Contact

Hamarosan befejeződik a révi menedékház felújítása

Itthon > Uncategorized > Hamarosan befejeződik a révi menedékház felújítása

Végéhez közeledik a révi menedékház felújítása, mintegy 95 százalékban elkészültek a kivitelezési munkálatokkal.

A révi menedékház Bihar megye egyik jelentős turisztikai vidékén található, gyönyörű természetes környezetben, a Sebes-Körös szurdokvölgyében, ahol lehet túrázni, hegyet mászni és vadvízi evezést végezni.

 „A felújítási folyamat nehéz volt, ugyanis az összes építőanyagot vasúton kellett szállítani, majd a Sebes-Körös felett kábelek segítségével kellett átvonni. A révi barlang, illetve a vízesés közelében lévő menedékház multifunkcionális tájvédelmi központként fog működni”, jelentette ki Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Egy tanulmány készült, amelynek alapján módosították a rehabilitációs terveket, annak érdekében, hogy biztosítsák az épület eredeti építészeti stíluselemeinek visszaállítását.  Az újjáépítési folyamat során a történelmi tanulmányban megtalálható eredeti fényképeket használtak fel.

Az első építmény az Erdélyi Kárpát-Egyesület megrendelése nyomán készült el. Az EKE egy civil, non-profit egyesület, amelyet 1891-ben alapítottak meg Kolozsváron.  Az egyesület felkérésére Zichy Ödön gróf épített egy 113 férőhelyes vendéglőt a turistáknak, amelyet 1905. augusztus 27-én avattak fel. Ennek fedett terasza volt és egy lakást alakítottak ki a földszinten, az emeleten pedig valószínűleg szálláshelyeket hoztak létre. 1909-ben felépült a Lujza-lak, összesen 14 szobával.

A vendéglőt és a turistaházat 1918-ban megvásárolta a Mateescu család, az ingatlan egy része már a háborúban tönkrement. Az épületet és a telket 1945-ben államosították. Az egyik épületet akkor félig-meddig lebontották. Az ingatlant 2006-ban szolgáltatták vissza a Mateescu család örököseinek, a menedékházat 2007-ben vásárolta meg a Bihar Megyei Tanács.

Mint ismeretes a munkálatokat az AD WEST CONSTRUCT Kft.-ből  és SC CLASX DESIGN Kft. – ből álló konzorcium végzi, a szerződés értéke 4.378.821,25 lej áfa nélkül.

A „Révi menedékház rekonstrukciója a Révi Természetfigyelő és Promóciós Központ létrehozása” beruházás, „A természet megőrzése, védelme és népszerűsítése a román-magyar határ mindkét oldalán -PRONATURE” elnevezésű ROHU 126 Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. Ezt a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Interreg VA Románia-Magyarország Program forrásaiból finanszírozzák.

Előző Megkezdődnek a belényesi körgyűrű kivitelezési munkálatai

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor