Contact

Helyi légitársaságot hoz létre a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal

Itthon > Uncategorized > Helyi légitársaságot hoz létre a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Florin Birta Nagyvárad polgármestere az augusztus 5-én tartott sajtótájékoztatón bejelentette egy helyi légitársaság létrehozását.

Ennek érdekében a Bihar Megyei Tanács rendes ülésén a képviselő-testület tagjai jóváhagyták a két intézmény, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Bihar Megyei Tanács közötti együttműködési megállapodás megkötésére vonatkozó határozattervezetet.

A váradi repülőtérről induló belföldi és külföldi járatok száma változó volt az utóbbi években, ezt a helyzetet többek mellett befolyásolta a helyi piaci lehetőségek alakulása, hogy támogathassa ezeket a járatokat, a Bihar Megyei Tanács hozzáállása, a légiközlekedési cégek kereskedelmi politikája, valamint a világjárvány miatt kialakult helyzet.

Ebben az összefüggésben az új helyi légitársaság egy jobb összeköttetést fog biztosítani a váradi repülőtérről, Nagyvárad és Bihar megye számára, úgy belföldi utazás esetében, Bukarestbe, mint külföldre, egy vagy több nyugat-európai központba.  

„Időszerűvé vált más európai kisvárosokban használt, a légiközlekedésre vonatkozó csatlakozási modelljeinek átvevése, amelyet a fontos légikikötők elérésére alkalmaznak. Ezért alapítjuk meg ezt a helyi légitársaságot. Sőt, a nagyváradi nagyvállalatokkal folytatott megbeszéléseinkből kiderült: érdekeltek abban, hogy a város minél jobb légi összeköttetésekkel rendelkezzen, ehhez a kezdeményezéshez ők is csatlakoznának. A mérnökök, az üzleti partnerek, a cégvezetők sokkal gyorsabban juthatnak el Nagyváradra. Számítunk a cégek jelentős részvételére a projektben, egy olyan rendszerben, amelyet a repülőgépek megvásárlásakor fogunk meghatározni. Állami cég lévén átláthatóan dolgozunk, biztosítva a költségek nyilvánosságra hozatalát, hogy az új társaság számíthasson az üzleti szféra szociális felelősségvállalására is. Az a célkitűzésünk, hogy szeptemberre megalakuljon a légitársaság, és jövő tavaszra már lehessen jegyet foglalni. A repülőgépeket idén tavasszal, vagy legkésőbb jövő év januárjában szeretnénk megvásárolni. Ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy jövő év márciusától, amikor életbe fog lépni a járatok új menetrendje, az új társaság már járatokat indíthasson a váradi repülőtérről a célállomásokra”, nyilatkozta a sajtótájékoztatón Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

„A Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közötti együttműködés tekintetében vannak olyan fontos területek, amelyek kiemelt helyen szerepelnek. Ezen együttműködések, a város és Bihar megye gyors ütemben történő fejlődéséhez járulnak hozzá. Most a légi összeköttetések megvalósítása és a nagyváradi repülőtér került sorra, annak érdekében, hogy egy olyan fejlett repülőtérrel rendelkezzünk, amely  az eddiginél sokkal jobb összeköttetést biztosít az ország fővárosával és Nyugat-Európával. Ez azt jelenti, hogy a lakosoknak, a befektetőknek és a turistáknak sokkal jobb utazási feltételei lesznek. Úgy hisszük, hogy ez a légitársaság, amelyet az országban első alkalommal hoz létre polgármesteri hivatal és megyei tanács, sikeres lesz, és jövőre már az eredmények is megjelennek”, közölte a sajtótájékoztatón Florin Birta, nagyváradi polgármester.

Az együttműködési megállapodás tartalmazza, hogy 2022 márciusától két repülőgéppel kezdik meg a Nagyvárad-Bukarest járat működését. Ez legkevesebb három járatot jelent munkanapokon, és legalább két járatot szabadnapokon. 2022 októberétől pedig működni fog egy vagy két nyugat-európai nemzetközi repülőtérre induló járat, legalább egy naponta.

A következő időszakban határozzák meg a két repülőgép optimális üzemeltetési lehetőségeit, pontosabban:

  • a repülőgépek beszerzési módját: vásárlás/lízing/bérlés;
  • a repülőgépek típusát és kapacitását;
  • a repülőgépek pontos üzemeltetési módját: közvetlen üzemeltetés/ a specifikus szolgáltatások esetében történő szerződéskötés harmadik féllel– személyzet, stb.

A megállapodás értelmében a Bihar Megyei Tanács cselekvési tervet fogad el a nagyváradi repülőtér működésének átszervezésére (belső szolgáltatói szerződések megkötése, egy hangár kialakítása, a tevékenységi körök bővítése, rakományterminál biztosítása stb.) annak érdekében, hogy támogassa az újonnan létrehozott légitársaságot. Ezzel egyidejűleg a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal kampányokat szervez Nagyvárad és a metropolisz övezet népszerűsítésére, mint turisztikai célpont és befektetési térség, azon régiók esetében, ahová a járatok érkeznek.

Előző Tizenhat kulturális, ifjúsági, sport- és szociális-közösségi projektet támogat a Bihar Megyei Tanács

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor