Contact

Nyílt levélben kérik az észak-erdélyi autópálya építési ütemének felgyorsítását

Itthon > Uncategorized > Nyílt levélben kérik az észak-erdélyi autópálya építési ütemének felgyorsítását

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke januárt 16-án részt vett a Szilágy Megyei Tanács székhelyén megtartott önkormányzati munkamegbeszélésen, amelyen az Északnyugati Fejlesztési Régióhoz tartozó megyék – Bihar, Beszterce -Naszód, Máramaros, Szatmár és Szilágy-   tanácselnökei vettek részt. Az önkormányzati vezetők a hat megye fenntartható gazdasági–társadalmi fejlődését célzó régiós stratégia kidolgozásáról tanácskoztak.

A megbeszélésen szó volt az Északnyugati Regionális Program 2021-2027 keretéből, európai uniós alapokból finanszírozandó projektekről, valamint a régió közúti infrastruktúrájának fejlesztési lehetőségeiről.

A tanácskozáson részt vevő tanácselnökök, azaz Ilie Bolojan (Bihar megye), Emil-Radu Moldovan (Beszterce-Naszód megye), Ionel Bogdan (Máramaros megye), Pataki Csaba (Szatmár megye), Dinu Iancu-Sălăjanu (Szilágy megye), valamint Vákár István alelnök (Kolozs megye), aki   Alin Tișét, a Kolozs Megyei Tanács elnökét képviselte,  nyílt levelet intéztek Nicoale Ionel Ciucă miniszterelnökhöz és Sorin – Mihai Grindeanu miniszterelnök-helyetteshez, amelyben támogatásukat kérték az észak-erdélyi autópálya kivitelezésének folytatásához. Ez a régóta húzódó és fontos beruházás több mint húsz éve kezdődött, de az évek folyamán számos gond adódott a projekt megvalósításával kapcsolatban. 

A román kormány képviselőinek címzett nyílt levélben rámutatnak arra, hogy ennek a beruházásnak stratégiai jelentősége van Románia és az északnyugati régió fenntartható fejlesztésének szempontjából, a gazdasági infrastruktúra létesítése érdekében, beleértve az ipari és logisztikai parkokat, az ehhez kapcsolódó munkahelyek teremtését, a turisztikai infrastruktúra fejlesztését, a helyi kisvállalkozások és egyéb tevékenységek támogatását.

Ugyanakkor az A3. jelzésű észak-erdélyi autópálya biztosítja a közúti kapcsolatot a transzeurópai személy- és áruszállítási hálózatokkal,  ugyanis közvetlen útvonalat jelent az Európai Unió országai felé, amelynek számos kedvező hatása lesz. 

„Álláspontunk szerint 20 évvel a projekt elindítása után, a régiónk számára létfontosságú beruházás kivitelezését minden törvényes eszközzel fel kell gyorsítani. Egyrészt a közbeszerzési eljárások mielőbbi újraszervezésével, másrészt pedig a jelenleg épülő szakaszokon folyó munkálatok ütemének fokozásával”, jelentették ki a nyílt levél aláírói.

Az északnyugati régió megyéinek tanácselnökei február 2-án tartják meg következő találkozójukat Máramaros megyében.

Előző Aláírták a finanszírozási szerződést a diófási kórház épületének felújításáról

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor