Contact

Több száz diák kolindált Nagyváradon

Itthon > Uncategorized > Több száz diák kolindált Nagyváradon

A Bihar megyei iskolákból 45 kolindáló csapat érkezett Nagyváradra, hogy hagyományos,  népi karácsonyi énekekkel hirdessék Isten fiának születését.

A „ Kolindálni járunk” elnevezésű, immár 17. alkalommal megtartott fesztivál a népviseletbe öltözött fiatalok felvonulásával kezdődött. Több min 600 diák menetelt Nagyvárad központjában, a felvonulók a Nagyváradi Lakossági-nyilvantartó Hivatal előtt találkoztak, majd a Fő utca-Bémer tér-Szent László tér –Zöldfa utca útvonalon eljutottak a Nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házázhoz, ahol kolindákat adtak elő.

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség által szervezett fesztivál az idén bekerült a Bihar Megyei Tanács által kezdeményezett „Bihar kolindál” elnevezésű rendezvénysorozatba, amelyet immár második alkalommal tartanak meg.

„A közösség számára azok a legfontosabb projektek, amelyek a lélekhez szólnak. Ezek által szorosabbá válnak az emberek közötti kapcsolatok. A kolindálok által viselt hagyományos ruhák, az ezeken található szimbólumok, és a generációkról generációkra énekelt kolindák által teremtődik meg a kapcsolat nemzetünkkel. A kolindákat éneklő gyermekek tiszta lelkén és az általuk közvetített üzeneten keresztül pedig Istennel teremtünk kapcsolatot ”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alenöke.

Horea Abrudan, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség vezetője is szólt a diákokhoz: „Gratulálok nektek mert gyönyörű népviseletben vetettek részt a felvonuláson, megmutattátok valamennyiünknek, hogy a fiatal generáció milyen hqtékonyan őrzi a hagyományokat. Azzal, hogy megértitek, hogy a szellemi és kulturális örökségünket változtatás nélkül kell megőrizzük az elkövetkező nemzedékek számára, elviszitek Jézus Krisztus születésének hírét, azokba a közösségekbe, ahonnan jöttetek.”

A „Bihar kolindál” elnevezésű rendezvénysorozat november 30-án vette kezdetét az Érábrányban tartott kolindakoncerttel. A különböző korosztályú Bihar megyei énekesek 19 településen 37 kolindakoncertet adnak elő.

A Nagyváradi Művelődési Házban december 20-án kolindakoncertet tartanak a megye vallási felekezeteinek énekkarai. A „Bihar kolindál” elnevezésű rendezvénysorozat december 24-én ér véget egy adventi ünnepséggel, amelyre a megye négy településén kerül majd sor: Nagyváradon, Érmihályfalván, Margittán és Hegyközcsatárban.   

Az European Drinks és az European Food felajánlásának köszönhetően a mintegy 3000 fellépő mindegyike kap egy finomságokkal teli batyut, amelyre a „Büszke bihariak” feliratot fogják nyomtatni.

A projekt a Bihar Megyei Tanács és a vallási felekezetek, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség , a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár, valamint a polgármesteri hivatalok közötti együttműködése alapján  valósul.

A „Bihar kolindál” koncertsorozat programja 

IdőpontTelepülés
November 30.Érábrány, 16:00 óra, széltallói kulturálház
December 1.Vársonkolyos, 13:00 óra, művelődési ház
December 3.Vaskohsziklás, 17:00 óra, ortodox egyházközségNagyvárad, adventi ünnepség, Szent László tér, a Szent László templom mellettÉrmihályfalva, adventi ünnepség, a református templom előttMargitta, adventi ünnepség, központi parkHegyközcsatár, adventi ünnepség a református templom előtt
December 5.Nagyvárad, 13:00 óra, „Kolindálni járunk” elnevezésű fesztivál               14:30 óra, Művelődési Ház
December 8.Barátka, 17:00 óra, kultúrház
December 9.Bihardobrosd, 17:00 óra, sportcsarnok
December 10.Élesd, 14:00 óra, ortodox egyházközségFugyivásárhely, 16:00 óra, az új sportcsarnokMargitta, 18:00 óra, kultúrházNagyvárad, adventi ünnepség, Szent László tér, a Szent László templom mellett Érmihályfalva, adventi ünnepség , a református templom előttMargitta , adventi ünnepség, a központi parkbanHegyközcsatár, adventi ünnepség, a református templom előtt
December 12.Nagyszalonta, 16:00 óra, kultúrház
December 13.Belényes, 18:00 óra, kultúrház
December 14.Tenke, 17:00 óra, kultúrház
December 15.Margitta, 16:00 óra, ortodox egyházközség
December 16.Kövesd 16:00 óra, a templombanKözépes 18:00 óra, ortodox egyházközség
December 17.Biharrósa, az ünnepi események egész nap tartanak Vársonkolyos, 13:00 óra, kultúrházBiharlonka, 17:00 óra, ortodox egyházközségNagyvárad, adventi ünnepség, Szent László tér, a Szent László templom mellett Érmihályfalva, adventi ünnepség , a református templom előttMargitta , adventi ünnepség, a központi parkbanHegyközcsatár, adventi ünnepség, a református templom előtt
December 18.Belényes, 16:00 óra, kultúrház
December 20.Nagyvárad, zárókoncert, 18:00 óra, Művelődési Ház
December 22.Biharszentandrás, 17:00 óra, kultúrház
December 24.Nagyvárad, adventi ünnepség, Szent László tér, a Szent László templom mellett Érmihályfalva, adventi ünnepség , a református templom előttMargitta , adventi ünnepség, a központi parkbanHegyközcsatár, adventi ünnepség, a református templom előtt
Előző Aláírták az új megyei utak építésére vonatkozó finanszírozási szerződést

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor