Contact

2023 az utóbbi 30 év legnagyobb Bihar megyei közberuházásainak éve volt

Itthon > Uncategorized > 2023 az utóbbi 30 év legnagyobb Bihar megyei közberuházásainak éve volt

2023-ban rekordösszegű közberuházásokat valósított meg a Bihar Megyei Tanács, amelyek az elmúlt 30 év legnagyobb önkormányzati projektjei. Ezek értéke meghaladja a 200 millió eurót.  

Önerőből, állami vagy európai uniós támogatásokból finanszírozták a közúti infrastruktúrát, korszerűsítették és építettek új utakat, korszerűsítik a nagyváradi repülőteret, köztisztasági kampányokat szerveztek, oktatási , egészségügyi és üzleti szférát érintő invesztíciókat hajtottak végre. A Nagyváradi Repülőtér esetében 2023-ban mintegy 70 millió eurós beruházást valósítottak meg, finanszírozták az utasterminál bővítését, a kifutópálya meghosszabbítását, különféle felszerelések beszerzését stb.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke és két helyettese,  Călin Gal és Mircea Mălan alelnökök az évértékelő sajtótájékoztatójukon beszéltek a 2023-as év eredményeiről, a projektek megvalósításának nehézségeiről, a kihasznált finanszírozási lehetőségekről, valamint kifejtették a következő időszakra vonatkozó terveiket.

„2023-ban több akadályt kellet leküzdenünk. Az összes projekt esetében voltak bonyodalmak, munkálatokat kellett felfüggeszteni a jogi akadályok miatt, vagy azért késlekedtek, mert problémák merültek fel a közbeszerzési eljárásoknál, illetve a fellebbezések miatt nem sikerült időben aláírni a szerződéseket. Ezek olyan dolgok, amelyekre nincs befolyásunk. A kivitelezéssel kapcsolatban is szinte mindenhol voltak gondjaink. A bihari körgyűrű esetében például régészeti feltárások miatt áll a munka. Máshol pedig a kivitelezők nem találtak elég munkaerőt. Mindezen elkerülhetetlen problémákkal együtt a projektek megvalósítása folytatódott és különböző szakaszokban található, ezért eredményes évet zárhattunk. A nagyváradi repülőtér esetében az idei beruházások értéke annyi volt, mint a Bihar Megyei Tanács összes beruházása az elmúlt mandátum teljes időszaka alatt”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke kifejtette: „Eleve úgy terveztük meg a 2023-as költségvetést, hogy már számítottunk arra, hogy lesznek majd olyan hónapok, amikor nem fogunk pénzhez jutni a finanszírozási szerződések aláírásáig. Ez volt az egyik legnehezebb időszak, amivel az elmúlt években szembesültem pénzügyi-fiskális szempontból. Jövőre hasonló módon kívánunk eljárni, azaz sok pénzt fordítunk majd fejlesztésekre. Különösen nehéz évre számítunk.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke közölte, hogy 2023-ban minden európai uniós támogatású pályázati lehetőséget kihasználtak. Példaként a következő uniós finanszírozású projekteket említette meg: a megyei könyvtár modernizálása és digitalizálása, a vasútvillamos-hálózatok kiépítése, a volt pénzügyi palota épületének felújítása, a Nagyvárad környéki és Bihar megyei körgyűrűk megvalósítása, a közúti és gyalogos átjárók kivitelezése, az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út építése stb. A tanácselnök a kormányzati alapokból finanszírozott beruházások közül kiemelte a metropolisz-övezetbeli körgyűrű építését.  

A Bihar Megyei Tanács elnöke a közintézményekkel kötött stratégiai együttműködési megállapodások fontosságát is hangsúlyozta. Sok projektet a következő intézményekkel történő együttműködés alapján valósítanak meg: Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR), polgármesteri hivatalok, az Arad Megyei Tanács és az Aradi Polgármesteri Hivatal.  

A világjárvány miatti korlátozásokat követően 2023-ban a kulturális intézmények működése is visszaállt a rendes kerékvágásba.

Bebizonyosodott, hogy a Bihar Megyei Tanács apparátusa kevesebb alkalmazottal is hatékonyan tud működni.  

2023-ban a Bihar Megyei Tanács különféle területek esetében kezdeményezett és támogatott  jelentős projekteket.  Az egészségügy esetében például egy korházi konzorciumot hoznak létre, ösztönzik a háziorvosok együttműködését, az oktatás tekintetében a szakoktatásra helyezték a hangsúlyt, a nagyváradi duális oktatási központ építésével, valamint támogatják a földgázhálózat bevezetését és kiterjesztését Bihar megyében, illetve a helyi hagyományok megőrzését és helyi kistermelőket.

„A Bihar Megyei Tanács 2023-ban is figyelembe vette a Bihar  megyei közösség igényeit, és olyan kezdeményezéseket javasolt és támogatott, amelyek fejlesztették a közúti infrastruktúrát és az üzleti szférát, hozzájárultak a köztisztaság minőségének javításához. Kulturális-művészeti projekteket is megvalósítottunk, amelyek esetében együttműködtünk a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, a polgármesteri hivatalokkal, a vallási felekezetekkel, a cégekkel, a sajtóval és a Bihar megyei lakosokkal. A következő projektek megvalósítását emelném ki: a Tisztaság hónapja, a húsvét alkalmából szervezett Fényt a fényből elnevezésű rendezvénysorozat, a Bihar kolindál című koncertsorozat, a Florica Bradu művésznő tiszteletére szervezett műsorok, és hasonló projektek”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A 2024-es év kihívásai közé tartoznak, olyan előrehaladott kivitelezési szakaszban lévő beruházások működtetése mint például a nagyváradi Tudományos és Technológiai Park és a duális oktatási központ. Mindkettő egy olyan kísérleti projekt, amely a Nagyváradi Egyetem és a Bihar megyei cégek altív hozzájárulásával valósul meg.   Az oktatási kampusz esetében a tanárok többsége a magánszektorból érkezik. Egy másik 2024-es célkitűzés a megyei távgyógyászati rendszer működtetése.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnök hangsúlyozta: „2024 pénzügyi szempontból és még amiatt is bonyolult év lesz, hogy választások lesznek. Becsléseim szerint a beruházások értéke mintegy 800 millió lej lesz. A projekteket előkészítettük, és több esetben finanszírozási szerződés aláírására kerül sor. Az a célkitűzésünk, hogy a megyei tanács megvalósítsa majd ezeket a projekteket, és biztosítsuk a fejlesztési tervek kidolgozásának folytonosságát. A fejlesztési ciklusok nem csak négy évből állnak, néha akár 15-20 évből is.”

Előző Elkészült a  nagyváradi Tudományos és Kutatási Park

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor