Contact

Kerékpárutakat építenek az Erdélyi-szigethegységben

Itthon > Uncategorized > Kerékpárutakat építenek az Erdélyi-szigethegységben

A Bihar Megyei Tanács február 15-i rendes ülésén a képviselő–testület tagjai jóváhagyták a „Turisztikai kerékpárutak kiépítése az Erdélyi-szigethegységben, Bihar, Kolozs és Fehér megyék területén” elnevezésű projekttel kapcsolatos határozattervezetet..

A „VELO Apuseni” projekt keretében 227 kilométer hosszú kerékpárutat létesítenek, ebből 99,3 kilométer Bihar megye területén épül, 35,3 kilométer Fehér megyében, 92,4 kilométer pedig Kolozs megyében. 

 „A másik két megyével közösen úgy döntöttünk, hogy az Erdélyi-szigethegység övezete legyen az a közös pont, ahol összefut a bicikliutak három leágazása, és onnan kezdődik a megyén belüli útvonal. Amennyiben például a mi kerékpárutunk elér Harangmezőre, semmi értelme nem lenne annak, hogy a réten hagynánk. A saját költségvetésünkből finanszírozva továbbépítjük, egészen a félixfürdői kerékpárútig, amelyet tartalmaz a váradszentmártoni körgyűrű projektje. Ily módon pedig kapcsolódnak majd egymáshoz a nagyváradi metropolisz-övezetben található kerékpárutak.

Ezt követően március elején meghatározzuk az összes új árat és az időpontok tervét. Márciusban aláírhatjuk a finanszírozási szerződést, majd véglegesítjük a megvalósíthatósági tanulmányokat, és utána minden megyében tendert írunk ki a munkálatok kivitelezésére”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A projekt becsült értéke 92.665.542,75 lej áfa nélkül, a három megyére vonatkozóan, ami 18,7 millió eurónak felel meg. Ebből az összegből 40.536.072,23 lej áfa nélkül különítettek el Bihar megyének. A projektet teljes egészében európai uniós alapokból finanszírozzák.

A beruházást az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) finanszírozzák az I.4kiíráson belül, amelynek elnevezése: „3.000 kilométer hosszú kerékpárút kivitelezése országos szinten, 11.komponens- Turizmus és Kultúra. ”

Az eredeti támogatási kérelem 823 kilométer hosszú kerékpáros turisztikai útvonal kialakítását tartalmazta a három megyében, amelyből 360 kilométert Bihar megyében építenének meg. A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért-felelős Minisztérium értékelte az összes benyújtott projektet, és elfogadták, hogy Bihar, Fehér és Kolozs megyék esetében 227 kilométer hosszúságú bicikliút épüljön, ami az eredeti terv 27,6 százaléka.

Mint ismeretes 2021-ben a Bihar, Fehér és Kolozs megyei tanácsok együttműködési megállapodást írtak alá az Erdélyi-szigethegység karsztvidékének turisztikai fejlesztése és népszerűsítése érdekében. Ennek értelmében a három fél több közös beruházás kivitelezésében állapodott meg.

Előző Jóváhagyták a duális oktatási konzorcium alapítására vonatkozó együttműködést

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor