Contact

Megkezdődött a Bihar megyei Ipari Parkok Rt. felszámolása

Itthon > Uncategorized > Megkezdődött a Bihar megyei Ipari Parkok Rt. felszámolása

A Bihar megyei Ipari Parkok Rt. részvényeseinek közgyűlése  május 5-én döntött a cég felszámolásáról. A következő időszakban megkezdődik a felszámolási eljárás, amely magában foglalja a bankszámlák megszüntetését, a javak felszámolását, és a cég törlését a hatóságok nyilvántartásából.

A részvényesek közgyűlése a következő négy részvényesből áll: Bihar megye területi-közigazgatási egysége, Székelyhíd területi-közigazgatási egysége, Mezőtelegd területi-közigazgatási egysége és Paptamási területi-közigazgatási egysége. A többségi részvényes, Bihar megye területi-közigazgatási egysége pénzzel járult hozzá a társaság vagyonához, míg a többi területi-közigazgatási egység területet biztosított az ipari parkok építéséhez. A törvény értelmében felszámolás esetén minden részvényesnek visszajár az, amivel hozzájárult a társaság vagyonához.

Ily módon Bihar megye megkapja azt a készpénzt, amellyel a társaság jelenleg rendelkezik, és az összes megvalósított beruházást. A földterületek visszajutnak a három területi-közigazgatási egység köztulajdonába, ezt követően pedig Bihar megye vagyonába kerülnek, hogy biztosítsák az ipari parkok fejlesztését. Bihar megye területi-közigazgatási egysége utólag biztosítja majd a javak kezelésének jogát a Nagyváradi Fejlesztési Ügynökségnek (ADLO). Miután megkapta ezt a jogot, az ügynökségnek az lesz a feladata, hogy cégeket hozzon a meglévő ipari parkokba, találjon beruházási potenciállal rendelkező övezeteket, európai forrásokat szerezzen, és irányítsa az ipari parkok tevékenységét. Ugyanakkor a következő időszakban  kidolgozzák majd a működési szabályzatokat és a területek odaítélésére vonatkozó tenderek kiírásához szükséges dokumentációt. A befektetők számára kínált lehetőségekről, a meglévő telkekről, a pályázatokról és egyéb információkról, a Nagyváradi Fejlesztési Ügynökség honlapján tesznek közzé részleteket.

Az ADLO díjat számol fel az ipari parkokban tevékenykedő cégektől, ennek egy bizonyos százaléka a Bihar Megyei Tanácshoz kerül.  Ugyanakkor a cégek munkahelyeket hoznak létre és bevételeket teremtenek az önkormányzatoknak az adók és illetékek befizetésével.

Az Ipari Parkok Rt. felszámolásával és az ipari parkok kezelésével a Nagyváradi Fejlesztési Ügynökség által csökken a bürokrácia, egyszerűsödik a döntéshozatal, és megszűnnek az indokolatlan kiadások. 

„A tevékenység teljes átszervezésének célja a jelenlegi ipari parkok mielőbbi befejezése, valamint új ipari parkok létesítése Bihar megye különböző övezeteiben. Az intézkedések alapját a Bihar Megyei Tanács által vállalt célkitűzések képezi, amelyek szerint csökkenteni kell az indokolatlan kiadásokat, összefüggő és reális műszaki döntések kell hozni, valamint az európai forrásokat szükséges bevonni. Azt szeretnénk ha a lehető leghamarabb elfoglalnák az ipari parkokban lévő területeket és növekedjenek a cégek működéséből származó bevétele.”, a nyilatkozta Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Mint ismeretes , hogy a Bihar Megyei Tanács 2020. december 15-i  határozata alapján a Nagyváradi Fejlesztési Ügynökség megkapta a Bihar megyei Ipari Parkok Rt.-től a következő településeken lévő területek kezelési jogát: Mezőtelegden (109.101 négyzetméter), Székelyhídon (50.753 négyzetméter) és Paptamásiban (68.681 négyzetméter), valamint birtokolja az ipari park titulust a mezőtelegdi és székelyhídi  terület esetében.

Előző Megalakult a múzeumok összevonásával foglalkozó bizottság

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor