Contact

Metropolisz-körgyűrű: jóváhagyták a kisajátításokkal kapcsolatos tervezetet

Itthon > Uncategorized > Metropolisz-körgyűrű: jóváhagyták a kisajátításokkal kapcsolatos tervezetet

A Bihar Megyei Tanács szeptember 22-i rendes ülésén a képviselő-testület tagjai megszavazták a nagyváradi metropolisz-körgyűrű építésével kapcsolatos kisajátítási eljárás megkezdését és a projektet elemző jelentést.

Összesen 339.980 négyzetméteres nagyságú területet sajátítanak ki – ezek telkek, épületek nélkül- Nagyürögdön 34.580 négyzetmétert, Váradszentmártonban 198.545 négyzetmétert, Fugyivásárhelyen pedig 106.855 négyzetmétert.

A kisajátítások járó kártérítés értéke 7.200.439 lej. A földterületek esetében a Romániai Közjegyzők Országos Szövetsége által készített „A Bihar megyei ingatlanokra vonatkozó 2022-es piaci tanulmány” alapján végezeték el az értékbecslést.

Az út hossza 17 kilométer lesz.  Összeköttetést biztosít az 1-es a ,76-os, és a 79-es számú országutakkal, Kolozsvár, Déva, illetve Arad irányába, valamint a Nagyváradi Metropolisz Övezetben építendő körgyűrűkkel, azaz a fugyivásárhelyivel, a váradszentmártonival és a nagyürögdivel.

„Ez egy stratégiai jelentőségű projekt Bihar megye számára. A megye legforgalmasabb része Nagyvárad és a metropoliszi övezet. Ezt valamennyi forgalommérésre vonatkozó tanulmány alátámasztja. Nagyváradra Aradról, Kolozsvárról és Déváról vezető utak esetében a forgalom két-háromszorosa, mint Bihar megye bármely más útjának forgalomsűrűsége, legyen az országos, megyei vagy helyi út.  Mivel mindhárom út kapcsolódik a nagyváradi körgyűrűhöz, ezért ott is legalább három-négyszerese a forgalomsűrűség, mint Bihar megye bármelyik útján.  Ezért indokolt bármilyen új infrastrukturális projekt megvalósítása Nagyvárad metropolisz övezetében”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Mint ismeretes a beruházás finanszírozását a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium hagyta jóvá az Anghel Saligny Országos Program keretében. A Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal együttesen 201 millió lejt különített el erre a célra, a projekt becsült összértéke 289 millió lej áfával együtt. A kormány a befektetés 70 százalékát, a megyei tanács 23 százalékát, a váradi önkormányzat pedig a 7 százalékát biztosítja.

A kivitelezési munkálatok két ütemben fognak zajlani. Az első szakasz  hossza 9 kilométeres lesz, a Nagyürögdtől és a 76. számú országút felett építendő viadukt között fog húzódni, a Félixfürdő kijárata  felőli részig. A második útszakasz ettől a völgyhídtól kezdődik és Fugyivásárhelyig tart, megkerülve Püspökfürdő és Alkér településeket

Az új utat kétsávosra tervezik, menetirányonként egy-egy sávval. Az út nyomvonalán két híd épül, több körforgalom, valamint két viadukt is, az egyik hossza 335,8 méter, a másiké pedig 395,8 méter.  

Szeptember 15-én jelent meg az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben a leendő metropolisz-körgyűrű tervezési és kivitelezési munkálataira vonatkozó pályázati eljárás. Az árajánlatok benyújtásának határideje 2022. október 25-e. A projekt becsült értéke 196.753.661, 05 lej és 216.429.027,16 lej között van, amely nem tartalmazza az áfát. A szerződés időtartama 24 hónap, ebből hat hónap a műszaki terv elkészítésére vonatkozik, 18 hónap pedig a kivitelezési munkálatokra.

Előző Új közlekedési csomópontot alakítanak ki

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor