Contact

Kiöntötték a pádisi és biharfüredi sürgősségi egészségügyi központok alapját

Itthon > Uncategorized > Kiöntötték a pádisi és biharfüredi sürgősségi egészségügyi központok alapját

Haladnak a munkálatokkal az Erdélyi-szigethegységben, Pádison és Biharfüreden építendő két sürgősségi egészségügyi központnál. Már kiöntötték a két épület alapját, a kivitelezők jelenleg a vasbetonszerkezet zsaluzási és megerősítési munkálatait végzik, előkészítve a födém kiöntését. Az ingoványos föld miatt, a biharfüredi épület esetében szükség volt az alap teljes megerősítésére.

Mindkét sürgősségi központ hasznos területe 163 négyzetméteres lesz a földszinttel és a tetőtérrel együtt. A fedett teraszon keresztül alakítják ki a bejáratot, ahol rámpát építenek, hogy alkalmas legyen hordágyak használatára. A földszinten lesz orvosi rendelő, tárgyalóterem, raktárhelyiség és mosdók. A tetőtéren két hálószobát rendeznek be a munkatársaknak, az egyikben két ágy lesz, a másikban pedig három.

A sürgősségi központokat nagy teljesítményű kutatási és mentési berendezésekkel látják el, amelyeket összekapcsolnak a megyében lévő kórházakban használt telemedicina-rendszerrel. A két új központ megkönnyíti majd a keresést és mentést, a jelenleg nehezen hozzáférhető helyeken. Ugyanakkor a telemedicina-rendszerhez való kapcsolódás lehetővé teszi a gyors beavatkozás a súlyos esetekben, amely életeket menthet.

A projekt kivitelezője a Vutan Instalaţii Kft. és Cofido Kft. alkotta konzorcium, a műszaki terv kidolgozására és a munkálatok elvégzésére vonatkozó szerződés értéke 1.739.000 lej áfa nélkül.  A kivitelezés időszaka 12 hónap, a munkálatok megkezdésére vonatkozó rendelkezés aláírásától számítva, ami május 6-án történt meg.

A határokon átnyúló IPHEALTH, ROHU 449 kóddal rendelkező „Integrált projekt Bihar megye hegyvidéki térsége fenntartható fejlődésének biztosításáért, az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségének és fejlesztésének javításáért a sürgősségi helyzetekben történő egészségügyi ellátások esetében” elnevezésű pályázatfinanszírozását európai uniós forrásokból biztosítják. A beruházást a Bihar Megyei Tanács hajtja végre partnerségben Berettyóújfalu Város Önkormányzatával, Nagyvárad, Margitta, Nagyszalonta, Élesd és Belényes önkormányzataival, a Nagyváradi Egyetemmel, a Bihar Megyei Hegymentő Szolgálattal, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Városi Kórházzal, valamint a Körösvidéki Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország 2014-2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (FEDR) által finanszírozott IPHEALTH projekt teljes költségvetése 9 717 383,06 euro, kiegészítve a két tagállam, Magyarország és Románia  országos társfinanszírozásával. Az összköltségvetésből 7 987 250,81 euró, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (FEDR) származik.  

További részleteket az IPHEALTH projektről a következő honlapon találhatóak: https://iphealth.ro/

Fundație centre ROHU 3
Előző Bihar megye az első helyezett országos viszonylatban a szelektív hulladékgyűjtés tekintetében

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor