Contact

Kijelölték a székelyhídi biomassza üzem koncesszióba adására szervezett tender nyertesét

Itthon > Uncategorized > Kijelölték a székelyhídi biomassza üzem koncesszióba adására szervezett tender nyertesét

Magánüzemeltetőknek fogják koncesszióba adni a székelyhídi biomassza üzemet. A biogáz-erőművet az AVE BIHOR Kft. és a  NEW LIFE ENERGY Kft. cégekből álló konzorcium fogja működtetni. Ez a cégtársulás volt egy egyetlen ajánlattévő az üzem működtetésére szervezett licitáción.   

A Bihar Megyei Tanács az Ecoland társult tagja, Székelyhíd és Bihardiószeg községekkel együtt.  A székelyhídi biomassza-erőmű koncesszióba adásának célja, hogy biztosítsa a létesítmény zavartalan tevékenységét és a teljes kapacitással történő zöldenergia előállítását. 

Az Európai Bizottság közelmúltban készített jelentése szerint az Európai Unióban évente 153 millió tonna biológiailag lebomló hulladék (élelmiszer) keletkezik. Ez a mennyiség évente mintegy 8 százalékkal emelkedik. Az uniós tagállamok komoly kötelezettségeket vállaltak a keletkező hulladékok mennyiségének csökkentésére és az újrahasznosított hulladékok növelésére.

E tekintetben a székelyhídi biomassza üzem növelheti a megújuló forrásokból származó villamos energia előállítását, valamint hozzájárul a szeméttelepre szállított hulladékok mennyiségének csökkentéséhez. 

A biomassza-erőmű részét fogja képezni az Ecoland Csoport Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület által irányított Integrált Hulladékgazdálkodási Menedzsment Rendszernek.  A nyersanyagot a biológiailag lebomló hulladékból állítják elő.

Az üzemben feldolgozandó nyersanyag becsült mennyisége évente 45.500 tonna. A becslések szerint e mennyiségnek a 21 százaléka biológiailag lebomló települési hulladék, 23 százaléka a mezőgazdasági tevékenységekből származó hulladék, 56 százaléka pedig a termelési tevékenységekből származó biológiailag lebomló hulladék. Az üzemeltető vállalja, hogy a székelyhídi biomassza gyárban a megújuló energiaforrásokból származó zöldenergia termelését 2.500 Mwh-ra növeli évente.

 „A biomassza üzem koncesszióba adása két szempont alapján is  előnyös. Az egyik a pénzügyi aspektus, ugyanis eddig a Bihar Megyei Tanács támogatta a létesítmény szinte teljes működését, a bevétele pedig ennek az összegnek mintegy 10 százalékát tette ki.  A másik egy műszaki szempont, mivel az a szándék, hogy biológiailag lebomló hulladékokat használjanak nyersanyagként. Ezáltal csökkenne a szeméttelepre kerülő biológiailag lebomló hulladékokat mennyisége. Köszönöm a székelyhídi és a bihardiószegi polgármesteri hivataloknak, hogy támogatták ezt a kezdeményezést. ”, nyilatkozta Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az augusztus közepén aláírandó szerződés időtartama 120 hónap.  A szerződésben lévő minden egyes év után a licitációt megnyerő cégtársulás 500 ezer lejes koncessziós díjat fizet áfa nélkül,  az Ecoland csoportnak.

Az Ecoland tulajdonában lévő üzemet egy európai uniós alapokból finanszírozott projekt keretében valósították meg, a 2007-2013-as Ágazati Operatív Program a Gazdasági Versenyképesség Növelése elnevezésű pályázatból.   A biomassza üzemet 2016-ban adták át, és 23,6 millió lejbe került.

Előző A megújuló energiaforrásokról volt szó a polgármesterekkel való megbeszélésen

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor