Contact

Nyolcvanegy település nevezett be a Bihar megyei takarítási bajnokságra

Itthon > Uncategorized > Nyolcvanegy település nevezett be a Bihar megyei takarítási bajnokságra

Bihar megyéből 81 település polgármesteri hivatala * nevezett be a májusi nagytakarítási bajnokságra, amelyet a Tisztaság hónapja Bihar megyében elnevezésű kampány keretében szerveznek meg.  Az immár negyedik alkalommal tartandó bajnokság keretében eddig 39 takarítási akció fognak szervezni az önkormányzatok és a tanintézmények.

Az előző évekhez hasonlóan májusban két versenyt szerveznek: az első „Bihar megye takarítási bajnoksága”, amelyen a megye községei és városai vehetnek részt, valamint a második megmérettetés, az „Ökokihívás” elnevezésű, amely a Bihar megyei diákoknak szól. 

Bihar megye takarítási bajnokság nyereményalapja 1.080.000 lej. Mindegyik térség esetében három-három díjat osztanak ki, az első helyért 100 ezer lej jár, a második helyért 50 ezer lej, a harmadikért pedig 30 ezer lej. A pénzdíjak 10 százaléka a Bihar megyei Ökoklubok keretében tevékenykedő diákoknak szánt nyereményalapba kerül. 

A takarítási bajnokság esetében a következő kritériumokat fogják figyelembe venni:

  1. A 2024 májusában összegyűjtött újrahasznosítható hulladékok mennyisége a térség lakosságának számához viszonyítva, az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint;
  2. A hulladékgyűjtés arányának alakulása az előző évhez viszonyítva, a 2023-as gyűjtési arány átlaga és a 2024. márciusi, áprilisi és májusi gyűjtési arány átlaga közötti különbséget számítva. A hulladék begyűjtésének aránya, a szelektíven összegyűjtött újrahasznosítható hulladék százalékos arányát jelenti az összes begyűjtött hulladékhoz viszonyítva. 

Az Ökokihívás elnevezésűversenyre május 1. és május 31. között kerül sor, amelyen az I-XII. osztályos  diákok vehetnek részt Bihar megye minden településének tanintézményéből.

A versenyre beiratkozott diákok négy fordulón kell részt vegyenek, ahhoz, hogy megnyerhessék a 252 darab egyenként 500 lej értékű utalványt, amelyeket egy sportfelszereléseket árusító üzletben használhatnak fel. A következő szakaszokról van szó: részt vesznek egy testnevelési váltóversenyen, amelyet abban az iskolában fognak tartani, ahol a diákok tanulnak, részt vesznek legalább egy köztisztasági akcióban, örökbe fogadnak egy zöldövezetet, a növény- és állatvilág védelme és tanulmányozása érdekében, valamint kitöltik a tanárok által összeállított kérdőíveket.

Három különdíjat is kiosztanak, amelyeket azon diákok között sorsolnak ki, akik részt vettek a verseny valamennyi szakaszán.  A különdíjban részesülő diákok ingyenesen részt vehetnek egy ökotáborban.

Az immár negyedik alkalommal megrendezendő Takarítás hónapja Bihar megyében elnevezésű rendezvénysorozat egy olyan közösségi projekt, amelyet a Bihar Megyei Tanács kezdeményezett, együttműködve a következő partnerekkel: az Ecolect Csoport Közösségek Közti Fejlesztési Egyesülettel, a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, a Nagyváradi Egyetemmel, a vallási felekezetekkel, a civil szervezetekkel, a helyi cégek és a sajtó képviselői.

A köztisztasági akciók időpontjairól és a Bihar megyei Takarítás hónapja elnevezésű rendezvényről a www.ecolect.ro honlapon közölnek részleteket.

A Nagyváradi Diákszövetség május 9-12. között egy négynapos rendezvényt fog szervezni, Zöld Szárnyak (Green Wings) címmel, ezáltal kapcsolódik be a projektbe. Az akciók a környezetvédelemre és a közösség bevonására fókuszálnak: meglátogatják az EcoBihor telephelyét és a nagyváradi mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomást az újrahasznosítás fontosságát hangsúlyozva, elültetnek mintegy ezer facsemetét a Lesi tó környékén, egy környezetvédelmi konferenciát szerveznek. A rendezvénysorozat utolsó napján terepfutó versenyt tartanak.

*A bajnokságban részt vevő polgármesteri hivatalok: Székelyhíd, Hegyközcsatár, Élesd, Vaskohsziklás, Fugyivásárhely, Belényes, Rév, Köröstárkány, Madarász, Belényesirtás, Érkörtvélyes, Csarnóháza, Biharkristyór, Kisősi, Vaskoh, Kiskereki, Érábrány, Érsemjén, Érmihályfalva, Alsókocsoba, Biharszentandrás, Pusztahollód, Drágcséke, Berettyószéplak, Mezőszakadát, Nagyürögd, Keményfok, Barátka, Érszőllős, Szalacs, Vércsorog, Dragánfalva, Szászfalva, Margitta, Harangmező, Érbogyoszló, Robogány, Bihardobrosd, Körösgyéres, Cséffa, Illye, Szentjobb, Esküllő, Tisztásfalva, Értarcsa, Alsólugos, Bályok, Biharfélegyháza, Vársonkolyos, Bihar, Vámosláz, Gyapjú, Papfalva, Solyómkővár, Hegyközpályi, Olcsa, Szalárd, Mezőtelegd, Köröskisjenő, Nagyszalonta, Biharlonka, Sólyom, Bors, Paptamási, Biharrósa, Bontesd, Oláhszentmiklós, Magyarremete, Vizesgyán, Biharhosszúaszó, Magyarcséke, Feketekápolna, Nagybáród, Tulka, Váradszentmárton, Felsőderna, Bondoraszó, Vasaskőfalva 

A következő 19 polgármesteri hivatal NEM nevezett be a versenyre: Várasfenes, Rény, Tasnádbajom, Feketebátor, Tataros, Biharkaba, Felsőmezős, Kerpenyéd, Kiskopács, Bihardiószeg, Diófás, Vedresábrány, Biharpoklos, Szombatság, Alsótótfalu, Tóti, Cécke, Tenke és Belényesújlak

Előző Hamarosan elkészül a biharszentandrási körgyűrű

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor