ezerre emelkedett. A települést csak egy út, a 797-es számú kötötte össze Nagyváraddal. Az elmúlt években sikerült egy újabb összekötő utat építenünk, de a megnövekedett forgalom miatt ez sem elég. Több mint 3 ezren dolgoznak Biharszentandrás községben, a 11 ezer lakos pedig mintegy 70 százaléka Nagyváradra ingázik”, közölte Ioan Mărcuș, Biharszentandrás község polgármestere.

A Nagyváradot Nagyürögddel összekötő út 8,3 kilométer hosszú lesz, és bicikliutakat alakítanak ki a nyomvonalán, ezek szélessége 2,5 méter. A körgyűrű fő tengelye Nagyváradtól Oláhapátiig halad és öt kilométer hosszú. Ezen a részen kezdődik a 79. számú országúttal összeköttetést biztosító 1,6 kilométeres leágazás, a Mácsapuszta felé vezető községi út kereszteződésénél. A 79-es számú országút felé egy másik leágazás is lesz, amely Nagyürögd község központjába vezet. Ezt követően ez az út eléri a leendő metropolisz-körgyűrűt, amely csatlakozási lehetőséget jelent a 79-es, 76-os és 1-es országutakhoz. A metropolisz-körgyűrű kivitelezése a Bihar Megyei Tanács által kezdeményezett projekt.

A biharszentandrási és nagyürögdi körgyűrűk létesítése, a „ Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő megyei utak bővítése és fejlesztése” elnevezésű projekt II. szakaszát képezi, amelynek összértéke 84.394.118,95 lej áfa nélkül.

Az I. szakasz kivitelezése már elkezdődött, és 20 százaléka már el is készült. A projekt ezen szakasza a Fugyivásárhely körgyűrűjének megvalósítására és a 767E jelzésű megyei út Fugyivásárhely – Kiskopács közötti, 12 kilométeres rész felújítására vonatkozik. A munkálatok értéke 108.275.129,09 lej áfa nélkül. Az  I és II. szakasz munkálatainak elvégzésével a  PORR Construct céget bízták meg, a kivitelezés határideje 18 hónap a munkálatok elkezdésére vonatkozó rendelkezés kibocsátásának időpontjától-2023. februárjától- számítva.  

A projekt harmadik szakaszában történik a Bihar község körgyűrűjének építése, valamint a Hegyközpályival történő összekötő út (5,6+3,1 kilométer) kivitelezése.   Nemrég jelölték ki az ezen szakasz kivitelezését végző konzorciumot, amely a Dumexim és a  Consorzio Stabile EBG Group cégek társulásából áll. A nyertes árajánlat 55.767.745,17 lej áfa nélkül, az esetleges óvásokat 2023. augusztus 16-ig lehet benyújtani.  

„A Nagyváradra és a metropolisz övezet települései felé vezető országutakon naponta 20 ezer gépjármű közlekedik, és az utóbbi években jelentősen megnövekedett a lakosságszám is a Várad környéki településeken. Ezért komoly problémák adódtak a személy- és teherszállítás tekintetében is.

Ezek a beruházások tehermentesítik a nagyvári körgyűrű forgalmát, ugyanis mivel jelenleg nincs más alternatíva sokan kényszerülnek ezt az utat használni. Ha ezek a projektek megvalósulnak, akkor a gépjárművek tulajdonosai pénzt spórolhatnak meg, ugyanis csökken az üzemanyag-fogyasztás és a közlekedési idő. Ez esetben szó van a környezetszennyezés mértékének csökkentéséről, a stresszről és sok más egyébről. Tulajdonképpen az említett okok miatt kezdeményeztük ezeket a projekteket, hogy megoldják az emberek valós gondjait, amelyeket mindannyian ismerünk, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A „Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő megyei úthálózat bővítése” elnevezésű projekt finanszírozását vissza nem térítendő európai uniós pénzforrásokból biztosítják, a 2021-2027 Regionális Operatív Program keretéből. A finanszírozásra vonatkozó kérelmet 2023. augusztus 1-jén nyújtották be ezen beruházás és a másik két projekt esetében.

Előző Aláírták a megyei könyvtár korszerűsítésének finanszírozási szerződését

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor