Contact

Tizennégy millió eurós projekt indul a nagyváradi repülőtéren

Itthon > Uncategorized > Tizennégy millió eurós projekt indul a nagyváradi repülőtéren

A Közlekedési, Építésügyi és Infrastrukturális Minisztérium keretében működő közlekedéssel kapcsolatos egyeztető főigazgatóság jóváhagyta  „A nagyváradi repülőtér biztonsági szintjének és biztonságosságának növelése” elnevezésű európai uniós projektet.

A beruházás magába foglalja egy úgynevezett intelligens térválasztó létesítését, amelyre térfigyelő kamerákat helyeznek el, a személyek, autók és repülőtéri járművek ellenőrzésére szolgáló állomást, a repülőtér keretében kialakítandó belső útvonalat, amely a légi biztonság erősítését szolgálja, valamint egyéb olyan intézkedéseket, amelyek a légikikötő biztonságát növelik.   

A projekt finanszírozását a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Program keretéből biztosítják. A beruházás bruttó összértéke 72.279.509,07 lej.  Az Európai Bizottság hozzájárulása a projekthez 85 százalék, a Bihar Megyei Tanácsé 2 százalék, a fennmaradó összeget az állami költségvetésből utalják majd ki.

Benyújtottak egy másik projektet is

A Nagyváradi Repülőtér Rt. egy másik európai uniós pályázatot is benyújtott, amelynek elnevezése: a „Nagyváradi Repülőtér infrastruktúrájának korszerűsítése és fejlesztése”.

A projektnek négy célkitűzése van: (1) a kifutó- és leszállópálya meghosszabbítása, (2) az utasok ki-és beszállására használt övezet bővítése, (3) az övezet körbekerítése és egy biztonságos útvonal létesítése, valamint (4) a javításhoz és karbantartáshoz szükséges berendezések beszerzése.

Ezzel a tervvel kapcsolatosan a Bihar Megyei Tanács december 29-i rendkívüli ülésén a képviselő-testület  elfogadott egy határozattervezetet, amely lehetővé teszi a Nagyváradi Repülőtér Rt. számára, hogy képviselje a megyét a kisajátítási procedúrákban, miután a projektet elemző menedzsment hatóság pontosításokat kért ebben a tekintetben.

„Azt remélem, hogy az év elején mindkét finanszírozási szerződést aláírhatjuk, majd legkésőbb január végéig kiírhatjuk a tendereljárásokat, annak érdekében, hogy 2023 végéig elkészüljenek a kivitelezési munkálatok”, nyilatkozta a rendkívüli ülésen Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Ennek a második repülőtéri beruházásnak az értéke bruttó 132.785.734,12 lej. A projektet a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) alapjaiból finanszírozzák. 

Előző Új híd épül Nyimesden

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor