Contact

A Bihar Megyei Tanács dolgozik a duális oktatás fejlesztésén

Itthon > Uncategorized > A Bihar Megyei Tanács dolgozik a duális oktatás fejlesztésén

A Bihar Megyei Tanács és a Bihar Megyei Tanfelügyelőség január 19-én megbeszélést szervezett több cég képviselőivel. A tanácskozás napirendjén a jogszabályi változások és a duális szakmai képzés támogatásának és fejlesztésének módozatai szerepelnek. 

A megyei önkormányzat székhelyén tartott eszmecsere házigazdája Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Horea Abrudan főtanfelügyelő volt. A megbeszélésen részt vettek a Bihari Cégek Szövetségének képviselői, és az ilyen típusú szakmai képzést támogató társaságok küldöttei.

A tanügyminisztérium 5578/2021. számú rendelet alapján néhány módosítást foganatosított azon tanerők alkalmazásával kapcsolatban, akik a műszaki tantárgyakat oktatják, illetve a gyakorlati képzést és felkészítést vezetik:

  • 4.cikkely (2) bekezdés j) betűje és a 31. cikkely (2) bekezdése előírja „A duális képzésben részt vevő osztályoknál/csoportoknál a műszaki tantárgyak és a gyakorlati képzés és felkészítés esetében betöltetlen/fenntartott tanszékeknél az állás elfoglalása előtti szakasztól közölni kell a gazdasági szolgáltató jóváhagyását.
  • 95. cikkely (4) bekezdés  „ Rendkívüli esetekben a duális képzésben szereplő osztályoknál/csoportoknál a műszaki tantárgyakkal és a gyakorlati képzéssel és felkészítéssel foglalkozó tanszékek helyeit be lehet tölteni a gazdasági szolgáltató jóváhagyásával órabér rendszerben, szakképzett oktatói státusban, valamint a terület szakemberi számára, akik nem teljesítik a 3. cikkely (2)-(8) bekezdésében előírt feltételeket.).”

Ezek a változások megteremthetik egy hatékonyabb együttműködés feltételeit a közoktatásban részt vevők és a cégek között, amely hozzájárulhat a duális képzésben részesülők alapos felkészítéséhez, akik abban érdekeltek, hogy hosszú távon azon cégeknél dolgozzanak, amelyek a képzésüket biztosították.

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint a román tannyelvű oktatás esetében az osztályok helyzete a következő:

OsztályokLíceumi osztályokSzakiskolai osztályokEbből duális képzés
IX9626 (az összes 21százaléka)12 (az összes szakiskolai osztály 46 százaléka)
X11838,5 ( az összes 24.6 százaléka)19,5 (az összes szakiskolai osztály 49.87 százaléka)
XI11135 (az összes 23.97 százaléka)17,34 (az összes szakiskolai osztály 49.54 százaléka)
Összesen32599.548.84
Javaslat  IX1144324
Előző A Bihar Megyei Tanács idei költségvetésének 65 százalékát a beruházásokra fordítja

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor