Contact

Jóváhagyták a székelyhídi biomassza üzem koncesszióba adását

Itthon > Uncategorized > Jóváhagyták a székelyhídi biomassza üzem koncesszióba adását

A Bihar Megyei Tanács december 22-i rendkívüli azonnali ülésén a képviselő-testület tagjai elvi beleegyezésüket adták, hogy koncesszióba kerüljön a székelyhídi biomassza-erőmű, amely az Ecoland Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület (A.D.I.) tulajdonát képezi.  

A Bihar Megyei Tanács az Ecoland társult tagja, Székelyhíd és Bihardiószeg községekkel együtt. Az egyesület célkitűzése, hogy villamos energiát állítson elő a megújuló energiaforrások –biomassza – hasznosításával.

Az üzem működésének költségeit nagyrészt a Bihar Megyei Tanács biztosítja, ugyanis a villamos energia előállítása nem fedezi a kiadásokat.

Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, a rendkívüli azonnali ülést megelőző sajtótájékoztatón kifejtette:

„ 2019-ben a villamos energia értékesítéséből  mintegy 500 ezer lejes bevétele volt az üzemnek, ez körülbelül 1500 megawattot jelent, miközben az üzemet úgy tervezték, hogy mintegy 4500 MW villamos energiát állítson elő. 2020-ban mintegy 400 megawattot termelt,120 ezer lejes értékben. A következő évben az üzem 1500 megawatt villamos energiát állított elő, ami körülbelül 450 ezer lejnek felelt meg, 2022-ben pedig 1850 megawattot termelt, amelynek értékesítéséből 900 ezer lejes bevétel származott, a jelenlegi 480 lejes megawattonkénti ár alapján. A villamos energia előállítása jóval alatta maradt az erőmű kapacitásának.

A székelyhídi erőművet integrálják az Ecolect Csoport Közösségek Közötti Egyesület által irányított hulladékgazdálkodási rendszerbe (SMID), így a nyersanyagot biológiailag lebomló hulladékokból biztosítják majd.

A következő szakaszban előkészítik a székelyhídi biomassza-erőmű koncesszióba adására vonatkozó licitációt.

„Ez az intézkedés számos kiadástól mentesíti a Bihar Megyei Tanácsot. Azt szeretnénk, hogy az üzemet jobban vezessék, és sokkal hatékonyabban működjön. Köszönöm a székelyhídi és bihardiószegi polgármesteri hivataloknak, hogy támogatták ezt a kezdeményezést”, fűzte hozzá a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az Ecoland tulajdonában lévő üzemet egy európai uniós alapokból finanszírozott projekt keretében valósították meg, a 2007-2013-as Ágazati Operatív Program a Gazdasági Versenyképességért elnevezésű pályázatból.   A biomassza üzemet 2016-ban adták át, és 23,6 millió lejbe került.

Előző Elfogadták a leendő margittai ipari park hatástanulmányát

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor