Contact

További tizenhat hulladéktároló udvart építenek Bihar megyében

Itthon > Uncategorized > További tizenhat hulladéktároló udvart építenek Bihar megyében

A Bihar Megyei Tanács augusztus 18-i rendes ülésén a képviselő-testület tagjai jóváhagyták a megye tizenöt polgármesteri hivatalával való társulást annak érdekében, hogy tizenhat hulladéktároló udvart alakítsanak ki.  

A következő tizenöt területi-közigazgatási egységben fognak létrehozni hulladéktárolókat: Miklóirtás, Kiősi, Vámosláz, Szalárd, Bors, Nagyürögd, Kiskopács, Bontesd, Bályok, Hegyközpályi, Alsókocsoba, Dragánfalva községekben, Vaskoh és Vaskohsziklás városokban, valamint Nagyvárad municípiumban. A megyeszékhelyen két hulladéktároló udvart fognak építeni.

„Az érintett települések polgármestereivel folytatott megbeszéléseket követően jelöltük ki azokat a helyszíneket, ahol megépítik a platformokat, annak érdekében, hogy minden Bihar megyei lakosnak lehetősége legyen arra, hogy az otthona közelében helyezze el ezeket a hulladéktípusokat. Összesen 32 hulladékgyűjtő központ létesül, ezek összértéke mintegy 11 millió euró. Terveink szerint a 2014-2020-es Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből hívunk le európai uniós alapokat. 2023 végére valamennyi hulladéktárolót szeretnénk használatba adni”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az új hulladéktároló udvarok mellett további tizenhat építése van folyamatban, ezek közül négy hamarosan elkészül, a többi esetében pedig a megvalósíthatósági tanulmányon és a műszaki terveken dolgoznak.  Ezt követően pedig tendereljárást szerveznek a kivitelezési  munkálatok odaítélésére.

Az első szakaszban a következő településeken hoznak majd létre hulladéktároló udvarokat: Belényes, Margitta, Nagyszalonta Élesd (ezek hamarosan elkészülnek), Érmihályfalva, Székelyhíd, valamint Biharszentandrás, Tenke, Magyarcséke, Fugyivásárhely, Mezőtelegd, Rév, Barátka, Papfalva, Váradszentmárton és Oláhszentmiklós. 

Minden központban konténereket helyeznek el a következő hulladékok szelektív gyűjtésére: ruhaanyagok, újrafelhasználható termékek, fém, háztartási cikkek, üveg,  elektromos és elektronikus termékek, műanyagok, papír-karton, faanyagok, bútorok, növényi eredetű hulladékok, építőipari törmelékek és veszélyes hulladékok.

 A Bihar Megyei Tanács finanszírozza a hulladéktároló udvarok megépítését és felszerelését.

 A polgármesteri hivatalok biztosítják a hulladéktárolók működéshez szükséges körülményeket, és kidolgozzák a központok szabályzatát úgy, hogy ezt más területi-közigazgatási egységek is használhassák. A környékbeli lakosok legalább három évig ingyen vihetnek oda olyan hulladékokat, amelyeket a helyi köztisztasági vállalatok nem szállítanak el.

A központok szervezési és működési módját, a lakosoktól átvehető hulladékok típusát és mennyiségét, a programot, a szomszédos településeket és ezek kiszolgálásának feltételeit, a szelektívhulladék-gyűjtő[RI1]  központok működéséről szóló szabályzat tartalmazza. Ezt mindegyik helyi tanácsnak el kell fogadnia, a Bihar Megyei Tanács előzetes jóváhagyásával.


 [RI1]

Előző Új híd épül Nyimesden

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor