Contact

Jól haladnak a váradi reptér kifutópályája meghosszabbításának munkálatai

Itthon > Uncategorized > Jól haladnak a váradi reptér kifutópályája meghosszabbításának munkálatai

A nagyváradi repülőtér kifutó-/leszállópálya meghosszzabításának munkálatai az ütemterv szerint haladnak, a kivitelezéssel mintegy 34 százalékban készültek el.

„A nagyváradi repülőtér infrastruktúrájának fejlesztése és korszerűsítése” elnevezésű projekt keretében akifutópályát 420 méterrel hosszabbítják meg (a jelenlegi 2100 méterről 2520 méterre) déli irányba (azaz Nagyürögd felé), ezáltal növekedne a légikikötő működési kapacitása, és C-kategóriájú repülőgépek is tudnának fogadni. Ugyanakkor a projekt magába foglalja a precíziós leszállást elősegítő eszközök, valamint a fényjelző rendszer beszerzését és felszerelését a kifutópálya végén, Nagyürögd felől.

Eddig kijelölték a jelenlegi kifutópálya felületének fúrását jelző sablonokat, elvégezték a kábelek lefektetését, teljes egészében stabilizálták a kifutópályát, befejezték a kifutópálya csapadékvíz-elvezető rendszerének kialakítását, valamint a légi üzemeltetés zavartalan működéséhez szükséges egyéb munkálatokat.

A nagyváradi repülőtér ezen projektjének esetében a kifutópálya csapadékvíz-elvezetési rendszerének kiépítésére, valamint a kommunikációs és navigációs rendszer áram- és adatátviteli struktúrájának kialakítására  fókuszálnak. Emellett a kifutópálya melletti területek szisztematizálása és stabilizása is folytatódik. Ugyanakkor folyamatban van a kifutópálya alapjának kialakítása.

A közeljövőben számos fontos munkálatot fognak elvégezni. Október első felében kerül sor a kifutópálya aszfaltozására. Ugyanakkor a föld feletti műszaki helyiségben felszerelik a rádiónavigációs berendezéseket, időjárás-érzékelőket telepítenek, és felállítják a jelzőoszlopok tartópilléreit. Ezenkívül elheleyzik az alapréteget a leszálló/felszálló platform esetében.

A projektet 2023. december 21-én kell megvalósítani. A beruházást európai uniós alapokból finanszírozzák,a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből.

Mint ismeretes a nagyváradi repülőtéren még két másik beruházás zajlik, amelyeket szintén európai uniós forrásokból finanszíroznak: a „ Nagyváradi Repülőtér 1. számú utastermináljának bővítése és hatékonyságának növelése” , valamint a „A nagyváradi repülőtér biztonsági szintjének és biztonságosságának növelése”.

Előző Hat ajánlatot nyújtottak be a megyei könyvtár korszerűsítésére

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor