Contact

Megduplázták a beruházásokra fordítandó összeget 2020-hoz viszonyítva

Itthon > Uncategorized > Megduplázták a beruházásokra fordítandó összeget 2020-hoz viszonyítva

Călin Gal,  a Bihar Megyei Tanács alelnöke március 23-án  ismertette a 2021-re vonatkozó költségvetés-tervezetet. Ennek egyik fontos részét, a beruházások teszik ki, amelyek prioritást jelentenek a megyei önkormányzat számára a következő időszakban.

Az idei beruházási projektekre 295.802.724 lejt fordítanak, ez 93 százalékkal magasabb, mint 2020-ban, amikor erre a célra 153.091.244 lejt irányoztak elő.   Bihar megye fejlesztésének költségvetése a következő tételekből tevődik össze: saját bevételekből (1,48 millió lej), bankkölcsönből (34,47 millió lej), helyi költségvetésből (69,2 millió lej), állami költségvetésből  (90,88 millió lej) és külső forrásokból (99,77 millió lej).

„Ez az első olyan év, amikor a fejlesztésekre helyezzük a hangsúlyt, az erre fordítandó összegek megközelítőleg megegyeznek a működési költségekkel, amelyek 50 százalékot jelentenek.  Az elmúlt években a beruházások, a teljes költségvetés  mintegy 25-35 százalékát tették ki. A régebbi, megöröklött, stagnáló projekteket is finanszírozzuk, ugyanis fel kell gyorsítani ezek megvalósítását. Gondolok itt elsősorban a tanuszodákra, a megyében létesítendő buszpályaudvarokra, a révi menedékház rekonstrukciójára, a megyei utak felújítására, korszerűsítésére. Új projektjeink is vannak az integrált hulladékgazdálkodás esetében, pénzt különítettünk el a kutyamenhelyekre, a Metropolisz Övezet településeinek elkerülő útjaira, és más beruházásokra. Az idei év nagyon fontos, mert annak függvényében, hogy miként sikerül finanszírozni a megye fejlesztési terveit, ugyanígy folytatjuk a következő években is. Idén mintegy 91 millió lejt szeretnénk lehívni az államtól, ugyanis folytatódni fognak a PNDL 1. és PNDL 2. programok. Reméljük, hogy befejezzünk ezekből néhány beruházást. Ez esetben két nagy munkálatunk van: a Belényes-Biharrósa-Esküllő út, amely 70 millió lejes finanszírozással rendelkezik, valamint a Szombatság-Bihardobrosd út mintegy 17 millió lejjel. 2021-ben igyekszünk befejezni a 3,5 millió lejes költségvetéssel rendelkező Bihardobrosd-Vércsorog közötti útszakaszt. Számítunk az európai uniós pénzekre is. 2021-re mintegy  100 millió lejt terveztünk, tavaly 63,11 millió lejjel rendelkeztünk. A külső forrásokból származó összegeket a következőkre szánjuk: mintegy 6,6 millió lejt egészségügyi és szociális segélyre, a kultúrára, valamint körülbelül 64,6 millió lejt utakra és szállításra, aminek jelentős részét az Erdélyi-szigethegységben építendő útra fordítjuk.”, nyilatkozta Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke. A 2021-re javasolt költségvetés 35 beruházási tétel finanszírozását tartalmazza.

Előző Elkészült a megye 2021-es költségvetés-tervezete, csökkentették a kiadásokat, több pénzt fordítanak beruházásokra

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor