Contact

Közvitán a nagyváradi repülőtér övezeti fejlesztésére vonatkozó mesterterv

Itthon > Uncategorized > Közvitán a nagyváradi repülőtér övezeti fejlesztésére vonatkozó mesterterv

A Bihar Megyei Tanács betartva a döntéshozatali átláthatósági eljárást, közvitára bocsátotta a nagyváradi repülőtér környékének fejlesztési mestertervét.

Ez egy stratégiai projekt, amely a nagyváradi repülőtér övezetének fejlesztésére vonatkozik, ennek célja a fenntartható fejlesztés, valamint, az, hogy a térség csomópontjává váljon az üzleti életnek és az átmenő forgalomnak. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal együttműködve kidolgozott mesterterv tartalmazza a fejlesztés fő irányait, beleértve a hangárok, a rakományterminál melletti létesítmények és az ipari parkok  övezeteit.

„Jelenleg jó belső infrastruktúrával rendelkezik a repülőtér, és a környékén található fejlesztési terület nagyon értékes. Hat hektárnyi területet tettünk szabaddá a Nagyváradról  kivezető egyik legfontosabb útvonalon, amely övezet esetében, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal közösen elkészítettük ezt a mestertervet. Ez egy olyan gazdasági tevékenységekre szánt terület lesz, amely a repülőtér szomszédságában fog fejlődni. Egyébként ez lesz az Arad-Nagyváradi gyorsforgalmi út első kimenetele, Mácspuszta irányába.”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Mint ismeretes a Bihar Megyei Tanács 2023-ban jelentős beruházásokat hajtott végre a nagyváradi repülőtéren európai uniós finanszírozással. Ezek összértéke meghaladta a 400 millió lejt. Ezen beruházások közé tartozik az új utasterminál építése, a kifutópálya meghosszabbítása és a legújabb szabványoknak megfelelő biztonsági és védelmi rendszer kialakítása.   

Ezek mellett, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal együttműködve folyamatban van a metropolisz övezetben közlekedő vasútvillamos rendszer létesítése, amely egy gyors és hatékony összeköttetést fog biztosítani a repülőtérrel.  A tram-train egy olyan közszállítási eszköz, amely villamossínen és vasúti pályán is közlekedhet. A következő években 13 ilyen járművet fognak vásárolni. A projekt becsült értéke 235 millió euró, amelyet európai uniós forrásból fognak finanszírozni, a Szállítási Program-6. tengely -metropolisz övezetbeli vonatok elnevezésű kiíráson keresztül.

A Nagyváradi Repülőtér légikikötői infrastruktúrájának fejlesztésére és korszerűsítésére, a repülőgépek platformjának bővítésére vonatkozó Urbanisztikai- Mestertervvel kapcsolatos tanulmány jóváhagyásáról szóló határozattervezetről a Bihar Megyei Tanács egyik következő ülésén fognak szavazni a képviselő-testület tagjai.

A határozattervezetet az intézmény honlapján tették közzé, ami a következő linken érhető el:  https://www.cjbihor.ro/informatii-publice/transparenta/transparenta-decizionala/.

Az érdeklődök, az ajánlás értékű javaslatokat, ötleteket, véleményeket a konzultációra bocsátott normatív tervezettel kapcsolatban 2024. február 18-ig küldhetik el a registratura@cjbihor.ro  e-mail címre, valamint postán keresztül a Bihar Megyei Tanács címére (Nagyvárad, Traian park 5. szám),   vagy ezeket be lehet iktatni az intézmény Közönségszolgálati Irodájában is minden munkanap 8-16 óra között.

Az ily módon elküldött anyagokon fel kell tüntetni a következő megjegyzést: „Javaslatok a Nagyváradi Repülőtér légikikötői infrastruktúrájának fejlesztésére és korszerűsítésére, a repülőgépek platformjának bővítésére vonatkozó Urbanisztikai- Mestertervvel kapcsolatos tanulmány jóváhagyásáról szóló határozattervezethez”

Lehetőség van arra is, hogy az érdeklődők számára nyilvános megbeszéléseket szervezzenek, amelyeken meg lehet vitatni a normatív határozattervezet, amennyiben ezt írásban kezdeményezi egy törvényesen magalapított egyesület, vagy egy másik hatóság, illetve egy közintézmény 2024. március 21-ig.

Előző Kijelölték a Nagyürögd felé vezető országút négysávosra szélesítésére vonatkozó beruházás kivitelezőjét

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor