Contact

Folytatódik a nagyváradi metropolisz-körgyűrű építése

Itthon > Uncategorized > Folytatódik a nagyváradi metropolisz-körgyűrű építése

Folytatódik a nagyváradi metropolisz-körgyűrű építése, jelenleg mintegy 20 százalékban készültek el a munkálatokkal. 

A metropolisz-körgyűrű 17 kilométer hosszú lesz, és menetirányonként egy-egy sávval fog rendelkezni. A kivitelezési munkálatok két ütemben fognak zajlani.

Az I. szelvény esetében a Félixfürdő kijáratánál, a 76. számú országút felett létesítendő viadukt építésén dolgoznak, amelynek hossza 395 méter. Ugyanakkor a gyaloghidak kivitelezése is zajlik.   Az új út II. szelvénye esetében a Betfia térségében lévő 335 méter hosszú völgyhidat építik, megerősítik a szerkezetet, elkészítik az öntőformákat és megkezdik a betonozást.

Az első szakasz hossza 9 kilométeres lesz, a Nagyürögdtől és a 76. számú országút felett építendő viadukt között fog húzódni, a Félixfürdő kijárata felőli részig.  A  munkálatokat az. ASFAMIXT Kft. (fővállalkozó), az. OPR ASFALT Kft. és a S.C. DACIA FABER Kft cégekből álló konzorcium fogja elvégezni.  A kivitelezésre 18 hónapot szántak, a beruházás értéke 70.143.942,59 lej áfa nélkül.

A II. útszelvény a 9+055 kilométertől egészen a 17-071 kilométerig tart. A második útszakasz a félixfürdői  völgyhídtól kezdődik és Fugyivásárhelyig tart, megkerülve Püspökfürdő és Alkér településeket. Mint ismeretes a  metropolisz-körgyűrű II. szakaszának kivitelezésével a PORR CONSTRUCT céget bízták meg, ez esetben a szerződés értéke  81.688.374,45 lej áfa nélkül. A munkálatokkal 18 hónap alatt kell elkészülni,

„Jövő tavasszal, a beruházás elkészülte után a metropolisz-körgyűrű átveszi a nagyváradi terelőút forgalmának egy részét, és hozzá fog járulni a közlekedés hatékonyabbá tételéhez a metropolisz övezetben. A körgyűrű nyomvonala egy fejlesztési folyosóként is fog működni”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A nagyváradi metropolisz-körgyűrű új közúti összeköttetést biztosít az 1. a 76. és a 79. számú országutak és a metropolisz övezetben létesítendő körgyűrűk  között, Fugyivásárhelyen, Félixfürdőn és Nagyürögdön keresztül. 

A projekt megvalósítása érdekében a Bihar Megyei Tanács együttműködési megállapodásokat kötött a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, valamint a fugyivásárhelyi, a váradszentmártoni és a nagyürögdi önkormányzatokkal.

A beruházást az Anghel Saligny Országos Program alapjaiból finanszírozzák, a nagyváradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács számára elkülönített keretösszegből.

Előző Közvitán Bihar megye 2024-es költségvetés-tervezete

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor