Contact

Tanfolyamok a mezőgazdasági termékek népszerűsítéséről

Itthon > Uncategorized > Tanfolyamok a mezőgazdasági termékek népszerűsítéséről

Július 25-én és 26-án mintegy száz Bihar megyei termelő részvételével szakképzést szerveztek, hogy tájékoztassák őket a fogyasztói piaci követelményekről.  

A Bihar Megyei Tanács alárendeltségében működő Bihar Megyei Fenntartható Fejlesztési Ügynökség (ADD) szervezésében került sor a tanfolyamra, az európai uniós finanszírozású 2014-2020 Interreg V-A Románia-Magyarország határ menti program- a projekt kódja ROHU 421- keretében.  Az eseményt Borson szervezték meg.

Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke beszélt azokról a helyi termelői vásárokról és más rendezvényekről, amelyeket a megyei önkormányzat támogatásával és az ügynökség közreműködésével szerveznek Nagyváradon és a megye nagyobb városaiban. A piac lehetőséget nyújt a Bihar megyei őstermelők számára, hogy megismertessék és értékesíthessék termékeiket.  A megyei önkormányzat négy mozgó termékárusító járművet és 50 szétnyitható piaci standot vásárolt, amelyeket kibérelhetnek a termelők.

„Az a célunk, hogy támogassuk a helyi termelőket abban, hogy értékesíteni és népszerűsíteni tudják termékeiket a vásárokon és a különböző eseményeken. Azt szeretnénk elérni, hogy a helyi, hagyományos termékek elérhetőek legyenek a helyi lakosok és a turisták számára is. Ezáltal fellendül a helyi, vidéki gazdaság és új munkahelyek jönnek létre”, közölte Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A tanfolyam első napján az idevonatkozó jogszabályokról, valamint a termelőket érintő adózási feltételekről volt szó. A szakemberek többek között tájékoztatást nyújtottak a helyi termékek értékesítésével kapcsolatos jogi előírásokról, arról, hogy ennek milyen előnyei és hátrányai vannak, milyen állategészségügyi szabályokat kell betartani, illetve a termelők felelősségéről.  Egy másik napirendi pont a finanszírozási lehetőségekre vonatkozott.

A továbbképzés második napján a marketingről és a termékek értékesítéséről tartottak előadásokat, szóba került a márkaépítés és a termékek népszerűsítése, az élelmiszeripari termékek marketingje, az áruk hatékony értékesítésének módja, valamint az online kereskedelem is.  

 „A foglalkoztatás javítása Bihar megyében, Nagyváradon és Hajdúböszörmény esetében a helyi potenciállal rendelkező infrastruktúra fejlesztésével”, kód eMS ROHU-421 , elnevezésű projektet az Interreg V-A Románia-Magyarország határ menti program keretéből finanszírozzák, amelynek összköltségvetése 7,5 millió euró. A projekt partnerei a következők: a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal (projektvezető), a Bihar Megyei Fenntartható Fejlesztési Ügynökség (ADD), hajdúböszörményi önkormányzat, valamint a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség.  

A helyi termelői vásárt minden szombaton, 8 és 13 óra között tartják meg a nagyváradi Szent László téren ( Piața Unirii). A helyszínen a helyi őstermelők árusíthatják portékáikat. Hasonló vásárokat szerveznek Margittán és Belényesben is.

Előző A helyreállítási alapból finanszírozzák a megyei speciális tanintézmények felszereléseinek beszerzését

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor