Contact

Közlekedésbiztonsági kampányt szerveznek Bihar megyei diákoknak

Itthon > Uncategorized > Közlekedésbiztonsági kampányt szerveznek Bihar megyei diákoknak

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke november 14-én sajtótájékoztatót tartott az önkormányzat székhelyén, ahol bejelentette a „Be cool – Gândește înainte!” (Légy menő- Gondolkodj előre!) elnevezésű műhelyprogram elindítását, amely elsősorban a 11. és 12. diákoknak szól.    

A sajtótájékoztatón jelen voltak a projekt kezdeményezői és a partnerintézmények képviselői is: Marco Tempestini, autóversenyző, korábbi ralibajnok, aki a  Napoca Rally Academy partnere, Carmen Petcu, a De`Longhi Group  romániai vezérigazgatója, Horea Abrudan, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség vezetője, Alin Haniș, rendőrfelügyelő, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnoka, valamint  Florin Zoicaș ezredes, a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség munkatársa.

Be cool – Gândește înainte!” elnevezésű műhelyprogram keretében képzéseket és tájékoztatókat tartanak az érdekelt korosztályoknak, a Bihar megyei tizenegyedikes és tizenkettedikes diákoknak a járművezetői engedély megszerzésére. Ugyanakkor szó lesz a veszélyes és vakmerő vezetés negatív következményeiről, amelyet az alkohol- és kábítószerfogyasztás is okozhat.  A cél a közlekedési balesetek megelőzése és a közutakon történő felelős magatartásra való nevelés.

„Néhány éve Bihar megyében nagy infrastrukturális projektek valósulnak meg az életminőség javítása és a közlekedésbiztonság növelésének érdekében. Mindezen projekteket azonban ki kell egészíteni a leendő járművezetők számára szervezendő ilyen jellegű képzésekkel, annak érdekében, hogy tisztában legyenek azzal, hogy saját maguk és a közlekedésben részt vevők milyen kockázatoknak vannak kitéve, ha agresszívan, alkohol vagy kábítószer hatása alatt ülnek a volán mögé. Örülök annak, hogy Bihar megye is bekerült ebbe a projektbe”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.  

„Megtisztelő, hogy a számunkra ilyen közzel álló projektet folytathatunk, amelyben részt vesz a Napoca Rally Academy teljes csapata. Ebben a projektben eddig országszerte több mint 30 ezer diák vett részt. Sajnos a közlekedésbiztonsági statisztikák nem túl jók Romániában, és a fiatalok több mint 50 százalékát teszik ki azoknak, akik érintettek a közlekedési balesetekben. Az az üzenet, hogy legyünk igazán „menők”, nagyon fontos a fiatalok számára”, jelentette ki Marco Tempestini.

A Napoca Rally Academy oktatói a De’Longhi Románia és az önkormányzatok támogatásával Nagyváradon, Nagyszalontán, Élesden, Margittán, Belényesen és Vaskohszikláson szervezik meg ezeket a műhelyprogramokat a 2023-2024-es tanévben. A becslések szerint mintegy 8 ezer diák fog részt venni a képzéseken.   

A 18-20 éves korosztályba tartozó fiatalokat érintő közlekedési balesetek főbb okai a következőek: a járművek közötti távolság be nem tartása, az elsőbbség megadásának elmulasztása más járműveknek, az útviszonyoknak nem megfelelő sebesség, illetve gyorshajtás, a kerékpározók által elkövetett közlekedési szabálytalanságok, valamint a szembejövő forgalmi sávon történő közlekedés. Mindezek a balesetek lehetnek akár halálos kimenetelűek, vagy súlyos illetve könnyű sérüléseket okozhatnak.

 „Boldog vagyok, hogy egy ilyen típusú oktatásban is részesíthetjük a diákokat. A tanügyi folyamat oktató-nevelő jellegű, és az oktatói rész mellett, amelyet a tantárgyak megismertetését  jelenti, nevelnünk is kell. Azzal, hogy egy ilyen figyelemreméltó kezdeményezés érkezik hozzáértő emberek részéről, úgy gondolom, sokat változtathatunk azon diákok mentalitásán, akik a járművezetői engedély megszerzésére készülnek, és nem csak azon”, nyilatkozta Horea Abrudan, főtanfelügyelő.

A „Be cool – Gândește înainte!” elnevezésűprojektet a  Napoca Rally Academy csapata kezdeményezte és valósítja meg, több intézmény támogatásának köszönhetően, úgy mint, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, a Bihar Megyei Tanács, a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség, a Bihar Megyei Közlekedési Rendőrség,  a Bihar Megyei Gyorsmentő-szolgálat, valamint a nagyváradi Regionális Megelőzési, Felmérési és Tanácsadási Drogellenes Központ.

A program november 16-án kezdődik a nagyszalontai Művelődési Házban, november 17-én Margittán tartanak képzést, amely Nagyváradon, Belényesben és Vaskóhszikláson folytatódik egészen 2024 márciusáig.

Előző Hókotrókkal tisztították meg a megye hegyvidéki útjait

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor