Contact

Zászlósprojekt: videókamerákkal megfigyelt parkolók

Itthon > Uncategorized > Zászlósprojekt: videókamerákkal megfigyelt parkolók

A Bihar Megyei Tanács egy zászlósprojekt kivitelezésén dolgozik, amelynek keretében térfigyelő kamerarendszert szerelnek fel a megyében lévő országutak mentén található parkolókban, a tisztaság fenntartásának érdekében.

Erre vonatkozóan a Bihar Megyei Tanács március 31-i rendes ülésén a képviselő-testület tagjai elfogadták az együttműködési megállapodás megkötését, a (1) Bihar Megyei Tanács, a (2) Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, az (3) Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) keretében működő Kolozsvári Regionális Útügyi és Hídigazgatóság,  az  (4) RCS&RCS cég, és a  (5) BITROOT SOLUTION cég között.

„Együttműködésünk alapján a kolozsvári igazgatóság kijelölte azokat a parkolókat, ahol a tapasztalatok szerint sok az illegálisan kidobott szemét. Ezt a zászlósprojektet két magáncég finanszírozza. Speciális szoftverrel ellátott térfigyelő kamerákat helyeznek el ezekben a parkolókban. Ezek azonnal azonosítják az elkövetőt, illetve a járművet és továbbítják a képeket a rendőrségi ügyeletnek. Ha ez a zászlósprojekt eredményes lesz, akkor a közeljövőben uniós forrásokra fogunk pályázni, hogy máshol is alkalmazzuk ezt a módszert. Erre lehetőséget nyújt a Regionális Operatív Program keretében létező biztonságra vonatkozó finanszírozási tengely”, fejtette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Az együttműködési megállapodás szerint a Bitroot Solution cég kilenc kamerát biztosít ingyenesen, öt Bihar megyén áthaladó országút mentén lévő parkoló megfigyeléséhez, az RCS&RDS cég pedig az internetkapcsolatot teremti meg.

A Kolozsvári Regionális Útügyi és Hídigazgatóságnak az a feladata, hogy azonosítsa azokat a parkolókat, ahol gyakran fordul elő, hogy illegálisan dobnak ki szemetet. A rendőrség haszonbérbe veszi a térfigyelő kamerákat, folyamatosan monitorizálja azokat, és az Országos Környezetvédelmi Őrség Bihar megyei felügyelőségével közösen járőrözést szervez a szükséges intézkedések alkalmazására. 

A Bihar Megyei Tanács folyamatosan figyeli a kamerákat és továbbítja a szükséges információkat az illetékes hatóságoknak. Ugyanakkor együttműködik a partnerintézményekkel és a megyében működő polgármesteri hivatalokkal a megállapodás alkalmazásának érdekében.

Az együttműködési megállapodást 4 hónapos időtartamra kötik meg.

Mint ismeretes „Egy tiszta megye” elnevezéssel 2020 végén a Bihar Megyei Tanács együttműködési megállapodást kötött az illetékes intézményekkel. Azóta fontos előrelépések történtek, hogy Bihar egy tisztább megye legyen.

A megállapodás keretében eddig a következő intézkedések történtek: a megye 16 településén létrehozandó hulladéktároló udvarok építése, a megyei utak mentén lévő parkolók videókamerákkal történő megfigyelése és azon személyek megbírságolása, akik illegálisan dobnak ki szemetet, a közutak takarítása és a tisztaság fenntartása stb.

Előző Négysávosra szélesítik a Nagyürögd és Bihar felől Nagyváradra vezető útszakaszokat

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor